Kayısının Faydaları Saymakla Bitmiyor

Şifali Bitkiler
Son yıllarda kuru kayısı piyasasının yanında, hızla yaş kayısı tüketiminin de arttığı Malatya’da 2011 yılında ortalama 45 bin ton yaş kayısı dalından sofraya ulaşıyor. 2011 yılında tahmini kuru ...
EMOJİLE

Son yıllarda kuru kayısı piyasasının yanında, hızla yaş kayısı tüketiminin de arttığı Malatya’da 2011 yılında ortalama 45 bin ton yaş kayısı dalından sofraya ulaşıyor.

2011 yılında tahmini kuru kayısı rekoltesi 122 bin ton olan bu meyve, kentin en fazla ihraç ettiği ticari ürün unvanı durumunda bulunuyor.

Malatya Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl kayısı sezonunda kente gelen mevsimlik tarım işçilerinin de hesaba katılmasıyla meyvenin çok sayıda ailenin geçim kaynağı alma özelliğini taşıdığını söyledi.

Uzun yıllar değerinin altında alıcı bulan ürünün son yıllarda üreticisinin yüzünü güldürdüğünü anımsatan Polatbaş, kayısının ürün kalitesini etkileyen doğal olayların da piyasa değerinde belirleyici olduğunu kaydetti.

Polatbaş, şöyle konuştu:

”Kayısı dünyanın hiç bir yerinde Malatya’da olduğu kadar kaliteli ürün vermiyor. Sağlık açısından faydaları bilimsel olarak kanıtlanmış olan bu ürün, Malatya nüfusunun abartısız yüzde 90’ının geçim kaynağı. Malatya dışından gelen mevsimlik işçileri de sayarsak ürün sadece kentte değil, bölgenin de geçim kaynağı olduğunu görüyoruz. Kayısı maalesef uzun yıllar piyasada hak ettiği değeri bulamadı. Ancak son yıllarda iyi bir seviye yakaladığını düşünüyorum. Bu değerli ve sağlıkla ürünün elbette kısa süren ama zor bir hasat dönemi var. Kayısı üreticileri, kayısıyı sofralarımıza ulaştırırken sıkı bir tempoda işçilik yapıyorlar.”

KAYISININ YARARLARI-

Kayısının yararlarıyla ilgili uzman görüşleri ise bu ürünün vitamin zengini olduğuna dikkat çekiyor.

Organik ve inorganik maddeler vasıtasıyla insan sağlığına olumlu etkilere sahip olan kayısı yüksek miktarda şeker, nişasta, protein, pektin, pektoz selüloz, organik maddeler, vitaminler, asitler, organik ve inorganik maddeler içeriyor.

Kayısı minerallerden potasyum ve vitaminler yönünden çok zengindir. Vitamin A, vücudu ve organları saran epitel doku ve gözün sağlığı, kemiklerin ve dişlerin gelişimi ile sağlığı, endokrin bezlerinin çalışması için gereklidir. 200-250 gram kayısı diyeti yeteri kadar yağ içeriyorsa günlük A vitamini tüketiminin bir bölü üçünü karşılayabiliyor.

Uzmanlara göre, kayısının başlıca yararları şöyle:

”Beynin düzenli çalışmasını sağlar, stres azaltır.

Karaciğerin tahrip olan kısımlarının tamirini sağlar.

Kemiklerin çok daha düzgün ve sağlam olmasında, önemli rol oynar.

Dişlerin daha sağlam ve kuvvetli olmasında çok önemli etkisi vardır.

Kan yapımını arttırarak, kansızlığa engel olur.

Mide ve oniki parmak bağırsağı ülserlerinin meydana gelmesine engel olur ve bu arada meydana gelmiş ülserlerin iyileşmesinde de önemli rol oynar.

Böbreklerde taş oluşumunu azaltır.

Üreme sistemi üzerinde olumlu rolü bulunup, cinsel gücü arttırır.

Kansere karşı koruyucu bir etkiye sahiptir.

Kalp kaslarını kuvvetlendirir ve daha düzenli olarak çalışmasını sağlar.”