GORA’nın Konusu (Ç)alıntı Çıktı!

Film Eleştiri
Cem Yılmaz`ı sahneye ilk çıkaran isim olan bilinen oyuncu Mehmet Esen’in ortaya attığı iddia hayli tartışılıyor. Cem Yılmaz’la sahne aldığı dönemlerde, yazar Ali Nar’ın kaleme aldığı...
EMOJİLE

Cem Yılmaz`ı sahneye ilk çıkaran isim olan bilinen oyuncu Mehmet Esen’in ortaya attığı iddia hayli tartışılıyor. Cem Yılmaz’la sahne aldığı dönemlerde, yazar Ali Nar’ın kaleme aldığı `Uzay Çiftçileri` adlı romanı okuduğunu söyleyen Esen, GORA ‘nın kendi fikri olduğunu ve Cem Yılmaz’ın filmin konusunu bu kitaptan yola çıkarak oluşturduğunu  “Kitabın adını da vermiştim sahnede anlatırken. O dönem oyunumu izleyenler şahittir. Ayrıca Cem Yılmaz, meşhurlaşmaya başladığı ve Leman Kültür`deki kuyruklar henüz istiklale ulaştığı günlerde bu kitabı okur ve şovunda kullanırdı” sözleriyle ifade etmişti…

Olay kitabın yazarı Ali Nar ise “Uzay Çiftçileri” adlı eserinden alıntılar yapıldığının altını çizerek, bir süredir gündemi meşgul eden bu konu hakkında Gazeteboyut’un sorularını cevaplandırdı…

Uzay Çiftçileri adlı kitabınızın içeriği henüz denenmemiş bir konuydu… Nereden esinlendiniz?

Hikâye, şiir ve deneme gibi birçok alanda kitap yazdım. Bir de roman denemek istedim çünkü piyasadaki romanların hiçbirini konusu itibarı ile beğenmiyorum. Batı tipi romandan da hoşlanmıyorum fakat Victor Hugo’nun ‘Sefiller’ adlı eserini ayırıyorum.

Kaleme aldığım roman da herkesten farklı ve değişik olmalıydı ki benim yazdığım tüm kitaplar diğerlerinden farklıdır…

Kitabın içeriği noktasında referans aldığınız kaynaklar var mıydı?

Uzay bilimleri ve astronomi eğitimi aldım. NASA’daki gelişmeleri de sürekli takip ediyorum.  Ayrıca Bilim Teknik Dergisi’ni de takip ederim.  Bu dergide “Uzayda Yetiştirilen Domatesler” adlı yazı çok dikkatimi çekmişti. 

Yazdıklarımın bilimsel bir dayanağı var

Kitabımı yazarken Astronomi’den yararlandım, uydu ve gezegenlerin aralarındaki mesafeleri dahi ölçüyor ve bilerek söylüyorum.

 “Uzay Çiftçileri”nde bazı uydulara adam indirdim.  İnebilir mi inemez mi? Orası Bilim-Kurgu fakat o uydunun varlığı tamamen gerçek…

İslami Bilim-Kurgu türünün ilk örneği olan “Uzay Çiftçileri” adlı eserinize okuyuculardan nasıl tepkiler geldi?

Kendi türünde bir ilk olması sebebi ile okuyucularımdan olumlu eleştiriler aldım. Ayrıca kitabım piyasaya çıkar çıkmaz dikkat çekerek Matbuat, Yörünge ve Nokta dergilerinde tanıtımları yapıldı. İşin ilginç tarafı bu yayınların sol görüşlü dergiler olmasaydı.

Avrupa’dan gelen misyonerin sırrı

Daha sonra Avrupa’dan bir misyoner geldi. Beni şahsen tanımadığını fakat Arap dergilerinde gördüğünü ifade ederek piyasadaki dini eserlerin tümünü istedi.

Bende piyasadaki kitapları toplayıp verdim, arada kendi kitaplarımı da verdim. Gittikten bir süre sonra ise okuyup çok etkilendiği “Uzay Çiftçileri ile ilgili 10 sayfalık tanıtım broşürünü bana gönderdi.

Cem Yılmaz’ı sahneye çıkartan Mehmet Esen adlı oyuncunun “GORA’nın içeriği “Uzay Çiftçileri”nden çalıntı” iddiaları hakkındaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?

Cem Yılmaz’ın GORA adlı filmini izledim ve bazı hususlar dikkatimi çekti. Kitabımdaki bazı kavramları almış. Örneğin “Uzay Taksisi” diye bir şey var, filmine onu almış…

 “Uzay Taksisi” benim kitabımda uzay gemisine monte edilen müstakil bir uzay gemisidir.  Adam biniyor ona uzay boşluğunda geziniyor ve fezada keşiflerde bulunuyor. Daha sonra ise tekrardan ana gövdeye monte ediyor.   GORA’da ise motorsiklete biniyor ve bu “Uzay Taksisidir” diyor…

Uzayda yapılan maçı da “Uzay Çiftçileri”nden almış fakat aradaki tek fark benim kitabımda maç dünyada yapılıyor.

Bu durumda kitabınızdan ciddi alıntılar söz konusu?

Tabii ki büyük çapta (ç)alıntılar söz konusu.  İskelet olarak kesinlikle kitabımdan etkilenmiş fakat şurayı almış, burayı almış diyemem…

Ayrıca “Uzay Çiftçileri”ni defalarca okumuş. Hatta bir defa çocuklar kayda almış, getirdiler izledim. Beşiktaş’ta sahne alırken “Bir İslamcı yazar şöyle diyor, böyle diyor. Uzayda eşek yetiştirmiş olur mu olur!” diyormuş…

Yasal olarak herhangi bir girişimde bulunacak mısınız?

Şimdilik böyle bir düşüncem yok. Çünkü benim tiyatrolarım da defalarca oynandı, bu işten herhangi bir maddi beklentim yok… Fakat Cem Yılmaz’la karşılaşırsam ona soracağım…

*********

Kitabın konusu:
Yazar Ali Nar, İslami Bilim-Kurgunun ilk örneği olan ve 1988 yılında ilk baskısı yayınlanan “Uzay Çiftçileri” adlı eserinde;
Dünya İslam Federasyonu adına "Uzayda Bitkisel Gıda Üretme Projesi"ni gerçekleştirmek üzere Halep Uzay Üssü`nden kalkan Refref adlı uzay gemisi ve mürettebatının 2038 yılındaki yolculuğunu anlatmaktadır…
Yazar Ali Nar kimdir?
 
Ali Nar, 1941 yılında Erzurum’da doğdu. Ailesi 1950’de Yozgat-Sarıkaya’ya göçtü. 1953’te Kayseri İmam Hatip Lisesi’ne girdi, 1969’da Erzurum’da mezun oldu.
 
Aynı yıl İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü’ne girdi ve 1964’te buradan mezun oldu. Diyarbakır, Erzincan, İzmit ve İstanbul’daki İmam hatip liselerinde öğretmenlik yaptı, 1990’da emekli oldu. Dünya İslamî Edebiyat Birliği üyesi olup bu cemiyetin Türkiye temsilcisidir.
 
İlk şiiri olan “Su” 1961’de, ilk kitabı “Fetih”te 1975’te yayınlandı.
 
Milli Gazete, Yeni Devir, Vahdet Dergisi gibi süreli yayınlarda makaleleri neşredildi. Klasik ve Modern Arapçadan çevirileri de olan Nar, Türkiye ve İslam dünyasının ilk bilim-kurgu romanı olan "Uzay Çiftçileri" kitabının da yazarıdır.

Yasemin Sarıtemur / Gazeteboyut Özel
 

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/