Soğuk algınlığı nasıl tedavi edilir?

Hastalıklar
Soğuk algınlığı nedir? 200 ‘den fazla virüsün neden olduğu en sık işgücü kaybına neden olan bulaşıcı bir solunum yolu enfeksiyonu. Özellikle soğuk mevsimlerdezamanımızın çoğunu kap...
EMOJİLE

Soğuk algınlığı nedir?

200 ‘den fazla virüsün neden olduğu en sık işgücü kaybına neden olan bulaşıcı bir solunum yolu enfeksiyonu. Özellikle soğuk mevsimlerdezamanımızın çoğunu kapalı ve iyi havalandırılmayan kalabalık mekanlarda geçirdiğimizden çok daha sık rastlanıyor. Çocuklarda okul dönemi yakın temas erişkinlerden daha fazla olduğu ve bağışıklık sistemleri de tam gelişmediğinden daha hızlı yayılıyor. Kışın toplumda D vitamini eksikliği sağlıksız beslenme ve egzersiz yapma oranlarının azalması da çok önemli etkenler olarak görülüyor.

Belirtileri nelerdir?

Burun akıntısı
Hapşırma
Öksürük
Burun tıkanıklığı
Boğaz ağrısı
Baş ağrısı
Bazen özellikle çocuklarda Ateş

Bulgular genelde bulaşmadan sonra 2-3 gün içinde belirginleşip 7 ila 10 gün kadar sürüyor.

Nasıl yayılıyor?

Genellikle kişiden kişiye doğrudan temasla ya da hapşırma ve öksürükle havaya saçılmış bir süre havada asılı kalmış virüslerin, burun ve ağızdan nefesle alınmasıyla bulaşıyor. Ayrıca virüs bulaşmış eşyalara dokunduktan sonra gözümüze burun ve ağzımıza elimizle kolayca taşıyabiliyoruz.

Nasıl tedavi edilebilir?

Tam bir tedavisi yok ancak süreyi kısaltmak mümkün.
İstirahat, bağışıklık sistemimizin virüsle daha etkili mücadelesine olanak sağlayarak iyileşme süresini kısaltıyor.
Ağrı kesici, ateş düşürücüler tedavi değil şikayetleri azaltıcı etki gösteriyor olsa da virüslere karşı savunmayı zayıflatabiliyor. Ilık duş alınması faydalı oluyor.
Burun akıntısı fazlaysa akıntı giderici veya alerji ilaçları kısmen rahatlama sağlasa da aslında dışarıya virüs atılmasını engelliyor. Bu nedenle uzun süreli kullanılmaması gerekiyor.
Bol sıvı tüketilmesi ve gerekirse burun akıntısını ve balgamı yumuşatarak virüsün atılmasını kolaylaştıran asetilsistein isimli ilaç kullanılabiliyor.
Öksürük baskılayıcıların da virüslerin atılmasını azaltacağından mecbur kalmadan kullanılmaması gerekiyor.
Alkol ve kahvenin solunum yollarında kurutucu etki yapmasından dolayı tüketilmemesi gerekiyor.
Antibiyotikler ise virüslere etkisiz olduğundan kullanılmaması gerekiyor ve hatta ileride tedaviye dirençli ve uzun süren enfeksiyonlara neden olabiliyor.

Doğal tedavi yöntemleri neler?

Hekiminize danışmak kaydıyla;
D vitamini eksikliğiniz varsa hemen ve uygun dozda takviyesi faydalı olabiliyor D vitamini bağışıklık sistemimizin 20’ye yakın antimikrobik madde üretimini sağlıyor.
C vitamini 1000 mg ve daha yüksek dozda (ishal yapmayacak miktarda) kullanılırsa iyeleşme süresini belirtilerin şiddetini azaltabiliyor.
Çinko ile selenyum, kabuklu kuruyemişler ve hayvani proteinler az tüketiyorsanız eksik olabileceğinden, takviyesi faydalı olabiliyor.
Zencefil, kuşburnu, ıhlamur, nane-limon, tarçın çayları iyileşmeye yardımcı olabiliyor.

Nasıl korunuruz?

Hijyen kurallarına uyulması, özellikle yemek hazırlamadan yemeden öncesoğuk algınlığı şüphesi olan kişiyle temas edilince burun temizliğinden sonra ortak lavabo kullanımdan sonra ellerin özenle yıkanması gerekiyor.
Hasta kişilerle yakın temastan kaçınılması, ellerin burun göz ve ağza götürülmemesi öneriliyor.
Mikrop bulamış olabilecek yüzeylerin uygun şekilde silinmesi temizlenmesi odanın sık sık havalandırılması faydalı oluyor.
Probiyotik yani faydalı bakteri içeren doğal yoğurt, sarımsak, soğan, sirke ev yapımı turşu, boza, kefir, bol taze sebze ve C vitamini içeren narenciye tüketimi öneriliyor.
Şekerli unlu gıdalar, şekerli meşrubatlar virüslere karşı bağışıklık sisteminin mücadelesini zorlaştırdığı için tüketilmemesi gerekiyor.
Günde 30 dk kadar hızlı yürüyüş, 4-5 dk kültür-fizik egzersiz yapılması bağışıklık sistemini 24 saat kadar güçlendirici etki gösteriyor.
D vitamini ihtiyacımızın büyük çoğunluğu güneşe bağımlı olduğundan sağlıklı güneşlenme ve eksikliği durumunda hekime danışarak takviyesi öneriliyor.
Düzenli 7 saat kadar uyku bağışıklık sistemini güçlü tutuyor.

Ne zaman doktora başvurulmalı?

Şikayetlerin azalacağına artması ve 10 günü geçmesi
38 dereceyi geçen yüksek ateş
Göğüs ağrısı
Astım benzeri nefes darlığı
Yeşilimsi ve fazla miktarda balgam
Aşırı halsizlik ve iştahsızlık
Kulak ağrısı 

yazete