Alerji Deyip Geçmeyin

Hastalıklar
Uzmanlar, alerjik sorunlar arasında sık görülen hastalıklar arasında yer alan astımın, Türkiye’de çocukluk çağında yüzde 10-15, erişkin yaş döneminde ise yüzde 5-7 oranında görüldüğünü belirtiyo...
EMOJİLE

Uzmanlar, alerjik sorunlar arasında sık görülen hastalıklar arasında yer alan astımın, Türkiye’de çocukluk çağında yüzde 10-15, erişkin yaş döneminde ise yüzde 5-7 oranında görüldüğünü belirtiyor.

Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Alerji ve İmmünoloji uzmanı Doç. Dr. Adile Berna Dursun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vücudun bağışıklık sisteminin çevrede bulunan ve zararlı olmayan bazı maddelere karşı aşırı şekilde ve anormal bir reaksiyon vermesinin "alerji" olarak tanımlandığını söyledi.

Alerjinin, basit olarak kaşıntı, burun akıntısı ve hapşırma ile kendini gösterdiğini belirten Dursun, bunun dışında alerjik reaksiyonların alerjik bronş astımı, alerjik burun ve göz nezlesi (saman nezlesi, bahar nezlesi ve tıbbi adıyla alerjik rinokonjoktivit), besin alerjisi, ilaç alerjisi, deri alerjisi (bebeklik egzaması, egzama ve tıbbi adıyla atopik dermatit), hayvan alerjisi, böcek alerjisi, lateks (kauçuk) alerjisi ve çalışılan ortamdaki maddelere karşı olan mesleki alerjiler de olabildiğini ifade etti.

Dursun, alerjide aileden gelen kalıtsal yatkınlığın çok önemli olduğu vurgulayarak, alerjik hastalıkların genetik bir zeminde çevresel faktörlerin etkisiyle ortaya çıkabildiğini, tüm dünyada yaygın görüldüğünü, her yaştan bireyi etkileyebildiğini, yaşam kalitesini bozduğunu, okul ve iş gücü kaybına neden olabildiğini ve maliyeti yüksek kronik bir hastalık olduğunu dile getirdi.

"TOPLUMLARIN YAKLAŞIK % 20’DEN FAZLASINI ETKİLİYOR"
İlgili testlerin, alerji uzmanın gözetiminde ve acil müdahale yapılabilecek ortamlarda yapılmasının önemli olduğunu değinen Dursun, alerjik hastalıkların toplumların yaklaşık yüzde 20’den fazlasını etkilediğini ve kronik hastalıklar içerisinde ilk sıralarda yer aldığını söyledi.

Dursun, şöyle devam etti:
"ABD’deki istatistiklerine göre alerjik rinit (alerjik nezle) nedeni ile her yıl yaklaşık olarak 16,7 milyon kez doktor başvurusu, astım nedeni ile yılda 2 milyon acil servis başvurusu ve 465 bin hastane yatışı gerçekleşiyor.

Bunun yanı sıra alerji nedeni ile önlenebilir ölümlerle her yıl karşılaşılıyor. ABD’de de her yıl 100 kişi besin alerjisi, 40 kişi böcek sokmasına bağlı alerji (arı zehiri alerjisi gibi) yaşamını yitiriyor. Astımdan ise yılda 4 bin 300 kişi ölüyor. Türkiye’de astım çocukluk çağında yüzde 10-15, erişkin yaş döneminde ise yüzde 5-7 oranında görülüyor.

Alerjik rinit (alerjik nezle) görülme oranları ise astım görülme oranlarının yaklaşık 2,5-3 katı. Bunun yanı sıra ülkemizde de yaş gruplarına göre farklılıklar göstermekle birlikte giderek artan oranda besin alerjileri, ilaç alerjileri, arı zehiri alerjileri, mesleki alerjiler ile de sıklıkla karşılaşılıyor."

"KIZ ÇOCUKLARINDA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR"
"Astımın, küçük yaşlarda erkek çocuklarda daha sık görüldüğünü ve yaş ilerledikçe kız çocuklarında görülme oranının arttığına" dikkati çeken Dursun’un verdiği bilgiye göre, Ergenlikte astım görülme oranı iki cins arasında eşitleniyor, erişkin yaş döneminde ise astım kadınlarda daha fazla görülüyor.
Yaş gruplarına göre alerjik hastalıkların yaygınlıkları değişiyor.

Çocukluk çağlarında sıklıkla atopik dermatit (egzema) görülürken, yaş ilerledikçe alerjik nezle ve astım görülme oranı yükseliyor. İlaç alerjileri her yaşta görülmekle birlikte erişkinlerde daha fazla karşılaşılıyor. Arı zehri alerjisi de aynı şekilde erişkinlerde daha fazla ve daha ciddi sorunlara yol açabiliyor.

Lateks alerjisi, sağlık çalışanlarında topluma göre daha yüksek oranda görülüyor. 

8Sütun