Somali Başbakanı Abdiveli Muhammed Ali, geçiş sürecindeki ülkesinin, bu sürecin son günü olan 20 Ağustos’tan sonrasının farklı olmasını beklediğini söyledi.
İtalya’nın başkenti Roma’da, İtalya Dışişleri Bakanlığı’nın evsahipliğinde düzenlen Somali Temas Grubu toplantılarına katılan Somali Başbakanı Muhammed Ali, ülkesinin içinde bulunduğu geçiş süreci, Türkiye’nin yardımları ve ülkesini ilgilendiren konulara ilişkin Roma’daki Türk basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.
20 Ağustos’ta sona erecek geçiş süreci boyunca uluslararası toplumdan beklentilerinin neler olduğu sorulan Muhammed Ali, "Uluslararası toplumdan hem Ağustos öncesine hem de Ağustos sonrasına dair beklentilerimiz var. Ağustos’tan önce, yol planını zamanında tamamlayabilmek için bizi siyasi ve mali olarak desteklemelerini istiyoruz" dedi.
Halka verdikleri sözleri yerine getirebilmek için kaynağa ihtiyaç duyduklarını dile getiren Somali Başbakanı, "Maddi, manevi desteğe, siyasi taahhütlere ihtiyacımız var. 20 Ağustos’tan sonrasına gelirsek, Somali halkı 21 Ağustos’un 20 Ağustos’tan farklı olmasını bekliyor. Neler bekliyorlar? Hizmet bekliyorlar, yeniden inşa ve kalkınma bekliyorlar. İş imkanı yaratılmasını bekliyorlar. 20 yıldır hukuksuzluk, kaos ve istikrarsızlık içinde olan Somali nüfusunun maddi ve manevi refahı ancak bu sayede sağlanabilir" diye konuştu.
Halkının 21 Ağustos ile birlikte yeni bir günün doğacağına inandığını söyleyen Muhammed Ali, şunları kaydetti:
"Büyük beklentiler var ve bunları karşılamak zorundayız. Aksi takdirde hükümet olarak biz ve aynı zamanda uluslararası toplum inandırıcılığını, meşruiyetini ve mesuliyetini kaybeder."
"Türk modeli dediğimiz bir şey var"
"Şu anda Somali’de Türk modeli dediğimiz bir şey var" diyen Başbakan Muhammed Ali, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Somali’ye Allah’tan gelen bir mucize gibi olduğunu" belirterek, bu modeli şöyle açıkladı:
"Geldiniz, bize tüm gücünüzle hep birlikte geldiniz ve bize okullar, hastaneler, su ve altyapı sistemleri verdiniz. Somali’nin ihtiyacı olan da buydu. Erdoğan’ın Somali’ye gelmesi bizim için mucizeydi. O sırada 60 yılın en kötü kuraklığını yaşıyorduk ve büyük bir acı çekiyorduk. Erdoğan acımızı paylaşmaya geldi. Kendisiyle son olarak İstanbul’da görüştüğümde de Somali’yi değiştirme taahhüdünde bulundu."
Somali gibi bir ülkede hukukun üstünlüğüne ihtiyaç olduğunu ve bunun ancak, güçlü resmi güvenlik kurumlarıyla sağlanabileceğini aktaran Başbakan Muhammed Ali, Türkiye’nin bu konuda kendilerine yardım ettiğini ifade etti. Başbakan, "Biz aynı zamanda kalkınma, yeniden inşa ve devletin yeniden kurulması için bir fon oluşturulmasını önerdik. Sponsor ülke Türkiye olacak, diğer ülkeler de fona katkıda bulunabilecek" dedi.
Eğitim burslarında Türkiye farkı
Türkiye ile uluslararası toplumun Somali için yaptıkları arasında ne tür farklılar olduğu sorulan ve buna eğitim alanından bir örnekle cevap veren Muhammed Ali, "Düşünün geçen Ağustos ayında geldiler ve o günden itibaren Türk hükümeti 1500 Somalili öğrenciye burs verdi. Bu rakam Batı’nın, uluslararası toplumun son 40 yılda verdiği burs sayısına eşit. Türkiye ise bunu 6 ayda yaptı. Ben de ABD hükümetinin bursuyla ABD’ye gittim. O dönemde ABD hükümeti Somali’ye yılda 10 burs vermişti. Türkler ise 6 ayda 1500 burs verdi. Ve bu sene de yaklaşık 500 burs daha verecekler sanırım" dedi.
Başbakan, "Türkiye’de eğitim alan bu çocukların Somali’ye dönerek ülkenin gelişimine katkıda bulunacağını düşünün. Bir ülkenin gelişimi, iş gücünün kalitesine bağlıdır, beşeri sermayesine bağlıdır. Önemli olan ne kadar çok doğal kaynağınız olduğu değildir, önemli olan insan gücünün kalitesidir. Bu yüzden Hong Kong, Tayvan ve Singapur gibi ülkeler doğal kaynakları olmadığı halde zenginler. Neden? Çünkü beşeri sermayeleri var" ifadelerini kullandı.
"Ağustos’taki seçimlerde cumhurbaşkanlığına aday olacak mısınız?" sorusuna Somali Başbakanı Muhammed Ali, "Şu anda yapmaya çalıştığım tek şey; yol haritasını hayata geçirmek. Bunun için ve geçiş dönemini sonlandırmak için yarışıyorum. Bu soruya vakti geldiğinde cevap veririm" yanıtını verdi.
Ahaber