Yeni Portal Yeni Hayat

Hastalıklar
Meral Menet’in oğluyla arasındaki ‘görünmez duvarı’ internet yıktı. Menet, otizmle ilgili portalda videoları izleyip oğluyla iletişim kuruyor. TÜRKİYE DE YAĞMUR ADAM LARIN HAYATI 6 A...
EMOJİLE

Meral Menet’in oğluyla arasındaki ‘görünmez duvarı’ internet yıktı. Menet, otizmle ilgili portalda videoları izleyip oğluyla iletişim kuruyor.

TÜRKİYE DE YAĞMUR ADAM LARIN HAYATI 6 AY ÖNCE AÇILAN PORTALLA DEĞİŞTİ

Türkiye’de 0-14 yaş arasında yaklaşık 250 bin otizmli çocuk var. Okula gidebilenlerin sayısıysa sadece 3 bin 500. Oysa otizmli çocuklar için eğitim çok önemli. 3 yaşından önce teşhis ve yoğun özel eğitimle bu çocukların yüzde 50’si diğer bireyler gibi yaşamını sürdürebiliyor. Tohum Otizm Vakfı, bu nedenle eğitimcilere, anne babalara yönelik okulöncesi eğitime katılımın artması ve erken müdahale için bir e-öğrenme portalı hazırladı.

‘www.tohumotizmportali.org’daki bilgiler bu konudaki büyük açığı kapatırken öğretmenlerin, velilerin ve çocukların hayatını değiştirdi. 6 ayda portala üye sayısı 2 bin 340’ı buldu. Meral Menet 13 yaşındaki otizmli oğlu ile portaldan öğrendiği bilgiler, izlediği videolar sayesinde daha iyi iletişim kuruyor ve evde eğitime devam ederken artık daha etkin olabiliyor. Menet “Bilgi sıkıntısı yaşıyordum. Ama artık bilgilerimi daha çok arttıyorum. Videoları izleyip oğluma yardımcı oldum” diyor.

Portalda her 110 çocuktan 1’inde görülen otizmin özelliklerine, otizmli çocuklarla evde erken müdahale çalışmaları yürütmeye, otizmli çocukların davranış sorunlarıyla başa çıkmaya ve otizmli çocukları yaşama hazırlamaya yönelik 20 modül yer alıyor. Otizme ilişkin hiç bilgisi olmayanlar bile modülleri okuyarak, örnek videoları izleyerek, önerilen etkinlikleri yerine getirerek otizmli çocukla nasıl etkileşimde bulunacaklarına, hangi becerileri öğreteceklerine, hangi yöntemleri kullanacaklarına dair bilgi kazanıyor.

Okulda seminer konusu oldu
Bağcılar Otistik Çocuklar Merkezi Müdür Yardımcısı Hatice Gülşen de portal sayesinde okullarında büyük değişim yaşadıklarını anlatıyor. Eksik bilgilerini tamamladıkları, sorularına cevaplar bulabildikleri için okuldaki tüm öğretmenlerin motivasyonu artmış durumda. Hatice Gülşen, üniversitede özel eğitim bölümünde öğrenemediklerini bile portaldan öğrenmiş. Portalın etkisi ise halka halka büyüyor. Öğretmenler internet kullanmayı bilmeyen veliler için de kolları sıvadı. Portaldaki bilgileri otizmli çocuk sahibi annelere ulaştırmak için seminerler yapmaya başladı.
Gülşen “Veli eğitim bölümüne bir bilgisayar koyacağız. Veliler de oradan takip edecek. Ayrıca bu bilgilerin çıktılarını alıp kütüphane oluşturacağız. Kendi adıma özel eğitimde kaynak sıkıntısı yaşayan bir eğitimciyim. Üniversitedeyken de 15 tane kitap ismiyle kitapçıya gider, 5’ini bulurduk. Çoğunun basımı kalkmış olurdu. Portal birçok kitabın bir araya getirilmiş hali” diyor.
Gülşen, videolara dikkat çekiyor: “Çocuklara öz bakım becerilerinin öğretilmesi, en zorlandığımız noktaydı. Bu konuda portal çok faydalı oldu. Videolarla anlattığı için de çok önemli. Çocuğu yaşam alanına katma noktasında soru cevaplı bölüm var. Çıkmaza düştüğümüzde portal imdadımıza yetişiyor.” Türkiye’de 29, İstanbul’da 10 OÇEM olduğunu belirten Gülşen, portalın buralarda aktif olarak kullanılmasını öneriyor.

Radikal