Hermann Rorschach 8 Kasım 1884’de İsviçre’nin Zürih kentinde dünyaya geldi. Babası ressamdı; Hermann Rorschach da babası gibi sanatçı olmayı düşünürken tıbbı seçti ve psikiyatri eğitimi aldı. İsviçre’de ve bir çok bilimsel bağlantısının bulunduğu Rusya’da çalıştı. Kendisi de doktor olan karısı Olga, Rus asıllıydı.
Henüz genç bir çocukken mürekkep lekelerini kullanarak resim yapmayı çok sevdiği için, arkadaşları tarafından “kleck” (mürekkep lekesi) takma adıyla çağrılırdı. 1912’de Zürih Üniversitesi’nden doktora derecesi aldı. Bir yıl kadar Rusya’da çalıştı, daha sonra hastanelerde çalışmak üzere Zürih’e döndü. Araştırmalarına bu dönemde başladı. 300 hastayı ve 100 “normal” kişiyi inceledi. Bu araştırmaların sonuçlarından oluşan ünlü “Psikodiagnostic” adlı yapıtını 1921’de yayınladı. Bugün bu eseri Psikiyatri ve Psikoloji’nin en önemli klasik eserleri arasında sayılır ancak Hermann Rorschach bu kitabıyla, yaşarken hiçbir başarı elde edememiştir. Bu yapıt, yöntemlerinin ve mürekkep lekelerinin bilinçaltını araştırmada nasıl kullanıldığinı açıklıyordu. Mürekkep lekeleriyle ilk çalısan kişi o değildi, ondan önce bu alanda çalışan ünlü kişiler arasında Leonardo da Vinci, Justinus Kerner, Syzman Hens sayılabilir.
Psikanalize yönelik ilgisi yıllarca sürdü. O yıllarda Freud psikanaliz kuramını geliştiriyordu, Carl Jung da çalışmalarıyla ön plana çıkıyordu. Bu şartlar Rorschach’yı kendi fikirlerini araştırmaya yöneltti. Bir arkadaşıyla birlikte okul çocuklarına mürekkep lekeleri göstererek işe başladı, onların tepkilerini inceledi. Sanatta başarılı olan çocukların mürekkep lekelerini yorumlamada daha yaratıcı olup olmadıklarını görmek istiyordu. Analitik bakış açısıyla mürekkep lekelerini kullanması ilk bu deneyimle olmuştur. Maalesef bu testlerin sonuçları ve kullanılan mürekkep lekeleri kaybolmuştur. Hermann Rorschach 1919’da İsviçre Psikanaliz Topluluğu’nun başkanı seçilmiştir.
Ciddi olarak iltihaplanan apandisti Hermann Rorschach’in ölümüne sebep oldu. 2 Nisan 1922’de, henüz 38 yaşındayken Horasan’da vefat etti