Down sendromlu istenmeyen bebek ölümü getirdi

Hastalıklar
Bir fabrikada dış ticaret uzmanı olan Hatice Demet Buzpınar (36) ile elektrik mühendisi Eren Buzpınar (38), 9 yıl önce evlendi. Çift 8 yıl önce Alperen ismini verdikleri çocuklarına kavuştu. Aradan 8 ...
EMOJİLE

Bir fabrikada dış ticaret uzmanı olan Hatice Demet Buzpınar (36) ile elektrik mühendisi Eren Buzpınar (38), 9 yıl önce evlendi. Çift 8 yıl önce Alperen ismini verdikleri çocuklarına kavuştu. Aradan 8 yıl geçtikten sonra kontrol amacıyla 5.5 ay önce doktora giden Hatice Demet Buzpınar’ın ikiz bebeklere hamile olduğunu öğrendi. Prof. Dr. C.E.’nin özel muayenehanesine giden Hatice Demet Buzpınar’a, doğum öncesi bebeklerde herhangi bir ‘engellilik’ durumu olup olmadığının belirlenebilmesi için test yapılması önerdi ve ikizlerden birinde ‘down sendromu’ olduğu saptandı. Prof. Dr. C.E., Buzpınar’a down sendromu olan bebeğin kalbine iğne yapılarak gelişiminin durdurulabileceğini, ya da bu şekilde dünyaya getirebileceğini söyledi. Genç kadın, down sendromu bebeğin kalbinin durdurulmasını isteyince 13 Şubat’ta Balcalı Hastanesi’nde operasyon yapılıp down sendromlu bebeğin kalbi iğne yapılarak durduruldu ve küçülerek yok olmaya terk edildi.

ÖNCE RAHMİ ALINDI

Taburcu edildikten 2 gün sonra evinde fenalaşan Hatice Demet Buzpınar tekrar götürüldüğü hastanede 2 gün yattıktan sonra 18 Şubat’ta ameliyata alındı. Ameliyatta kalbi durdurulan bebek, ikiz ve rahim alındı. Ameliyattan sonra yoğun bakıma kaldırılan Hatice Demet Buzpınar, gelişen komplikasyon sonrası kalp krizi sonucu öldü. Buzpınar, hastane hakkında suç duyurusunda bulundu.

Bu işi yıllardır yapıyoruz!

İhmal iddialarını kabul etmeyen Prof. Dr. C.E., yaşananlardan kendilerinin de büyük üzüntü duyduğunu belirterek, ‘Ben riskten bahsettim. Her şey prosedüre uygundu. Bu işi yıllardır yapıyoruz, bu sefer kötü gitti. İstemediğimiz bir komplikasyon oluştu. 5 aydır takip ettiğim bir hastaydı. Çok üzgünüm’ diye konuştu. Uzmanlar, tıbbi zorunluluk halinde söz konusu operasyonun yapılabileceğini uygulamanın normal olduğunu kaydetti.

Down sendromu nedir?

Trizomi 21 ya da mongolizm olarak da adlandırılan down sendromu, vücut hücrelerindeki kromozom sayısının anormal olması sonucu ortaya çıkan, bir hastalıktan ziyade genetik bir anormallik. İnsan vücut hücrelerinin çekirdeklerinde 23 çift, toplam 46 kromozom bulunur. Down sendromunda 21’inci kromozomda fazladan bir genetik materyal vardır. Yani bu kromozomun iki tane olması gerekirken, down sendromlu kişilerde üç tane. Toplam kromozom sayısı 47 olur. Down sendromlu çocukların kafa yapısının küçük, ensesinin geniş ve kısa, göz, burun ve dil yapısının olması gibi farklılık olmasının nedeni bundan kaynaklanıyor. Fakat bu farklılığa neden olan faktörün henüz ne olduğu bilinmiyor.

Yenişafak