Çakmaklı Kuruluş’u Anlattı

Filmler
Bayrampaşa Belediyesi tarafından düzenlenen Kurtuluş ve Fetih etkinliklerinin dünkü bölümüne ünlü yönetmen Yücel Çakmaklı konuk oldu. Yücel Çakmaklı’dan önce ünlü yönetmenin en ön...
EMOJİLE

Bayrampaşa Belediyesi tarafından düzenlenen Kurtuluş ve Fetih etkinliklerinin dünkü bölümüne ünlü yönetmen Yücel Çakmaklı konuk oldu. Yücel Çakmaklı’dan önce ünlü yönetmenin en önemli yapıtlarından Kuruluş filmi gösterildi. Daha sonra ise Yücel Çakmaklı söz aldı. Çakmaklı, bu filmi bir kez de Bayrampaşa’da seyretmekten mutlu olduğunu dile getirirken, Osmanlı  Devleti’nin kuruluşunu anlatan bu filmin Kültür Bakanlığı ve TRT’nin destekleriyle 10 yıldan bu yana çeşitli diller ve altyazıyla değişik ülkelerde gösterildiğini belirtti. Çakmaklı, bu gösterimlerin birçoğuna katıldığını ifade ederken, filmin her gösterildiği yerde büyük bir heyecan yarattığını ifade etti. Bu heyecanın sebebinin filmin çekimleri sırasında yaşananların perdeden seyirciye aktarılması olduğunu kaydeden Çakmaklı, çekimler sırasında unutamadığı bir anısını da izleyenlerle paylaştı. Çakmaklı, ardından filmin en önemli sahnelerinden olan Osman Bey’e devlet kurma fikrini veren büyük bir tepeye çıkıp göç eden boyları seyretmesi sahnesini çekerken yaşananları şöyle anlattı: 

“Osman Bey’e devlet kurma fikrini veren büyük bir tepeye çıkıp çeşitli boyların oradan geçişini seyrettirmek, o büyük sahneleri çekmek, o haşmeti verebilmek için pek çok sahneyi Toroslar’da, Isparta’da dağ başlarında çektik. ‘Oralara nasıl figüran götüreceğiz, bu iş taşıma suyla olmaz’ diye düşünerek çok sıkıntı yaşadık. Isparta’da benim ricamla, dönemin belediye başkanı kasaba belediye başkanlarını, muhtarları çağırdı ve bir toplantı yaparak bu çalışmayı anlattım. TRT’nin ve devletin maddi manevi her türlü desteği verdiğini ama halkın desteği olmadan bu sahnenin çekilemeyeceğini anlattım. ‘Bütün köylere, mezralara kadar bunları duyurun. Onların sandıklarında düğünlerinde giyinmek için tarihi kıyafetleri de vardır. O kıyafetleri çoluk çocuk hep beraber koşup gelsinler, o sahneleri  çekelim’ dedim. Onlar da sağolsunlar bu söylediklerimi gidip duyurdular. Camilerde de imamlar duyurdu. O büyük çekimin olacağı gün ‘bakın bakalım gelen var mı’ diye ben çeşitli gözcüler çıkarmıştım. Merakla bekliyoruz. ‘Şu istikametten 200 kişi, şu istikametten 300 kişi’ diye gözcülerden teker teker haberler gelmeye başladı. Biraz sonra baktık ki, hakikaten çoluk çocuklarıyla, yükleriyle hayvanlarla vs. akın akın geldiler. ‘Bu film atalarımızı, ceddimizi anlatıyor. Bu toprakların vatan oluşunu anlatıyor’ diye bu film için koştuk geldik dediler. Bu film ancak o heyecanla çekilebilirdi. Sevinç gözyaşları içinde hep birlikte o sahneleri çekmeye çalıştık. Eğer bu destekler olmasaydı hakikaten o sahneler ruhsuz, cılız olacaktı. İşte bunları hiç unutamıyoruz. Hayatımızdaki en önemli hatıralardan birisi oldu.”

Çakmaklı, çekimleri  18 ay süren film sırasında filmde rol alan sanatçların da büyük fedakarlıklar yaptığını, adeta ikinci bir askerlik yaptığını belirterek onlara da teşekkür etti. Bu tarz filmlerin bir tarih bilinci içinde, geçmişi anlamak ve geleceği daha iyi kurabilmek için çekilmesi gerektiğini söyleyen Çakmaklı, televizyonlarda ve sinemalarda bu içerikte filmler görmek istediğini söyledi.

Filmin daha önce TRT için çekilen Tarık Buğra’nın Küçük Ağa isimli romanından uyarlama dizinin sinema versiyonu olduğunu söyleyen Çakmaklı, Tarık Buğra’nın bu film için yeni bir senaryo yazdığını söyledi. Kuruluş filmiyle Osmanlı Devleti’ni kuran iradeyi ve Osmanlı’nın nasıl olup da ayrı ayrı milletleri barış içinde 600 yıl idare ettiğini anlatmaya çalıştıklarını belirten Çakmaklı, bunun sebebinin ise fethedilen yerlerde insanlarda zulmedilmemesi, inançlarında serbest bırakmaları olduğunu söyledi. Osmanlı’nın sadece gücüyle değil, adaletiyle gönülleri fethettiğini anlatan Çakmaklı, Ortaasya’dan kopup gelen dervişler, Horasan erleri, Hacı Bayramı Veli, Hacı Bektaşi Veli, Mevlana ve Şeyh Edebali gibi isimlerin de daha önceden gelip Bizans topraklarında kurdukları manevi iklimin Anadolu’nun Türkler için vatan olmasında önemli olduğunu kaydetti.