Ev yapımı tereyağıyla formda kalın

Kişisel Bakım
Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay, bugüne kadar sağlıklı beslenme ve kilo vermek için uyguladığımız birçok diyeti, bize unutturan kişi oldu. Bilimsel Gerçeklerle Kilo Vermenin ABC’si ve Karatay ...
EMOJİLE

Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay, bugüne kadar sağlıklı beslenme ve kilo vermek için uyguladığımız birçok diyeti, bize unutturan kişi oldu. Bilimsel Gerçeklerle Kilo Vermenin ABC’si ve Karatay Diyeti’yle Yaşam Boyu Sağlık isimli ilk iki kitabı satış rekorları kırmış ve Karatay ‘Türkiye’yi zayıflatan profesör’ olarak ünlenmişti. Onun bir beslenme uzmanı değil de kalp ve iç hastalıkları uzmanı olduğunu hatırlatmakta yarar var.

Karatay Mutfağı kitabı da sağlıklı beslenme odaklı. Karatay’ı diğer doktorlardan ayıran özellikler neler? Birçok farklı bilimsel teorisi var Canan Karatay’ın. Örneğin kalori hesabını unutmamızı söylüyor. Günde içinde az, ama sık yemenin hormonların ritmini bozduğunu belirterek "İki ya da üç öğün yemek yeterli," diyor. Zayıflamak için yağdan uzak durmak gerektiğini söyleyenlere ise şiddetle karşı çıkıyor ve ısrarla, "Sağlıklı yağlar olmadan zayıflanamaz," diyor.

Karatay’ın ilk iki kitabı nasıl beslenmemiz gerektiği hakkında temel bilgileri bilimsel teorilerle destekleyerek aktarıyordu. Kitaplarda birkaç sağlıklı yemek tarifi de yer alıyordu. Hayy Kitap’tan çıkan Karatay Mutfağı adlı üçüncü kitabında ise bu kez sağlıklı bir mutfakta olması gerekenleri kaleme aldı. Kitapta ‘mutfakta mutlaka olması gerekenler’ ve ‘asla mutfağa sokulmaması gerekenler’ listelerinin yanı sıra yemek tarifleri yer alıyor. Yemek tarifleri, Karatay beslenme düzenine sadık kalınarak Nihal Doğan tarafından hazırlanmış. Canan Hanım da hepsini bizzat deneyerek onaylamış. Kitapta ayrıca mevsimsel lezzetlere, alışveriş yapmanın püf noktalarına ve örnek menülere de yer veriliyor. Kitabın en önemli özelliği ise tüm tariflerin glisemik indeks bakımından düşük olması. Yani Karatay’ın deyimiyle bunların hepsi ‘zayıflatan, sağlıklı yemekler.’ Tereyağı ve doğal gıdalarla beslenen hayvanın kuyruk yağının da en sağlıklı yağlar arasında olduğunu söyleyen Karatay’ın kitabında tereyağı tarifi bile var.

HAYAT BİLGİSİ DE VAR

Prof. Dr. Karatay, neden bu kitabı yazmaya gerek duyduğunu anlatarak söze başlıyor: "Bu sadece bir diyet kitabı değil, sağlıklı yaşam, beslenme ve yaşam kitabı. Bana ne yenmesi gerektiği konusunda, çok soru geldiği için yazmaya karar verdim. Üstelik yüzde 100 Türk yemeklerinden tarifler verdik. İçeriğindeki tüm malzemeler, her yerde kolaylıkla bulunabilir. Bu kitapta klasik yemek kitaplarından farklı olarak hayat bilgisi de var. Bana hâlâ ‘Yumurtayı haşladığımda öğlene kadar kalır mı? Ya da iki buçuk litre suyu yemekten önce mi, sonra mı içmeliyim?’ gibi sorular geliyor. İşte bu kitapta herkesin ihtiyacı olan temel hayat bilgilerini de okuyucularla paylaştım."

KAHVALTIDA YUMURTA YEMEK YAĞ YAKAR

Proteinin zayıflattığını Dukan gibi diyetlerle de öğrendik. Karatay Diyeti’nin prensipleri arasında da bu gerçek yatıyor. Ama Dukan’dan çok farklı. Çünkü Karatay sucuk, sosis gibi işlenmiş proteinlere karşı: "Besinlerin doğal halleri sağlıklı, ama pişirirken biz onları sağlıksız hale getiriyoruz," diyor. Proteinin nasıl zayıflattığını ise şöyle anlatıyor: "1 gram proteinin ve karbonhidratın kalorisi aynı. Ama karbonhidratın sağladığı kalori boş. Yedikten sonra hemen acıktırır. Oysa protein, tok kalori sağlar ve uzun süre enerji sarf etmenize neden olur. Sabah kahvaltıda yumurta gibi protein yerseniz, beş kilometre yürümüş kadar enerji sarf edersiniz. Sabah iki yumurta yenildiğinde, 12 saatte yüzde 30 yağ yandığını gösteren çalışmalar var."

PATATES VE PİRİNÇTEN UZAK DURUN

Karatay’ın ‘mutfağa asla girmemesi gerekenler’ listesinde ise siyah ya da beyaz fark etmez her türlü rafine un, rafine şeker, pirinç, mısır, patates, şekeryele, çikolata, işlenmiş veya tütsülenmiş balık ve etler, mayonez, ketçap gibi soslar ve ambalajında ‘diyet’ yazan ürünler var. Tüketebileceğimiz karbonhidratlar arasında ise fasulye, mercimek, fındık, fıstık gibi besinler bulunuyor.

Sabah