Dersimiz Sağlıklı Beslenme

Sağlık Kurumları
Sabri Ülker Gıda Araştırmaları Enstitüsü Vakfı (GAV) ile işbirliği yapan Bakanlık, 8-11 yaş grubundaki 20 bin ilköğretim öğrenciyi beslenme dengesi eğitimi verecek. Proje, Milli Eğitim Bakanı Ömer Din...
EMOJİLE

Sabri Ülker Gıda Araştırmaları Enstitüsü Vakfı (GAV) ile işbirliği yapan Bakanlık, 8-11 yaş grubundaki 20 bin ilköğretim öğrenciyi beslenme dengesi eğitimi verecek. Proje, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in de katıldığı bir tanıtımla Gaziantep, İstanbul, İzmir ve Trabzon’da pilot olarak başlatıldı. Ülkemizde yetersiz ve dengesiz beslenmenin en çok kadın ve çocukların sağlığını tehdit ettiğine dikkat çeken Bakan Dinçer, kötü beslenmenin yol açtığı şişmanlığın toplum olarak bir hastalık olarak görülmediğinin altını çizerek, "Oysa şişmanlığı bir hastalık olarak daha sık vurgulamalıyız" dedi.

MEB ve Sabri Ülker Gıda Araştırmaları Enstitüsü Vakfı (GAV) işbirliğiyle ilköğretim öğrencilerine yönelik geliştirilen ”Yemekte Denge” eğitim programı Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ve Vakıf Başkanı Oltan Sungurlu ile çok sayıda akademisyenin katılımıyla İstanbul Kasımpaşa’daki Tuz Ambarı’nda tanıtıldı. Gaziantep, İstanbul, İzmir ve Trabzon’da pilot olarak başlayacak olan projeyle; 4 ildeki 40 okulda ilköğretim 8-11 yaş grubu 20 bin çocuğa ulaşılması hedefleniyor. İlköğretimdeki öğrencilere sağlıklı beslenme alışkanlığını kazandırmayı hedefleyen proje kapsamında çocuklar kadar ebeveynler, öğretmenler, okul yöneticileri ve diğer eğitim çalışanları da eğitilecek.

ŞİŞMANLIĞI BİR HASTALIK OLARAK GÖRMÜYORUZ
2011-2012 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde başlaycak olan projeyle ilgili toplantıda bir konuşma yapan Milli Eğitim Bakanı Dinçer, kötü beslenmenin yol açtığı şişmanlığın toplum olarak bir hastalık olarak görülmediğini söyledi. Obezitenin süratle artan bir ivmeye sahip olduğunu birçok önemli hastalığa zemin hazırladığını ve insan yaşamının kalitesini etkilediğini anlatan Dinçer, çocuklara ve toplumun sağlığına duyarlılığı için GAV’a teşekkür etti.

FAST FOOD YENİDEN DEĞERLENDİRİLMELİ
Anne ve baba tutumunun bir çocuğun doğru beslenme alışkanlığı edinmesinde çok önemli olduğunu anlatan Dinçer, beslenmeyle ilgili alışkanlıkların oluştuğu ilk ortamın aile olsa bile çocukların üzerinde okul ve kitle iletişim araçlarının da büyük etkisi olduğunu söyledi. Hareketsiz yaşam tarzı ve fast food kültürünün bu çerçevede yeniden değerlendirilmesini isteyen Dinçer, bakanlık olarak çocuklara doğru beslenme alışkanlığı kazandırmak için her türlü tedbiri almaya çalıştıklarını söyledi.

OKULLARDA BESLENME DENGESİ ANLATILACAK
Bakan Dinçer, "Eğitim kurumlarımızın kantinleri, büfeleri, yemekhanelerinde çocukların dengesiz beslenmesine, obeziteye sebep olabilecek enerji yoğunluğu yüksek, ama besin değeri düşük içecek ve yiyecekleri bulundurmamalarına özen gösteriyoruz. Bu, alınması gereken tedbirlerden sadece biridir. Asıl önemli olan annelere, çocuklara, gençlere dengeli ve yeterli beslenme bilinci kazandırmamızdır” dedi.

Bakan Dinçer, projenin ilköğretim okullarında okuyan 8-11 yaşındaki çocuklar için geliştirilen sağlıklı beslenme modülü ile yürütüleceğini ve temel mesajın, ‘Her şeyi, dengeli bir biçimde yiyebilirsin, tek yapman gereken, dengeyi nasıl kuracağını öğrenmen’ olduğunu söyledi.

* 0-5 yaş grubu çocukların yüzde 21’i kilolu yani her 5 çocuktan 1’i kilolu, yüzde 11’inde beslenme yetersizliği var ve yüzde 17’si zayıf.
* 0-5 yaş grubu çocukların yüzde 15’i hafif şişman, yüzde 6’sı şişman, yüzde 4’ü çok zayıf, yüszde 13’ü zayıf ve yüzde 62’si normal
* 6-18 yaş grubu çocukların yüzde 19’u zayıf, yüzde 7’sinde beslenme yetersizliği var ve yüzde 22’si kilolu
* 6-18 yaş gubu çocukların yüzde 15’i zayıf, yüzde 4’ü çok zayıf, yüzde 8’i şişman ve yüzde 14’ü hafif şişman yüzde 59’u normal.
* 0-5 yaş arası çocukların yüzde 12’si uzun, yüzde 6’sı çok uzun, yüzde 11’i çok kısa ve yüzde 18’i kısa, boyu normal olanların oranı yüzde 53
* 6-18 yaş grubu çocukların ise yüzde 19’u kısa, yüzde 7’si çok kısa, yüzde 2’si çok uzun, yüzde 11’i uzan ve yüzde 61’i normal.

Haber Türk