Bosna’nın yaşadığı acı savaşın izlerini yok etmek ve kenti yeniden sanatla buluşturmak isteyen sanatçıların girişimiyle 1995 yılında başlatılan Saraybosna Film Festivali’nin 17.’si, 44 ülkeden 220 filmi izleyiciyle buluşturmaya devam ediyor ve tabii bu yıl ‘’Saraybosna’nın Kalbi’’ni kimin kazanacağı da merak ediliyor. Ödül için 10 film yarışıyor. Yönetmenliğini Seyfettin Tokmak’ın yaptığı ve yarışmada Türkiye’yi temsil eden Kırık Midyeler de, geçen gece Saraybosna Halk Tiyatrosu’nda seyirciyle buluştu.
Mardin’den İstanbul’a gelen iki çocuğun para kazanarak Almanya’ya gitme serüveni ile Bosna’dan kızıyla birlikte geldiği İstanbul’da organ mafyasının eline düşerek yaşamını yitiren Boşnak annenin hikâyesinin işlendiği film, izleyenlerin büyük beğenisini kazandı. Filmde Boşnak anne Medina’nın, organ mafyası tarafından iki böbreğinin alınarak öldürülmesi ve kızı Elma’nın çaresizliği, filmi izleyenlere hüzünlü anlar yaşattı.
Filmin yönetmeni Seyfettin Tokmak, yaptığı açıklamada, geçen yıl Saraybosna Film Festivali’nde “film projesi’’ dalında ödül aldıklarını ifade ederek, “Bu filmi tamamlayarak yarışmaya katılmak ise boynumuzun borcu olmuştu. Şimdi yarışmada bulunduğumuz için çok mutluyuz’’ dedi. Saraybosna’nın kendisi için “çok geç fark ettiği bir yer’’ olduğunu belirten Tokmak, şöyle konuştu: “Burayı çok uzağımızda hissediyorduk, ancak daha sonra kültürel bir yakınlığımız ve insanların yoğun bir ilgisini gördük. Türk’seniz ayrı bir ilgi gösteriliyor size. Türk olmanın bu kadar gurur verici olacağını hiç düşünmemiştim. Bugüne kadar birçok ülkeye gittim, ancak Saraybosna’da bir Türk olarak, Türkiye’den gelen bir insan olarak yaşadığım etkiyi anlatamam.’’
Yarışmada Türkiye’yi temsil eden Kırık Midyeler filmini amatör ruhla yaptıklarını belirten Tokmak, insanların göç etme halini, Mardin’den gelenlerle, Bosna’dan ve Afrika’dan İstanbul’a sığınan mültecilerin Kumkapı’da barınmalarını, iş bulma çabalarını filmde işlemeye çalıştıklarını kaydetti. Dünyanın değişik yerlerinden gelen insanların hikayelerini filmde bir potada eritmeye çalıştıklarını anlatan Tokmak, “İstanbul’un Sultanahmet’i dünya çapında bilinen bir yerimiz. Fakat Sultanahmet’in hemen alt kısmında Kumkapı’da aslında görünüşte turiste benzeyen, ancak illegal bir hayat sürmeye çalışan çok geniş bir kitle var. Onların kendi aralarındaki duyguları, bir arada bu kadar farklı kültürlerin buluşma hali senaryo sürecinde bizi çok etkiledi’’ dedi.
Ödüllü film iyidir diye bir şey yok
Filmin senaristi Kenan Kavut ise festivalde Türkiye’yi temsil etmenin çok güzel bir duygu olduğunu belirterek, “Ayrıca filmde rol alan bir oyuncumuz Bosnalı, filmimizin hikayesinin bir tarafı da yine Bosna ile ilgili, bu nedenle Saraybosna Film Festivali’nde bulunmaktan ayrı bir mutluluk duyuyoruz’’ dedi. Kavut, “Ödül alan film iyidir’’ mantığında olmadığını da belirterek, “Ancak bu festivalden ödül bekliyoruz, ödül olursa bizim açımızdan çok güzel olur’’ diye konuştu. Film ekibiyle birlikte Saraybosna’da bulunan ve Faysal rolünü canlandıran 12 yaşındaki Seydo Çelik ise 9 kardeşi bulunduğunu ve Mardin’de yaşadığını ifade ederek, “Mardin’de bulunduğum sırada film için teklif aldım. Bu nedenle çok heyecanlandım, bu heyecanım devam ediyor. İstanbul’a bile gitmek bir zamanlar benim için hayalken, Bosna-Hersek’i gördüğüme hala inanamıyorum’’ dedi.
Türkiye’de evimde gibiydim
Kırık Midyeler’de Medina isimli Boşnak kadın karakterini canlandıran Selma Alispahiç de film çalışmaları sırasında Türkiye’de bulunduğu sırada kendisini “evinde gibi’’ hissettiğini söyledi. Bosna-Hersek ile Türkiye arasında, tarih, kültür ve en önemlisi gönül bağının olduğunu vurgulayan Alispahiç, “Böylesi güzel bir filmin parçası olduğum için mutluluk, onur duyuyorum’’ dedi. Alishapiç, Bosna-Hersekli sinemacı olarak Saraybosna Film Festivali’nde Türkiye’yi temsil etmenin kendisi için ayrı bir gurur kaynağı olduğunu, Saraybosnalı seyircilerin Kırık Midyeler filmine tepkisini şu anda çok olumlu bulduğunu anlattı. [aa]