Yeni filmlerini metro istasyonlarında tanıtmak isteyen iki Müslüman komedyen ve film yapımcısı, New York Toplu Taşımacılık İdaresi’ni mahkemeye verdi. Geçtiğimiz yıla kadar İslam karşıtı afişlerin asılmasına izin veren New York Toplu Taşımacılık İdaresi, İslam yanlısı afişlerin sergilenmesini reddetti. Film yapımcıları, anayasal haklarının çiğnendiğini söylüyor.
“Beware: The Muslims Are Coming – Açılın: Müslümanlar Geliyor” adlı filmin tanıtımı metro idaresinde tartışma yarattı.
Filmin tanıtımı Amerika’da sorun oldu. Aynı zamanda komedyen olan film yapımcıları Negin Farsad ve Dean Obeydallah, filmin metro istasyonlarında tanıtılması için daha önce imzaladıkları sözleşmeyi bozan New York Toplu Taşımacılık İdaresi’ne dava açtı. Yapımcılar şimdiye kadar 20 bin dolar harcadıklarını söylüyor.
Daha önce tanıtım kampanyasını kabul eden Toplu Taşımacılık İdaresi, filmin siyasi içeriği nedeniyle anlaşmayı bozdu. Glenn Katon Müslüman Savunucuları Derneği Başkanı.
VOA’nın haberine göre Katon, “Komediyi tartışamazsınız. Filmde Müslümanlar’ın, mizah duygusuna sahip insanlar olduğu mesajı veriliyor. Bunu tartışamazsınız. Bunlar hiç kimsenin mantıklı bir şekilde tartışabileceği konular değil. İşte bu yüzden Toplu Taşımacılık İdaresi çok yanlış karar verdi” diyor.
New York Toplu Taşımacılık İdaresi geçen yıl, halk otobüslerinde sergilenen İslam karşıtı afişleri mahkeme kararıyla indirdikten sonra siyasi mesaj veren tanıtımlardan uzak durma kararı aldı. Ancak New York Toplu Taşımacılık gözlemcisi Gene Russianoff, bu kararın mantık dışı olduğunu söylüyor: “New York metrosunda ifade özgürlüğü olması çok önemli. New York’ta yaşamayanlar bilmez ama New York metro durakları sokaklar gibidir. İnsanlar orada birbiriyle iletişim kurar, sokak sanatçılarının müziğini dinler.”
‘Açılın Müslümanlar Geliyor’ filminin metroda tanıtımı, filmin yapımcıları için çok önemli. Yapımcılar Toplu Taşımacılık İdaresi’nin ihanetine uğradıklarını söylüyor: “Müslümanlar kızartma sever veya hipsterların yazın ortası kışlık şapka takmalarını sevmez demenin neresi siyasi? Kim olduğumuzu ifade etmenin, hikâyemizi anlatmanın hiçbir siyasi yanı yok.”
Negin Farsad, “Anayasa kesinlikle harika. Her türlü ifade özgürlüğünü, sevmediklerinizi de koruyor. Anayasayı harika yapan da bu” diyor.
Kültürel mizah yapan bu iki yapımcı, filmleriyle sadece güldürmeyi değil, farklı görüşlerin tartışılmasını da hedefliyor