Arabalar’ın Arasında Bir Türk

Filmler
Filmin efekt sanatçıları arasında akademisyen olmak için gittiği ABD’de yolu animasyon stüdyosu Pixar’la kesişen Tolga Göktekin de var. Arabalar animasyon filminin kahramanı Şimşek McQueen...
EMOJİLE

Filmin efekt sanatçıları arasında akademisyen olmak için gittiği ABD’de yolu animasyon stüdyosu Pixar’la kesişen Tolga Göktekin de var.

Arabalar animasyon filminin kahramanı Şimşek McQueen’i yeni neslin Kara Şimşek’i olarak tanımlamak çok da abartılı olmaz herhalde. Malum, ilk ortaya çıktığında birçok çocuğun hayranı olduğu Şimşek McQueen’in ünü çok geçmeden beyazperdenin ötesine taşındı. Animasyon stüdyosu Pixar da bu ilgiyi fark ettiği için Şimşek McQueen’in yeni maceralara yelken açmasına izin verdi. Böylece dün gösterime giren Arabalar 2 filmi çekildi. Filmin ekibinde Tolga Göktekin adlı bir de Türk var. Daha önce Oscar ödüllü animasyon filmi Ratatuy‘da çalışan Göktekin, Arabalar 2 filminde su efektlerinin hazırlanmasında görev aldı. Göktekin erken yaşlarda bilgisayarda oluşturulan grafiklere merak salmış. Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği’inde okuyan Göktekin, daha sonra akademik kariyer yapmak için ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki Berkeley Üniversitesi’ne gidiyor. Ama akademik kariyerini Pixar stüdyolarında çalışmak için bırakıyor. Göktekin, animasyon filmlerinin hazırlığını, kendi görevini ve gelecek projelerini SABAH’a anlattı.

HAYALİMİN PEŞİNDEN ABD’YE GİTTİM:

“Bilgisayar grafiğine olan ilgim, İstanbul Erkek Lisesi’nde başladı. Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği’ni bitirince akademik kariyer yapma hedefiyle 1997′de Berkeley Üniversitesi’ne başladım. Tam kendime akademik bir kariyer çizerken, Pixar’ın son projesinin yemek üzerine bir film olduğunu öğrendim ve staj için başvurdum. Eğitimimi Pixar gibi bir stüdyoda çalışmak için aldığımdan akademisyenliği bırakmak pek zor olmadı. Altı senedir, Pixar’da efekt sanatçısıyım. Uzmanlık alanım ‘sıvılar’ olduğu için Pixar’da ‘akan’ efektlerde imzam var.”

ALTI SANİYE İÇİN ÜÇ AY UĞRAŞTIM

“Arabalar 2 oldukça hızlı ve okyanus üzerinde geçen bir sahne ile açılıyor. Ben bu sahnelerin yapılmasına yardım ettim. Kendi yaptığım en büyük sahne de açılış sahnesindeki iki savaş gemisinin petrol platformundan okyanusa düşmelerinden kaynaklanan su effektleri. Gemiler çok büyük olduğundan, gerçekçi su sıçrama efektlerini hazırlamam üç ayımı aldı. Sahnenin kendisi altı saniye sürüyor! Açılış sahnesinin dışında filmde bir de Porta Costa sahnesi var. Denizin görüntüsü aynı Akdeniz. Sahneyi ilk hazırladığımda Türkiye’yi özlediğimi anladım. Akdeniz ve Ege gibi deniz dünyanın hiçbir yerinde yok. Arabalar 2‘den sonra prodüksiyona ara verdim. Şu an çeşitli simülasyon yöntemleri üzerinde araştırma-geliştirme yapıyorum. Amacım araştırmalarımı ilerdeki filmlerimizde kullanmak.”

HER FİLM BİR ÖYKÜYLE BAŞLAR

“Pixar’da her film hikaye ile başlıyor. Anlatmak istediğiniz bir hikaye varsa onu üst düzey yöneticilerden ve yapımcılardan oluşan ‘Brain Trust’ adını verdiğimiz bir gruba sunuyorsunuz. Yeşil ışık alırsanız senaryoyu yazıyorsunuz. Bu arada film sahne sahne çiziliyor. Biz bu çizimlere ‘story board’ diyoruz. Senaryo ilerledikçe, setler ve karakterler kağıt üzerinde tasarlanıyor. Animatörler her sahne için karakterleri yeniden anime ediyorlar. Karakterlerin giysi ve saçları hazırlanıyor. Efekt sanatçıları da animasyonu zor olan su, duman, patlama gibi animasyonları hazırlıyorlar. Son olarak ise sahne ışıklandırılıyor.”