Bursa’nın Kestel ilçesinde, 2000 yılında bin 500 metrekare alanda kesme gül yetiştiriciliğiyle faaliyetlerine başlayan firma, 2002’de gül fidanı üretimine geçti.
Başlangıçta gül üretimi 80 bin olan firma, Yenişehir ilçesine bağlı Koyunhisar köyündeki 523 dönüm arazide bu miktarı yaklaşık 2 milyona çıkardı ve dış pazarlara yöneldi.
Firma sahibi Ahmet Eker, yılda ortalama bazda üretimlerinin yüzde 85’ine karşılık gelen 1,7 milyon civarında gülü yurt dışına gönderdiklerini, kalanını ise iç piyasada değerlendirdiklerini bildirerek, şöyle devam etti:
"Güney Kore’den, Türklere olan sevgileri ve güllerin kalitesinden dolayı çok ciddi miktarlarda alımlar yapılıyor. Bu yıl da iyi sipariş verdiler. En çok yoğunlaştığımız pazarlar, Türk cumhuriyetleri ve Rusya. Şu anda 670 civarında gül çeşidi üretiyoruz ancak her yıl denemeye aldığımız gül çeşitleri var. Bu yıl 83 yeni çeşidi deniyoruz. Almanya’da ya da Hollanda’da çok ödül almış, altın ödüllü çok kaliteli bir gül, Türkiye’de uyum sağlayamayabiliyor. İki yıllık bir süreçte Türkiye şartlarına uyum sağlamaları halinde bu gül fidanlarını da üreteceğiz."
Eker, Türkiye’de önemli kurum ve kuruluşlara da çeşitli gül fidanları gönderdiklerini anlattı. Cumhurbaşkanlığına "lila", Şişli Belediyesine "sarı", Anayasa Mahkemesine ise "pembe" renklerde güller gönderdiklerini belirten Eker, kaliteli gül kültürünün artacağını ve iç pazarın gelişeceğini düşündüklerini sözlerine ekledi.
AA