Damacana sular neden kirli?

Sağlık Kurumları
Engin Dinç’in röportajı Sağlık Bakanlığı, kaliteli olmayan damacana su firmalarını açıkladı. Açıklamada birçok su firmasının sularının kaliteli olmadığı ve tehlike sınırında olduğu ortaya çıktı....
EMOJİLE

Engin Dinç’in röportajı

Sağlık Bakanlığı, kaliteli olmayan damacana su firmalarını açıkladı. Açıklamada birçok su firmasının sularının kaliteli olmadığı ve tehlike sınırında olduğu ortaya çıktı. Bu konuyu Gıda Hareketi Başkanı Kemal Özer’le konuştuk.

Sağlık Bakanlığı su raporunu açıkladı. Buna göre neredeyse içebileceğimiz su kalmamış. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
İçilecek su kalmadı kısmı doğru olmaz ama en azından pazarlanan kaynakların önemli bir kısmı maalesef kirlilik taşıyor. Tabi yüzde 100 bir kirlilikten söz edemiyoruz. Ama kimisinde yüzde 100 kirlilikten söz edilebilir; kimisinde daha alt düzeylerde kirlilikler var. İnsanlar ya da devletler, kamu otoriteleri ya da özel sektör petrol aramak için milyonlarca, milyarlarca dolar ararken temiz su kaynaklarını keşfetmek için de gayret sarf edip, biraz daha harcama yapıp temiz su kaynaklarına yönelmeleri lazım. Bir kaynak kirlenmişse ya da kirliyse o kaynak daha ekonomik diye, daha kolay elde ediliyor diye o kaynaktan temin yapılmamalı. Bir de su kaynaklarının çevrelerinde mutlaka koruma alanları oluşturulması gerekiyor. Çünkü endüstriyel ve tarımsal atıklar su kaynakların bozulmasına yol açıyor.

Peki plastik damacanalarda veya uygunsuz şartlarda saklanması da suların bozulmasına sebep oluyor herhalde… Firmalar da buna pek dikkat etmiyor herhalde…
Tabi bizim çalışmamız kaynaktaki değerlere yönelik. Damacanaya girdikten sonra nasıl bir sonuç var, bu konu bizim çalışma alanımız içerisinde değil. Ama hala güneşte depolayanlar ki, -bize de sürekli tüketicilerden fotoğraf ve benzeri bilgiler gelmeye başladı yoğun bir şekilde- açıkta taşıyanlar, tüple birlikte taşıyanlar vb. birçok uygunsuz uygulama maalesef devam ediyor. Ama bu ne kadar yaygındır; bu kısmı tabi Sağlık Bakanlığı yetkililerinin denetimleri sonucu ancak bilinebilir. Uç örneklerle, pazardaki bu tür örneklerden hareketle tüm firmaları suçlamak istemeyiz.

Kaliteli olmayan suların açıklanması uygulaması doğru bir uygulama mı? Sonuç veriyor mu?
Sonuç veriyor, çünkü biz sular kirli deyip bütün sektörü zan altında bırakmış olsaydık, bu kez de ‘kim kirliyse onu açıkla’ diyeceklerdi. Tabi sektörde en azından kirli sularda gözükenlerin bir bölümünden yazılı ve sözlü tepkileri alıyoruz. Ama bu tepkiler doğaldır. Çünkü pazarı bozuluyor belki. Çok da hoş karşılıyoruz, tepki vermek en doğal hakları. Ama bizim de tükettiğimiz suyun içeriğini bilmemiz bizim en doğal hakkımız. Bu nedenle tepki gelmesini doğal karşıladığımız gibi herkesin de açıklanan sonuçları doğal karşılaması lazım. Çünkü sonuçlar tamamen Sağlık Bakanlığı’nın kendi aldığı numuneler, kendi yaptığı analizlerin sonucudur. Bir güvensizlik varsa, bu güvensizlik bize değil Sağlık Bakanlığı’na yönelik olması lazım.

Sizin eklemek istedikleriniz neler?
Biz tabloyu sürekli güncelliyoruz. İkinci güncelleme de bugün yapıldı. Şu an yayında. Firmaların sıralamaları da sürekli değişiyor. İki su markası daha olumlu hale geldi. Sağlık Bakanlığı yaptığı analiz verilerini paylaşmayı sürdürürse, olumlu sonuçlar çıkmasından biz de memnuniyet duyarız. Firmalardan da bu konuda duyarlılık bekliyoruz.

on5yirmi5.com