İlk filmlerin dikkat çektiği yarışmada 10 film, Ezel Akay, Işık Yenersu, Murat Özer, Rıza Sönmez ve Uğur İçbak’tan oluşan jürinin karşısına çıkacak.
21-28 Nisan 2012 tarihleri arasında, Başbakanlık Tanıtma Fonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Kalkınma Ajansı destekleri ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı ile Dokuz Eylül Üniversitesi işbirliğiyle 11 yıl sonra yeniden hayata geçirilecek olan 12.Uluslararası İzmir Film Festivali’nde yarışacak filmler ve jüri üyeleri belli oldu.
Festival Jürisi
Yönetmen Ezel Akay, Oyuncular Işık Yenersu ve Rıza Sönmez, Sinema Yazarı Murat Özer ve Görüntü Yönetmeni Uğur İçbak’ın jüriliğinde yapılacak yarışmaya 10 film katılıyor.
Ulusal Yarışma’da İlk filmler dikkat çekiyor…
2011-2012 yapımı filmlerin katılabildiği Ulusal Film Yarışması’nda ilk filmler dikkat çekiyor: F. Serkan Acar’ın idealleri ve duyguları arasında sıkışıp kalan 20’li yaşlarının başındaki Kemal’in yaşadıkları üzerinden 90’lar Türkiye’sini ve öğrenci hareketlerini canlandıran filmi “Aşk Ve Devrim” (2011), Orçun Benli’nin 12 Eylül askeri darbesi sırasında geçen ve yaşanan bir dizi yanlışlıklar komedisi sonucu kendilerini siyasi mahkumlarla birlikte aynı cezaevinde bulan beş evsizin yaşadıklarını anlatan filmi “Bu Son Olsun” (2012), Cemil Ağacıkoğlu’nun Yusuf’un hikayesini takip ederek kadın-erkek ilişkilerine hüzünlü bir bakış getiren filmi “Eylül” (2011), M. Tayfur Aydın’ın oğlu ve torunuyla birlikte 20 yıl önce göçe zorlandıkları için terk ettikleri Batman’a doğru yola çıkan 80 yaşındaki bir kadının trajedisini anlatan “İz” (2011); Atilla Cengiz’in ikisi de farklı coğrafyalardan ama benzer evlat hasreti ve korumacılığı ile yola çıkan iki babanın dramatik öyküsünü anlatan filmi “Oğul” (2011); Fırat Çağrı Beyaz’ın yönettiği ve Kıbrıs sorununun barışçıl bir biçimde çözülmesi yönünde düşünmeye davet eden “Ölü Bölgeden Fısıltılar” (2012) ve Çiğdem Vitrinel’in kocası tarafından aldatılan bir kadının yıllardır yaşadığı ‘güven’ duygusunu kaybedişini anlattığı “Geriye Kalan” (2011) yarışmalı bölümün ‘ilk filmler’i olacak. Ruhi Karadağ’ın “Simurg”u (2011) ise yarışmalı bölümün tek belgeseli ve 1996’da Türkiye cezaevlerinde F-tipi hücre uygulamasına karşı başlatılan ölüm orucu eylemine katılan altı arkadaşın yıllar sonra buluşmalarını anlatıyor.
Yarışmada ayrıca; Tolga Örnek’in iki istihbaratçının Türkiye’yi kaosa sürükleyecek acımasız bir saldırıyı önlemek için verdikleri mücadeleyi anlatan filmi “Labirent” (2011) ve Ümit Ünal’ın apayrı şeylere inanan dört kişiyi bir evin içinde, yarım gün gibi kısa bir sürede adalet konusunda gerilimli bir sorguya tabi tutan filmi “Nar” (2011) da bölümün öne çıkan iki filmi…
Âlim Şerif Onaran’ın adına özel ödül…
Yarışmalı bölümde ayrıca Âlim Şerif Onaran Akademi Ödülü de verilecek. Oğuz Onaran, Oğuz Adanır ve Mutlu Parkan’dan oluşan Akademi Jürisi’nin belirleyeceği bir kategoride ve bir filme verilecek bu ödül, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Film Tasarımı Bölümü kurucu hocası ve Türkiye’nin ilk sinema profesörü olan Âlim Şerif Onaran’ın adını taşıyor.
ULUSLARARARASI İZMİR FİLM FESTİVALİ – ULUSAL YARIŞMA FİLMLERİ
• AŞK VE DEVRİM – Serkan Acar
• BU SON OLSUN – Orçun Beli
• GERİYE KALAN – Çiğdem Vitrinel
• EYLÜL – Cemil Ağacıkoğlu
• İZ – M. Tayfur aydın
• LABİRENT – Tolga Örnek
• NAR – Ümit Ünal
• OĞUL – Atilla Cengiz
• ÖLÜ BÖLGEDEN FISILTILAR – Fırat Çağrı Beyaz
• SİMURG – Ruhi Karadağ