Gezici Festival’de “Arap Baharı”

Filmler
Gezici Festival’, 2011 yılında başlayan ve kısa sürede dünya çapında bir dönüşüm yaratan ‘Arap Baharı’nı sinemacıların bakış açısıyla perdeye taşıyor. ‘Bahar İsyancıdır’ ...
EMOJİLE

Gezici Festival’, 2011 yılında başlayan ve kısa sürede dünya çapında bir dönüşüm yaratan ‘Arap Baharı’nı sinemacıların bakış açısıyla perdeye taşıyor. ‘Bahar İsyancıdır’ bölümü, belgesel ve kısa filmler ile birinci elden tanıklıkları izleyicilerle buluşturuyor.

Gezici Festival, 2011 yılına damgasını vuran ve etkisi tüm dünyaya yayılan Arap Baharı’nın perdeye yansımalarını Bahar İsyancıdır bölümünde topluyor. Tunus, Mısır ve Libya’da baskıcı rejimlere karşı başlayan kitlesel gösteriler bu ülkelerdeki rejimlerinin devrilmesine yol açmış, bu mücadele Suriye’?den Bahreyn’e geniş bir coğrafyada başka ülkelere sıçramıştı.

“Arap Baharı” olarak adlandırılan bu eylemlerin etkisi tartışılsa da, cep telefonları görüntüleriyle dünyaya duyurulan tanıklıklar ve sinemacıların ellerindeki kameralarla sosyal medyadan perdeye taşındı bile.

Bahar İsyancıdır bölümünde özgürlükler, insan hakları, din, modernite, toplumsal cinsiyet ve eşitlik gibi kavramları ele alan kısa ve uzun filmler yer alıyor. Gezici Festival, “Arap Baharı”nı, gösterimlerin yanı sıra bir panelle de tartışmaya açıyor. Onat Kutlar’ın bölüme adını veren yazısında dediği gibi: “Orada bir halk var. Tıpkı sizin gibi. Ve hepsi dönmüş, sizin aşmaya çalıştığınız duvara bakıyorlar.”

Kahire Merkez / Cairo Downtown

İtalyan sinemacı Carolina Popolani, bu belgeselde “Arap Baharı”nın ilk tohumlarının atılışına, internet aktivizmini yeniden tanımlayan Mısırlı blogculara bakıyor. Bu filmle otuz yıldan fazla bir süredir Mısır toplumunu baskı altında tutan Mübarek rejiminin insan hakları ihlallerine karşı başlayan, sonrasında dünya çapında bir demokrasi hareketine dönüşen sosyal medya devriminin arkasındaki kahramanları yakından tanıma firsatı bulacaksınız.

İnşallah Laik Olacağız! / Laicité inch’allah!

Yönetmen Nadia El Fani, kamerasını Tunus sokaklarında dolaştırırken tarihin iki ayrı dönemine de tanıklık yapıyor. Bin Ali’nin baskıcı rejiminde sıradan bir Ramazan ayı olan 2010 yılının Ağustos’unda başlayan film, tüm Arap dünyasına yayılacak Tunus Devrimi’nin başladığı üç ay sonrasıyla devam ediyor. El Fani’nin filmi özgürlüklere ve laik bir anayasaya derinden inanan Tunus’un insanlarına da ayna tutuyor.

Devrim Görüntüleri / Images of revolution

Katarlı yönetmen Ibrahim Hamdan’ın belgeseli, “Arap Baharı”nın dünya çapında bir toplumsal dönüşüm olmasına önayak olan fotoğraf ve video görüntülerinin hikayesini anlatıyor. Tunus ve Mısır başta olmak üzere birçok ülkede sıradan vatandaşların cep telefonlarıyla çektikleri görüntüler, sosyal medya aracılığıyla tüm dünyaya yayılmış, bir şekilde tarihin yeniden yazılmasında rol oynamışlardı. Devrim Görüntüleri, bu ikonik görüntülerin arkasındaki hikayelerden oluşuyor.

Tahrir: Özgürlük Meydanı / Tahrir Liberation Square

Yönetmen Stefano Savona, Arap Baharı’nın sembolü haline gelen Tahrir Meydanı’na gidiyor, modern Mısır tarihini değiştiren iki haftayı gerçek zamanlı ve gerçek kahramanlarıyla anlatıyor. Savona’nın kamerası, binlerce Mısırlıyla beraber özgürlük için savaşan Noha, Ahmed ve Elsayed’i takip ederek, bir devrimi gerçek kahramanlarının gözünden anlatıyor.

Duvar / Le mur

Tunuslu yönetmen Rafik Omrani’nin kısa filmi, Tunus Devrimi’ni bir duvarın dilinden anlatıyor. Tunus’un Regueb şehrinde gerçekleştirilen Devrim Festivali’nde ortaya çıkan film, “Arap Baharı”nı sıcağı sıcağına perdeye taşıyor.

Ankara Sinema Derneği tarafından T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenecek Gezici Festival, her yıl olduğu gibi yolculuğuna Ankara’dan başlayacak. Başkentte 2-8 Aralık’ta gerçekleşecek gösterimlerin ardından 9-12 Aralık tarihleri arasında Sinop’a ve 14-18 Aralık’ta da İzmir’e konuk olacak. Gezici Festival, duraklarında Sinop Valiliği, Sinop Belediyesi, Konak Belediyesi, Sinop Kültür ve Turizm Derneği ile İzmir Sinema ve Görsel Sanatlar Derneği ile işbirliği yapacak.

Festival duyuruları, program, filmler ve etkinlikleri Gezici Festival’in web sitesi, Facebook sayfası ve Twitter hesabından takip edebilir, fotoğrafları Flickr hesabından indirebilir, fragmanları Vimeo hesabından izleyebilirsiniz.

 


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107