Ömer Muhtar kimdir?

Şehirler
Libya’da İtalyanlara karşı yürütülen direniş hareketinin önderi olan Ömer Muhtar, ölümünün ardından yıllar geçmesine rağmen hala Libya halkının kalbinde yaşıyor. 20 Ağustos 1858 yılında dünyaya gelen ...
EMOJİLE

Libya’da İtalyanlara karşı yürütülen direniş hareketinin önderi olan Ömer Muhtar, ölümünün ardından yıllar geçmesine rağmen hala Libya halkının kalbinde yaşıyor. 20 Ağustos 1858 yılında dünyaya gelen Ömer Muhtar, dini eğitim aldıktan sonra el-Kasr’daki Senusi tarikatının lideri oldu. İtalyanların 1911’de Libya’ya çıkarma yapması üzerine Osmanlı subayları ve Senusi şeyhi Ahmed eş-Şerif es-Senusi önderliğinde başlayan direniş hareketine de gönüllü olarak katıldı.

İtalyanlara ağır kayıplar verdirdi

O dönemde Uşi Antlaşması’yla Osmanlı Devleti’nin Libya üzerindeki hakimiyeti resmen sona erdi. Ömer Muhtar, 1922’de İtalya’da iktidara gelen Faşistlerin Libya’yı sömürgeleştirme politikasına karşı 1923’te Berka’da yeni bir direniş hareketi başlatarak, İtalyanlara ağır kayıplar verdirdi. Cebelü’l-Ahdar’da yaşayan aşiretlerden topladığı gerilla güçleriyle başarılı baskınlar gerçekleştiren Ömer Muhtar, Mısır ve Sudan’dan gelen yardımların kesilmesine karşın, Bedevi köylülerin yardımıyla direnişini 1931’e değin sürdürdü.

Çatışmada esir düştü

Ömer Muhtar, o dönemlerde İtalyanlar ile birçok çatışmaya girdi. 11 Eylül 1931’de bir çarpışmada yaralanan Ömer Muhtar, İtalyanlara esir düştü. General Rodolfo Graziani’nin başkanlığında bir savaş mahkemesince ölüme mahkûm edilen Ömer Muhtar, Saluk’ta asıldı.

Devrik lider Kaddafi filmini yaptırmıştı

Libya’nın devrik lideri Muammer Kaddafi, dev bütçe ayırarak, ‘Çöl Aslan’ı ismiyle Ömer Muhtar’ın ölümünün 50’nci yıl dönümünde filmini yaptırmıştı. 1981 yılında çevrilen filmin önemli rollerinde Anthony Quinn, Oliver Reed, Irene Papas, Rod Steiger, John Gielgud ve Raf Vallone oynamıştı. Filmin çevrilmesinden bir yıl sonra devrin İtalya başbakanı Giulio Andreotti, filmin İtalyan ordusunun onurunu zedeleyici ögeler içerdiğini belirtmiş ve bunun üzerine film, 1982 yılında İtalya’da yasaklanmıştı. 

Kaynak: TRT Türk