İşte bu haftanın filmleri ve özetleri;
Alacakaranlık Efsanesi: Şafak Vakti Bölüm 1
Tıpkı Harry Potter gibi bir ‘efsanenin’ de daha sonuna geliyoruz. İkiye bölünen filmin finalinin ilk bölümü yine farklı bir yönetmenin, Bill Condon’ın imzasıyla karşınızda. Merak edilen gelişmelerin sonunda cevap bulacağı ve özellikle Bella’nın üzerine kurulu olan yeni filmde, cesaret ve aksiyon serinin diğer filmlerine nazaran daha üst düzeyde.
Stephenie Meyer’in 50 ülkede çevrilen ve 116 milyon satılan roman serisinden uyarlanan filmin başrollerinde yine Kristen Stewart, Robert Pattinson ve Taylor Lautner başrolleri paylaşıyorlar.
Film hakkında, "Modası geçen klasik Hollywood türleri var, mesela müzikaller.Ben bu tarzların nasıl canlandırılabileceği ile ilgileniyorum” diyor yönetmen Condon ve filmi şöyle tanımlıyor: “Dediğim gibi bu tam da bir klasik romantik melodram. Bunlardan artık çok göremiyoruz. Fakat film tarihinde, özellikle de Hollywood’un altın çağında melodram başlıca türlerdendi, şimdi yokolmaya yüz tutan… Bu alanda çalışabiliyor olmak ve bir hikayeyi renkle, müzikle, kamerayla, kadınların duygularının içine girerek anlatabilmek çok heyecan verici. Bu tarz fırsatlar her zaman yakalanmıyor.”
Filmin Konusu:
Bella Swan ve Edward Cullen arasında yaşanan epik aşk hikâyesinde sonun başlangıcına geliyoruz. Stephenie Meyer’ın çok satan ve şimdiden kültleşen Alacakaranlık roman serisinden uyarlanan son filmin ilk bölümünde Bella ve Edward her güçlüğe karşı durarak evleniyorlar. Rüya gibi başlayan günlerden sonra işler Bella’nın hamile olduğunu fark etmesiyle farklı bir yön alıyor. İçinde henüz doğmamış bebek (ya da yaratık) hem kurtları peşlerine takıyor hem de vampir akdini tehlikeye sokuyor… Oscar’lı yönetmen Bill Condon’ın yönettiği, serinin dördüncü filmi büyük aşk, güçlü arkadaşlık bağları, fedakârlık ve kendini yeniden bulma ekseninde şekilleniyor.
Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikâyesi
Polis, Güneşin Oğlu ve Beş Şehir gibi filmlerle, farklı türlere olan hâkimiyetini gösteren senarist/yönetmen Onur Ünlü’nün yeni filmi Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi alıştığımız aile kavramına farklı ve eleştirel bir bakış atuıyor.
Filmin senaryosunda da yönetmenin imzası varken başrolleri Selçuk Yöntem, Bülent Emin Yarar, Ezgi Mola, Tansu Biçer gibi önemli isimler paylaşıyor. Onur Ünlü’nün bildiğimiz sinema dilinin sınırlarında gezinen, anlatıyı parçalayıp onu tekrar kara-mizah ve ironiyle ören ve bunu yaparken yer yer simgesel bir düzen kuran film, her geçen filmiyle auteur olma olayında ilerleyen yönetmenin en rafine işlerinden biri.
Filmin Konusu:
Tanınmış anayasa profesörü Celal Tan, çevresi ve ailesi tarafından sevilen, örnek gösterilen önemli simadır. Eşini kaybetmesinin ardından hayatını kurtardığı genç öğrencisiyle evlenmiştir. Ailesi Celal Tan’ın 65. doğum gününü kutlamak için kendisine sürpriz bir doğum günü partisi düzenler, fakat kutlama öncesi yaşananlar tüm ailenin hayatını değiştirecektir…
Oyunun Sonu (Margin Call)
Dünyanın üzerinde bir hayalet gibi dolaşan ekonomik kriz tehlikesi, sinemacılara bu konuda yeni filmler yapma fikri aşılıyor. Yönetmen JC Chandor’un ilk filmi Oyunun Sonu (Margin Call) da, 2008 finansal krizinin etkilerini 24 saat boyunca tek bir kuruluş üzerinden gözlemliyor.
2011 Sundance Film Festivali’nde dünya prömiyerini yapan film, Berlin’de de Altın Ayı için yarışmıştı. Filmin konuya hâkimiyeti, senaryonun da sahibi olan yönetmenin babasının bir yatırım bankacısı olmasından geliyor. Bir eleştirmen filmi, Inside Job belgeselinin David Mamet tarafından kurguya aktarılması olarak gördüğünü söylemiş. Sanırız açıklayıcı olmuştur…
Filmin Konusu:
Yıllardan 2008. Yer Wall Street. Hisseleri yerle bir olmak üzere olan bir yatırım bankasındayız. Tıpkı Lehmann Brothers gibi. Bankanın üst düzey yöneticileri, çalışanları işten çıkartarak krizi erteleyen geçici çözümlerle günü kurtarırken, düzensizliğin daha fazla yürümeyeceği de gün yüzüne çıkıyor. Üst düzey yönetici kademesi şimdi ahlaki bir çıkmazın eşiğinde, zira kendilerine güvenerek yatırım yapan müşterileri durumdan haberdar etmeleri gerekiyor. Fakat bu durumun büyük oyuncuların hiç hoşuna gitmeyeceği aşikâr…