Estetik’lerin sebebi “Özçekim” mi?

Kişisel Bakım
Son yıllarda sosyal medya kullanımının artmasıyla hayatımıza yerleşen ‘selfie’ ile ilgili görüşlerini MasterHealth dergisine aktaran Op. Dr. Özerk Demiralp, “Kendimizi, anılarımızı, ...
EMOJİLE

Son yıllarda sosyal medya kullanımının artmasıyla hayatımıza yerleşen ‘selfie’ ile ilgili görüşlerini MasterHealth dergisine aktaran Op. Dr. Özerk Demiralp, “Kendimizi, anılarımızı, gezdiğimiz yerleri ya da farklılıkları çevremizle paylaşmak için hepimizin sıkça kullandığı selfienin de her şeyde olduğu gibi fazlası zarar” diye konuştu.

TRT Türk’ün haberine göre Op. Dr. Demiralp söylerini şöyle sürdürdü:

“Günde 1-2 selfie normal”

Günde 1-2 adet selfie normal olarak kabul ediliyor. İnsanların kendilerini fotoğraflarla ifade etmesinin, yaşam tarzlarını görünür hale getirmesinin ve anlarını paylaşmalarının belirli bir düzeyin üzerine çıkması ise hem psikolojik hem de estetik açıdan sorunlar oluşturabiliyor.

“Depresif olabiliyor”

Her gün görüntülerini defalarca kez paylaşan kişilerin beğenilme, bekledikleri yorumları-ilgiyi alabilme istekleri ve sosyal medyada takip edilme arzusu, bir süre sonra beklentilerinin giderek artması ile depresif bir ruh haline dönüşebiliyor. Sürekli güzel görünme isteği psikolojik problemlere yol açabilirken, selfie sıklığı arttıkça bu durumlar estetik yansımalara da yol açabiliyor.

“İki elle çekim ideal”

Özellikle sabit açılardan çekilen selfieler, hep aynı mimik kaslarının kullanımı neticesinde göz ve dudak kenarı gibi bazı bölgelerde kırışıklıklara neden olabiliyor. Her ne kadar hafif de olsalar cep telefonları ile yapılan çekimlerde el bileği zorlanması sonucu bilek bölgelerinde tendinit ya da karpal tünel sendromu gibi durumlara zemin hazırlayabiliyor. Bu gibi olası rahatsızlıkların engellenmesi için iki elle çekim yapılması, tek ele binen yükü azaltacağından selfie tutkunlarına önerilebilir.

“Fotoğrafla gelen talepler”

Estetik açıdan, fotoğraflarında genç ve güzel görünmek isteyen kişiler, görünüşlerinden rahatsız olup bir arayış içine girebiliyor. Farklı açılardan çekilen fotoğraflar, kusurların daha görünür olmasına yol açıyor. Plastik cerrahiye olan talep, bu doğrultuda son yıllarda ciddi bir artış gösterdi. Plastik cerrahiye başvuran hastalar, “Fotoğraflarda güzel çıkmıyorum, bana ne önerirsiniz?”, “Benim yüzüm güzel ama fotoğrafta daha genç gözükmem için ne tavsiye edersiniz?” gibi sorularla doktorlarına başvurabiliyor.

“Selfie sebep oluyor”

Yüzün alt bölgesinden çekilen fotoğraflarda boyun kırışıklıkları, yukarıdan çekilenlerde ise göz kapak kusurları çok net şekilde kendini belli eder. Bunun etkisi de olmalı ki, son yıllarda burun ameliyatlarında yüzde 10, saç nakillerinde yüzde 7 ve göz kapağı ameliyatlarında yüzde 6 oranında artış gözlendi.