Kardeş Mahir Esed operasyonları genişletmeyi savunurken Annan’ın uyarısı sert oldu: ‘Suriye Tora Bora dağlarına döner, ölülerinizi sayarsınız’
Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan’ın, Suriye’de lider Beşşar Esed’le yaptığı ve 6 maddelik planı kabul ettirdiği görüşmenin ayrıntılarına Yeni şafak ulaştı.
Cumhuriyet Sarayı’nda yapılan ve Annan ile Esed’in yanı sıra, Norveçli General Robert Mood, kanlı operasyonları kumanda eden Genelkurmay Başkanı Mahir Esed, Suriye Savunma Bakanı ve Bakan Yardımcısı, Suriye İçişleri Bakanı ve Suriye İstihbarat Başkanı’nın da katıldığı toplantıda tartışılan en önemli konu, Suriye Arap Cumhuriyeti’nin bölünmesi fikri oldu.
Suriye ordusundaki üst düzey bir askeri yetkili tarafından Özgür Suriye Ordusu’na sızdırılan gizli bilgilere göre toplantıda, Beşşar Esed’in çözüm için son koz olarak, belirlediği bazı bölgelerden oluşacak yeni bir Suriye Arap Cumhuriyeti kurma fikrini ortaya attı.
İsmini vermek istemeyen Sızdırılan bilgilere göre toplantıda Esed’in, Türkiye’ye yakın olan İdlib ve Humus kentlerinin bazı kısımları ve Suriye’nin sahil şeridinin batı kısmını ve yine bazı bölgeleri seçip kendine yeni bir ülke kurma fikrini tartışmaya açtı. Toplantıda ayrıca, Esed’in, Annan Planı’nın başarısız olması durumunda, ülkeye girecek uluslararası güçlerin kendi bölgesini koruması fikrinin tartışılmasını istedi.
Toplantıda Kofi Annan’ın silahların susturulması için 10 Nisan’a kadar verdiği süreyi erken bulan Esed, direnişin başlamasının ardından düzenli olarak her Cuma Namazı sonrası yapılan mitinglerden çekindiği için, 10 Nisan yerine 14 Nisan tarihinin verilmesini istedi fakat bu talep Annan tarafından reddedi. Toplantıda ayrıca, Suriye rejimi yetkilileri, İmamların Cuma günleri meydanlara çıkıp protesto gösterileri yapmaları konusunda halkı teşvik edeceğinden korktuklarını söylediler.
Toplantıda Esed ordusunda bulunan generaller arasında tartışmaya varan bir fikir ayrılığı yaşandı. Genelkurmay Başkanı Mahir Esed’in de katıldığı toplantıda, bazı generaller ortamı sakinleştirmek gerektiğini, bazıları ise aynı şekilde devam ederek halkı korkutmak gerektiğini savunduklar. Daha sonra bu görüş ayrılığı tartışmaya dönüştü.
Annan ise, Suriye’deki durumun sorumluluğunun Mahir Esed’e ait olduğunu ve durumun İsrail’in güvenliğini tehdit ettiğini söyledi. Özgür Suriye Ordusu ve bölüklerinin saldırıları sonucu yaşamını yitiren kişiler ile ilgili Suriye rejiminin hazırladığı raporlar hakkında konuşan Anan, yaşamını yitiren takriben 3 bin 700 Esed askeri ile ilgili üzüntüsünü belirtti ve muhaliflerin Suriye ordusunu acık bir şekilde tehdit etmeğe başladığını söyleyerek şu ifadeleri kullandı: ‘Eğer bu rakamlar doğruysa siz büyük bir tehlike ile karsı karşıyasınız.
Eğer bu şekilde devam ederseniz özgür Suriye ordusu uluslararası toplum tarafından tanınacaktır. Ülke Suriye’yi destekleyenler ve tarafsızlar olarak ikiye ayrılacaktır. Suriye uluslararası kontrolden çıkacak ve ölülerinizi saymaya başlayacaksınız. Ülke toprakları Tora Bora dağlarına döner.’
Suriyeli muhalifler ülkede Perşembe sabahı başlayan ateşkesin, dün ciddi anlamda ihlal edildiğini, Suriye ordusunun iki mahalleyi bombaladığını iddia etti. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, Humus şehrinde isyancıların kontrolü altındaki mahallelere düzenlenen bombardımanın bir saat kadar devam ettiğini ifade etti.
Associated Press’in haberine göre, örgütün açıklamasında, Curet el Şaya ve Karabis mahallelerini hedef alan bombardımanda ölen ya da yaralanan olmadığı belirtildi. Suriye’deki muhaliflerin yönettiği Şam Haber Ağı ise bombardımanlar sonucunda Curet el Şaya mahallesinde yaşanan tahribatın fotoğrafları olduğu öne sürülen bir dizi görüntü yayınladı. AFP ve Reuters haber ajanslarının dünyaya dağıttığı fotoğrafların çekilme tarihinin 9, 12 ve 13 Nisan olduğu ifade edildi. Suriye İnsan Hakları İzleme örgütü ise ülkenin çeşitli kentlerinde çıkan olaylarda güvenlik güçlerinin ateş açması sonucu 8 kişinin öldüğü bildirildi.
BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) Suriye’deki ateşkese uyulmasını denetlemek üzere ülkeye 30 kişilik öncü bir gözlemci misyonu gönderilmesine ilişkin karar tasarısını dün onayladı. Karar tasarısı metninde, ABD’nin hazırladığı ilk metne göre bazı değişiklikler bulunuyor.
Bu değişikliklerin, temel olarak Suriye rejiminin tek başına hedef gösteril mesine karşı olan Rusya ve Çin’in tasarıyı veto etmemesi için yapıldığı belirtiliyor. Metinde iki taraftan da şiddeti derhal bırakmaları istenirken, Suriye yönetiminden, Annan planı kapsamında verdikleri tüm taahhütleri yerine getirerek, yerleşim merkezlerine yönelik askeri faaliyetlerini durdurması, bu yerlerde ağır silah kullanımını bırakması ve geri çekmesi talep ediliyor.
Yeni şafak