Salatanıza yeşil mercimek katın!

Kişisel Bakım
Yemeklerde doğru oranda yağ kullanmayı öğrenin. Kızartmada diretmeyin; karnıyarık fırında da olur. Posayı artırmak için de her çeşit yemeğe kurubaklagil ilave edin! Medical Park Göztepe Hastanesi̵...
EMOJİLE

Yemeklerde doğru oranda yağ kullanmayı öğrenin. Kızartmada diretmeyin; karnıyarık fırında da olur. Posayı artırmak için de her çeşit yemeğe kurubaklagil ilave edin!

Medical Park Göztepe Hastanesi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Keservuran; bağışıklık sistemini güçlendirmek için bitkilerden nasıl faydalanmamız gerektiği hakkında bilgiler verdi: 

Beslenme söz konusu olduğunda tadı; tat söz konusu olduğunda, beslenmeyi hatırlarız. Ancak tat ya da lezzet derken sağlığımızı da korumamız gerektiğini unutmamalıyız. Bunun en güzel yolu da; doğru besinler ve doğru pişirme teknikleriyle hazırlanmış leziz sofralar… Yemek zamanını hem keyifli, hem de doğru tercihlerle geçirmek sağlıklı yaşama giden yolda ilk adım. Bunu sağlamak için de ‘evinizin laboratuvarı’ olan mutfağınızda birtakım etkili önlemler alabilirsiniz.

PATATES FIRINDA DA OLUR! 

Mutfağınızda doğru yağı, doğru ölçüde kullanın. Günlük beslenmemizde aldığımız toplam kalorinin (her birey için farklılık göstermekle birlikte) yüzde 25-30’unun yağlardan gelmesi yeterlidir. Tüm ara ve ana öğünleri düşünürsek; bir de yediklerimize kızartılmış gıdalar eklendiğinde, hem aldığımız kalori miktarını artırmış, hem de kanserojen öğeleri vücudumuza almış oluruz. 

"Karnıyarık da kızartmadan olur mu?" diyebilir birçok kişi. Ancak kızarttığınız her besinin, ağırlığının yüzde 10’u kadar yağ çektiğini unutmayın. Kızartma şeklinde tüketmeye alışkın olduğunuz gıdaları, fırında pişirerek de aynı lezzeti yakalayabilirsiniz. Örneğin; patlıcanları fırınlayın, hafif yumuşadıktan sonra, iç malzemesini ekleyin, karnıyarığınızı fırında bir süre daha pişirin. Son derece lezzetli olduğunu göreceksiniz Aynı şekilde elma dilimli kabuklu patatesleri de üzerine baharat ekleyerek fırın tepsisine yerleştirebilirsiniz. Fırında kızarmış patatesiniz hazır!

TUZ YERİNE KEKİK VEYA KİMYON 

Tuzu elinize almadan önce yemeğin tadına bakın. Tuzluğu mutfak rafından ve masadan uzaklaştırın. Tuz yerine; yeşilliklere ve baharatlara sofranızda daha geniş bir yer ayırın. Fesleğen, biberiye, kekik, sarımsak, zencefil, kimyon ve zerdeçal ile yemeklerinizi tatlandırabilirsiniz.

SEBZEYİ BUHARDA PİŞİRİP VİTAMİN KAYBINI ÖNLEYİN

Sebzelerinizi buharda pişirin; böylece vücudumuzun temel ihtiyacı olan vitaminmineral kaybını en aza indirmiş olursunuz. 

Evinizde buharda pişirme makinesi olması gerekmez. Tencerenin içine az miktarda su koyun, üzerine kevgirinizi yerleştirin içine sebzelerinizi koyun; işte buhar makineniz hazır! 

Sebzelerin rengini korumasına ve hafif çiğ olmasına dikkat edin. Böylece besinlerin sağlığımız için gerekli (kanserden koruyucu, bağışıklık sistemini güçlendirici, toksinlerden arındırıcı, kalp sağlığını korumaya yönelik) olan etkilerinden faydalanabiliriz. 

Patates, soğan ve diğer sebzeleri ‘yağda çevirme’ diye adlandırdığımız şekilde pişirmeyin. Tencere yemeklerini pişirirken soğanı suda haşlayın ardından tüm malzemelerinizi ekleyin. Eğer yemeğinizde et grubu besin kullanmadıysanız, son olarak zeytinyağınızı ekleyin. Yemeğiniz hem sağlıklı, hem de lezzetli olacaktır!

SAĞLIKLI ET YEMEK İÇİN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

EKSTRA YAĞ KOYMAYIN: Tencere yemeklerinde, özellikle kırmızı et kullandığınız yemeklerde, ekstra yağ eklemenize gerek yok. 

YAĞLARINI TEMİZLEYİN: Kırmızı etin görünen yağlarını temizlemeniz, yağlardan tammamen arındırdığınız anlamına gelmez; kırmızı et yine de yağ içermektedir. Ama mümkün olduğunca görünen yağlarını temizlemeye çalışın. 

DERİSİNİ AYIRIN: Tavuk ve hindi eti pişireceğiniz zaman derilerini ayırın. 

YAĞI PÜSKÜRTÜN: Eti tavada pişireceğiniz zaman, yapışmasını istemiyorsanız tavaya, dökmek yerine çok az yağ püskürtebilirsiniz. Bunun için de püskürtmeli cam şişeler kullanabilirsiniz. 

DOĞRU MANGAL: Eğer et grubu besininizi elektrikli ızgara veya mangalda pişirirseniz, yağ alımını hayli azaltabilirsiniz. Çünkü pişirme sırasında yağı akacaktır. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise; mangal yaparken ızgara ile kömür arasındaki mesafenin 15 santimden az olmaması.

SAĞLIKLI TAHILLAR

MAKARNAYI AZ SUDA HAŞLAYIN: Makarnanızı haşladığınız suyu dökmeyin ve az pişmiş olarak tüketin. Böylece hem nişastanın emilimini azaltmış, hem de suyu dökmeyerek vitamin kaybını önlemiş olursunuz. 

SEBZE EKLEYİN: Günlük enerjimizin temel kaynağı karbonhidratları pişirirken; posa tüketimini ve vitamin alımını arttırmak için onları sebzelerle renklendirebilirsiniz.

POSAYI ARTIRIN

Kan damarlarının temizleyicisi kolesterol süpürücü posanın alımını artırın. Bunun için haftada 2-3 gün kurubaklagil yiyin. 

Her çeşit yemeğe kurubaklagil ekleyebilirsiniz. Örneğin; yeşil mercimeği haşlayıp salatalarınıza, kuru fasulyeyi çorbanıza katabilirsiniz. 

Tüm tahıl çeşitlerini deneyin; arpa, buğday, bulgur, çavdar, darı gibi… Haşladıktan sonra çorbalarınıza ekleyin.

Sabah