Gözlükten Lense Geçmek Sanıldığı Kadar Zor Mu?

Kişisel Bakım
Gözlük kullanmak kimi zaman sıkıcı kimi zaman da zahmetli olabilir. Yüzünüzü gözlüklerinizin arkasına saklamak istemiyorsanız, gözlüğü geride bırakıp kontakt lens kullanmaya başlamanın zamanı artık ge...
EMOJİLE

Gözlük kullanmak kimi zaman sıkıcı kimi zaman da zahmetli olabilir. Yüzünüzü gözlüklerinizin arkasına saklamak istemiyorsanız, gözlüğü geride bırakıp kontakt lens kullanmaya başlamanın zamanı artık gelmiş demektir. Gözlüğü bırakıp lens kullanmaya başlamak pek çok kişinin gözünde büyüyen bir süreçtir. Bu korkunun ya da çekingenliğin arkasında birçok neden yatıyor olabilir. Kimileri lens takmanın ve çıkartmanın zorlu ve vakit alan bir işlem olduğunu düşünür. Gözlerine dokunmaktan korkan kimselerin sayısı da oldukça yüksektir. Ancak korkuları ve endişeleri ne olursa olsun, gözlükten lense geçiş yapanlar genellikle bu durumdan son derece memnundur. Bu da gözlükten lense geçmek açısından teşvik edici bir durum oluşturur.

 

Gözlük değil de neden lens kullanmalıyım?

Lens kullanımı gözlüğe göre birçok avantajı bir arada sunar. Bunlara kısaca değinecek olursak;

  1. Multifocal lenslerin kullanımı oldukça kolaydır

Yaş ilerledikçe, özellikle de 50’lerden sonra ortaya çıkan presbiyopi gözlük takanlar için büyük sorun yaratır. Presbiyopi yaşlılıktan dolayı gözlerin yakını görmekte zorlanmasına verilen isimdir. Eğer yaşınız 50 ya da daha yüksekse, son zamanlarda gazete okurken veya küçük objelerle uğraşırken gözlerinizi kısmak veya daha da yakınlaşmak zorunda hissediyorsanız presbiyopiniz olabilir.

Bu, tek başına çok büyük bir sorun yaratmaz. Ancak bununla birlikte uzağı görme sorununuz varsa gözlük kullanımı son derece zor olabilir. Çünkü böyle durumlarda uzaktan yakına ya da yakından uzağa odaklanırken gözlük değiştirmeniz gerekebilir. Örneğin araba kullanırken yakın ve uzak arasında bakmanız gereken yerler sıklıkla değişecektir. Özellikle de yeni teknoloji araçlarda direksiyon çevresindeki ekranlardan kontrol edecekleriniz için yakın gözlüğü, normal sürüşte ise uzak gözlüğü kullanmak gerekebilir. Benzer şekilde tasarımla uğraşanlar ekrana bakmak ve ellerindeki fiziksel işi aynı anda götürmek gibi zorunluluklara sahiptirler. Bu gibi durumlara çözüm olarak multifocal lensler üretilmiştir. Multifocal; yani çok odaklı lensler sayesinde aynı lens ile hem uzak hem de yakın görüşteki sorununuz çözülmüş olur.

Bazı doktorlar, çoklu görme sorunlarında bir göze uzak diğer göze ise yakın görme problemini çözen bir lens takılmasını tavsiye ediyor. Kontakt lenslerin çoklu görme sorunlarına getirdikleri çözümler çok daha fazla ve pratiktir.

 

  1. Lenslerin kırılması veya buğulanması söz konusu değildir

Gözlük kullananların en sık karşılaştıkları sorunların başında gözlüklerin hassas ve kırılgan yapıda olması gelir. Gözlükler ince materyal ve ince camdan yapıldıkları için kolayca kırılabilirler. Bu nedenle de gözlük kullananlar spordan uzak dururlar ya da görüş bozuklukları çok ileri derece değilse gözlüksüz spor yapmayı tercih ederler. Ayrıca gözlükler kırıldığında, cam kırıkları yüze zarar verebileceği için sağlık açısından da son derece tehlikeli olabilir.

Sürekli olarak gözlük kullanmayanlar da gözlüklerini çıkarttıkları zaman koyacakları yere dikkat etmek zorunda kalırlar. Aksi halde gözlükler kolayca kırılabilir ya da çizilebilir.

Sislenme, buhar ve yağmur da gözlük kullanıcıları için kırılma kadar tehlikeli olmasa da hoşa gitmeyen bir durumdur. Gözlük, sıcak havadan soğuk havaya ya da tam tersi geçişlerde görüş sorunları yaşatabilir. Kontakt lenslerde ise bu sorunların hiçbiri yaşanmaz.

 

  1. Lensler fark edilmez

Gözlükler dış görünüş konusunda (birkaç istisna model dışında) arzulanan objeler değildir. Gözlerin tamamını ve yüzün bir bölümünü kapatır. Özel günlerde ve şık olunması gereken zamanlarda pek de kullanılmak istenen bir aksesuar değidir. Lensler ise takan kişi dışında kimse tarafından farkedilmez. Böylece çok daha çekici görünür ve kullananlara özgüven kazandırır. Fotoğraf karelerinde de çok daha hoş ve doğal bir görünüm elde edilir.

Lensler aynı zamanda da kişinin göz rengini değiştirmesine ya da mevcut göz rengini daha belirgin ve parlak yapmasına yardımcı olabilir. Göz bozukluğunuz ne olursa olsun size uygun renkli lens satın alabilirsiniz. Böylece gözlerinizi mavi, yeşil, ela ya da kahverengi yapabilir, bakışınıza hare ya da ufak ışıltılar ekleyebilirsiniz.

 

Gözlükten lense geçiş yaparken nelere dikkat etmelisiniz?

Gözlük kullanmaktan sıkıldıysanız ve artık lens kullanmak istiyorsanız yapmanız gereken ilk iş göz doktorunuzdan randevu almaktır. Doktorunuza danışmadan, çevrenizdekilerin lens numaralarıyla kıyaslayarak kendi lens numaranıza asla karar vermemelisiniz. Lenslerde sadece göz numaranız değil, gözünüzle ilgili pek çok farklı ayrıntıya dikkat edilir. Buna göz kuruluğunuz, kornea yüksekliğiniz ve göz bebeği büyüklüğünüz de dahildir.

Doktorunuzun önerdiği marka ve model lenslerin yanında, uyumlu solüsyonları ve göz damlalarını da satın almalısınız. Lens kullanımı ve lens bakımı konusunda size anlattıklarını dikkatlice dinlemeli ve aklınıza takılan her şeyi tek tek sormalısınız. Lens kullanımı sırasında ortaya çıkan sorunlarda derhal lens kullanmayı bırakmalı ve doktorunuzu aramalısınız.

 

 

 

Lens kullanmaya yeni başlayanların edinmesi gereken alışkanlıklar

 

  1. Ellerinizi iyi ve uzunca yıkayın

Evet, el yıkamak aslında hepimizin sahip olduğu bir alışkanlıktır fakat lens kullanmaya başlayacaksanız biraz daha farklı formda olması gerekir. Öncelikle ellerinizi gereken uzunlukta yıkadığınıza emin olmalısınız. Bunun yanında kullandığınız sabun da oldukça önemli. Lens takmadan ve çıkarmadan önce ellerinizi yıkarken nemlendirici losyon ya da parfüm içermeyen ve kolay durulanan sabunları tercih etmelisiniz. Bu maddeleri içeren sabunlar asla tamamen durulanmadıkları için elinizde kalıntılar oluşur. Bu kalıntılar lensinize ve gözünüze bulaşarak kızarma, kaşınma ve alerjiye sebep olabilir.

 

  1. Lenslerinizi değiştirmeyin

İki gözünüze taktığınız lensler tamamen aynı olsalar dahi uzun süreli lenslerde her zaman aynı lensi aynı gözünüze takmalısınız. Gözlerinizin yapısı farklıdır; üzerinde biriken protein kalıntılarından şekline kadar her şey lensleri etkileyebilir. Ayrıca eğer gözlerinizden herhangi birinde enfeksiyon, mantar ya da başka bir rahatsızlık varsa lensleri gözleriniz için rastgele kullanmanız aynı rahatsızlığı iki gözünüzde birden yaşamanıza neden olacaktır.

 

  1. Lenslerinizin süresini aşmayın

Lenslerinizi ambalajın üzerinde belirtilen süreden daha fazla kullanmayın. Haftalık, aylık ve üç aylık lensleri kullanım sürelerinde kullanmanız gerekir. Eğer günlük lens kullanıyorsanız, gün içerisinde ne kadar kullanmış olursanız olun akşam lensi çöpe atmanız ve ertesi gün yenisini kullanmanız gerekir.

Aynı şekilde eğer çıkarmadan kullanılabilen türden değilse, lenslerinizi yatmadan önce muhakkak çıkarmanız gerekir. Lenslerinizi uyurken takmamalısınız, hatta eğer gerek duymuyorsanız daha öncesinde çıkarabilirsiniz. Eğer kesintisiz lens kullanıyorsanız, akşam uyurken çıkarmayıp lensinizin süresi bitince kullanıma bir gün ara vermeyi unutmamalısınız.

 

  1. Yavaş başlayın ve sabırlı olun

Lens takmaya alışmak herkes için farklılık gösterebilir. Bu süreç beklediğinizden daha uzun ya da kısa da sürebilir. Sabırlı olun ve kendinizi zorlamayın. Bir veya iki hafta sonunda hem lensinizi takıp çıkarmaya hem de gözünüzdeki hissine alışmış olacağınıza emin olabilirsiniz. Eğer rahatsızlık, ağrı ya da yanma hisleriyle karşılaşırsanız lensinizi çıkartıp doktorunuzu aramanızı tavsiye ederiz. Her lens her göze uygun değildir ve bunu bazen denemeden anlamak zor olabilir. Göz doktorunuz sizin için yeni bir lens ya da solüsyon tavsiyesinde bulunacaktır.