Büyük Mucize’yi Çocuklarınızla Birlikte İzleyin!

Film Eleştiri
Popüler televizyon dizileriyle tanıdığımız Amerikalı yönetmen Ken Kwapis’in 1988 yılında Kuzey Kutup bölgesinde yaşanmış gerçek bir olaydan beyazperdeye uyarladığı ‘Büyük Mucize’, an...
EMOJİLE

Popüler televizyon dizileriyle tanıdığımız Amerikalı yönetmen Ken Kwapis’in 1988 yılında Kuzey Kutup bölgesinde yaşanmış gerçek bir olaydan beyazperdeye uyarladığı ‘Büyük Mucize’, anlattığı konu -zahiren- nesilleri büyük bir hızla tükenmekte olan üç adet gri balinanın çevresinde dönüyor. Gerçekte doğanın insan açgözlülüğüyle kolayca bozuluveren kırılgan dengesi ve onu oluşturan irili ufaklı bütün canlıların bizlerin sorumluluğumuzda olduğunu pek güzel hatırlatan, özellikle çocuklara ve gençlere izletilmesinde büyük yarar gördüğümüz duygu yüklü bir hikaye…

Hollywood öylesine tuhaf ve karmaşık bir yer ki, bu devâsâ endüstri her yıl dünyanın dört bir köşesine saçtığı hastalıklı düşünceler, "insan beyninin cürufu" olarak nitelendirilebilecek türlü türlü psikopatlık tezahürlerinin yanı sıra, sayıca öncekilere göre daha az bile olsa ne yapıp edip bir biçimde kendi anti-tezini de üretmeyi başarabiliyor. Yani, bir başka deyişle, içinde "üretici" konumunda bulunan kişilerin dimağlarını onca yozlaştırıcı ve tek tipleştirici etkisine rağmen, aralardan her zaman için farklı birileri "pörtleyip", bunlar insana, insanlığa, sevgiye ve merhamete dair değerli bir şeyler de söyleyebiliyor. Üstelik, bunu yapabilmesi için -Ken Kwapis’in bu dokunaklı filminde olduğu gibi- aynı endüstriden 40 milyon dolar gibi hiç fena sayılmayacak bütçeler de bulabiliyor. Sanırım, dengeleri koruyan bu olumlu durum "Herkesin hesabının üzerinde, bir de Yüce Allah’ın hesabı vardır" yasasının kaçınılmaz sonuçlarından biri…

1980’lerin başlarından bu yana pek çoğu büyük başarı kazanan bir sürü televizyon dizisi ve filmi yönetmiş, bunlardan "Malcolm in the Middle" ve "The Office" gibi bizde de iyi bilinen iki popüler örnekle "televizyon dünyasının Oscar’ı" sayılan Emmy ödüllerinde "en iyi yönetmen" adayı olarak gösterilmiş Kwapis (1957-Illinois, ABD), pek sıklıkla olmasa bile, yeterli para ve zamanı bulduğunda geniş perde için de çalışıyor. Yönetmenin, kalabalık bir ekiple birlikte Kuzey Kutup Bölgesi’ndeki Alaska eyaletinde, dondurucu bir soğuk altında çektiği son filmi "Büyük Mucize" ise onun aslında sinemada da vasatın üzerinde bir hikâye anlatıcısı olduğunun güncel kanıtlarından biri…

Sırf, Hollywood sistemine mensup bir sinemacı olarak içine işleyen "şablon bakış açısı" bile onun ve türdeşlerinin doğa-insan ilişkilerini daha farklı bir gözle, bambaşka bir perspektiften okumasının önünde ciddi bir engel oluşturacaktır çünkü… Öte yandan, büyük ölçüde endüstrinin diline teslim bir yönetmen pozisyonundaki Kwapis, en azından çektiği son filmde bu handikapını elinden geldiğince kırmış ve ortaya zaman zaman neşelendiren, bolca da hüzünlendiren "gerçek" bir hikâye koymuş. Evet, gerçek… Aranızdan hatırlayanlar olacaktır, bu olay 1988 yılında gerçekten yaşanmıştı ve henüz internet diye bir iletişim aracının adının bile telaffuz edilmediği o dönemde bizler de gelişmeleri TRT televizyonundan, yazılı basındaki sınırlı yansımalarından uzaktan uzağa merakla takip etmiştik. Film, Kuzey Kutup Bölgesi’ndeki agresif balıkçılık faaliyetleri nedeniyle nesilleri gitgide tükenmekte olan bir türün, "gri balinalar" familyasına mensup üç masum memelinin çevresinde dönüyor. O yıl oldukça çetin ceviz geçen kış nedeniyle, çok hızlı oluşmuş bir buz kütlesinin tam orta yerinde sıkışıp kalan (ki biz aç gözlü insanlar dünyanın iklim dengelerini mahvettiğimiz için Kutup bölgelerinde artık böyle şeyler bile olmuyor, tam aksine var olan bütün buzullar çok hızlı bir şekilde eriyor!) bu üç balinayı fark eden bir yerel kanal muhabiri ve Greenpeace çevre koruma örgütü gönüllüsü genç bir kız, onları kurtarabilmek için yoğun bir propaganda çabasına girişiyorlar. Tabiî, dönem bugünkü dönem değil, bölge son derece hassas, Alaska kıyılarındaki bir buzul kütlesine -masum bir yardım için bile olsa- "Rus gemisi" yanaşması Amerikan donanması için tam bir kâbus… Fakat, bu iki genç insanın, özellikle de ailenin en küçük üyesi Bum Bum (balinalara isimlerini de yine onlar veriyorlar; meşhur "Taş Devri"nden esinlenmeyle Fred, Vilma ve Bum Bum) bu sıkışmışlığa daha fazla dayanamayıp hayata vedâ ettikten sonra, kahramanlarımızın verdikleri mücadele apoletli-üniformalı kesimlerin kalplerindeki buzların da giderek erimesini sağlıyor. Böylelikle, değişik milletlerden insanlar, geriye kalan iki balinayı kurtarabilmek için dostça bir işbirliğine girişiyorlar. 

Buzullara karşı mücadele 

Alaska’ya yakın bir noktada aşırı hızla oluşan buzullar, üç kişilik bir gri balina ailesinin oluşan tuzağın orta yerinde sıkışıp kalmasına yol açar. Bunun üzerine, yakınlardaki kasabanın yerel kanalında çalışan Adam Carlson ile Greenpeace gönüllüsü Rachel Kramer, "Taş Devri"nin karakterlerinin adlarını verdikleri üç çaresiz canlıyı kurtarmak için çalışırlar.

BÜYÜK MUCİZE 

Yapım Yılı ve Ülkesi: 2012, ABD-İngiltere ortak yapımı

Türü ve Süresi: Vahşi doğa odaklı serüven-Duygusal drama, 107 dakika

 Bütçesi: 40 milyon Amerikan Doları

Gösterim Formatı: 35 mm standart sinema filmi (Dijital tabanlı çekim)

 Oyuncuları: Drew Barrymore (Rachel Kramer), John Krasinski (Adam Carlson), Ted Danson (J. W. McGraw), Kathy Baker (Ruth McGraw), Kristen Bell (Jill Jerard), Tim Blake Nelson (Pat Lafayette), John Pingayak (Malik), Ahmaogak Sweeney (Nathan), Jeffrey Evan (Arnold), Vinessa Shaw (Kelly Meyers)

 İthalatçı Şirket: UIP Filmcilik

 Dağıtıcı Şirket: UIP Filmcilik

İçerik Uyarıları: Her yaş grubundan izleyici kitlesi için uygun bir yapımdır.

Ailece izlenebilir mi? EVET

Filmin Yeni Şafak-Sinema Puanı:

(4 yıldız üzerinden) * * *

Diğer filmler 

30 Mart Cuma günü ülkemiz sinemalarında 5 yeni film gösterime girdi. Bunlar arasından "Büyük Mucize" (Big Miracle) adlı yapım sinema sayfamızda ayrıntılı olarak değerlendirilmiştir. Geriye kalan diğer 4 filmin özet tanıtımları ise yıldız puanları ve içerik uyarılarıyla birlikte aşağıdadır. 

TİTANLARIN ÖFKESİ/3 BOYUTLU

Yönetmen: Jonathan Liebesman/Oyuncular: Sam Worthington, Liam Neeson/Türü: Fantastik serüven/Konusu: Mitolojik tanrı Zeus, korkunç Kraken’in kahramanca üstesinden geldikten 10 yıl sonra, yarı-tanrı oğlu Perseus ve 10 yaşındaki diğer oğlu Helius ile birlikte daha sakin bir hayatı tercih eder./İçerik Uyarıları: Mitolojik hikayelerin ürkütücü düşsel yaratıklar ve yoğun savaş şiddeti içerdiğinden dolayı, ilköğretim izleyicileri için uygun değil.

Ailece izlenebilir mi?/ŞARTLI EVET/13+

Yeni Şafak-Sinema Puanı: * *

KAOS: ÖRÜMCEK AĞI

 Yönetmen: Cem Gül/Oyuncular: Gökhan Mumcu, Cemal Hünal, Rojda Demirer/Türü: Serüven-Aksiyon/Konusu: Genç kuşak aktörlerden Gökhan Mumcu’nun gözüpek SAT Komandosu Yüzbaşı Mete’yi canlandırdığı bu hikayede, yine aynı kuşaktan Rojda Demirer de karşımıza tehlikeli bir gizli ajan olarak çıkıyor./İçerik Uyarıları: Başından sonuna kadar yoğun aksiyon içerdiği için 15 yaşından küçük izleyiciler için uygun değil.

Ailece izlenebilir mi?/ŞARTLI EVET/15+

Yeni Şafak-Sinema Puanı: * * 1/2

ŞANSA BAK (50/50)

Yönetmen: Jonathan Levine/Oyuncular: Joseph Gordon-Levitt, Seth Rogen, Anna Kendrick/Türü: Duygusal drama/Konusu: 27 yaşındaki Adam Lerner’ın hayatında, güzel ressam sevgilisi ve mükemmel işiyle birlikte o güne kadar her şey yolunda gibidir./İçerik Uyarıları: Birçok bölümünde cinselliğe ilişkin konuşmalar yanı sıra birkaç bölümünde de yüzeysel cinsellik içerdiğinden dolayı 18 yaşından küçük izleyiciler için uygun değil.

Ailece izlenebilir mi?/HAYIR

Yeni Şafak-Sinema Puanı: * * * 

PAMUK PRENSES’İN MACERALARI

Türkiye’de Gösterime Sunulan Kopya Sayısı: 103/Yönetmen: Tarsem Singh/Oyuncular: Julia Roberts, Lily Collins, Armie Hammer/Türü: Serüven-Komedi/Yapım Yılı, Süresi ve Ülkesi: 2012, 106 dakika, ABD yapımı/Konusu: Bildiğimiz "Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler" masalından biraz daha farklı, masalın henüz söylenmemiş tarafını anlatan bir uyarlama… İçerik Uyarıları: Her yaş grubundan izleyici kitlesi için uygun bir yapımdır.

Ailece izlenebilir mi?/EVET

Yeni Şafak-Sinema Puanı: * * 1/2

YeniŞafak


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107