Bir Şifa Kaynağı da Kiraz!

Şifali Bitkiler
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Diyetisyeni Özgen Arı, yaptığı açıklamada, yaz meyvesi olan kirazın, hasadının başlamasıyla son günlerde manavlarda ve sofralardaki yerini al...
EMOJİLE

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Diyetisyeni Özgen Arı, yaptığı açıklamada, yaz meyvesi olan kirazın, hasadının başlamasıyla son günlerde manavlarda ve sofralardaki yerini aldığı söyledi.

Kirazın meyve ve sapının ayrı ayrı yararlı olduğunu belirten Arı, ”B ve C vitaminleri ile magnezyum ve kalsiyum açısından zengin olan meyvesi, bu vitaminler ve antioksidan etkisiyle soğuk algınlığına iyi geliyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Tüm kanser türlerine karşı direnç sağlıyor. Ayrıca kanı sulandırıcı etkisi var” dedi.

Kirazın sapının kurutulduktan sonra kaynatılmasıyla elde edilen çayın da içildiğini ifade eden Arı, şu bilgileri verdi:

”30 gram kiraz sapını 1 litre suda 10 dakika kaynatarak hazırlanabilecek bu çayın, yani idrar söktürücü ve bağırsak düzenleyici özelliği bulunuyor. Böbrekleri çalıştırarak, ürik asit ve ürat tuzlarının vücuttan atılmasını kolaylaştırıyor. Böylece romatizma ve gut hastalıkları, eklem kireçlenmesi ve damar sertliğine karşı olumlu etki yapıyor.”

Bitkilerin ilaçların ham maddesi olduğuna dikkati çeken Arı, ”Bu nedenle her meyve ve bitki ile bunlardan yapılan çay gibi ürünlerin, ilaçlarda olduğu gibi uygun dozlarda tüketilmesi gerekli. Aksi halde fayda yerine zarar getirebilir. Kirazı ve çayını da böbrek hastalarının dikkatli tüketmesi önemli” diye konuştu.

-SAİMBEYLİ’DE ÜRETİCİNİN YÜZÜ GÜLDÜ-

Kirazı ile ünlü Adana’nın Saimbeyli ilçesi Kiraz Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Uyanık ise bu yıl ürün rekoltesinin çok yüksek olduğunu, ilçede yaklaşık bin ton civarında rekolte beklediklerini ve bunun en az 500 tonunun başta Rusya olmak üzere, Fransa, Almanya ve İngiltere gibi Avrupa ülkelerine ihraç edileceğini belirtti.

Bu yıl ürünün kalitesinin de çok iyi olduğunu belirten Uyanık, ”İklim şartları çok iyi gitti. Birinci kalite ihraçlık ‘Ziraat 900’ kiraz, 3,9 TL baş fiyattan üreticiden alınmaya başlandı. Yurt içi piyasaya sunulan Napolyon tipi kiraz ise 1,5 TL’den alıcı buluyor” dedi.

Modern yöntemle tarım yapılan bahçelerin, İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından da kontrol altında tutulduğunu belirten Uyanık, ”Zararlı ürün kullanmadan tamamen organik üretim yapıyoruz. Saimbeyli kirazı, 5 santimetrelik uzun sapıyla rağbet görüyor. Bu sap sayesinde taşınma sırasında zedelenmiyor ve dalındaki güzelliğiyle tüketiciye ulaşıyor” diye konuştu.