“Tüm bağımlılıklar önlenebilir”

Bilimsel Çalışmalar
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Anayasası’nın yürürlüğe girdiği gün olan 7 Nisan, her yıl tüm dünyada Dünya Sağlık Günü olarak kutlanıyor. Sağlık Haftası’nın amacı ise sağlık bilgisinin ve yardı...
EMOJİLE

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Anayasası’nın yürürlüğe girdiği gün olan 7 Nisan, her yıl tüm dünyada Dünya Sağlık Günü olarak kutlanıyor. Sağlık Haftası’nın amacı ise sağlık bilgisinin ve yardımının geniş kitlelere ulaştırılması. İnsanın en değerli hazinesinin sağlığı olduğunu ve bu tür haftaların çok önemli anlamlar taşıdığını belirten Yeşilay Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman, ‘Buradaki amaç, sağlık sorunlarını dünya gündemine taşımak, çözüm yolları ve önerileri geliştirmektir. Dünyada ve ülkemizde sağlığa zararı olan en büyük tehlike hiç kuşkusuz bağımlılıklardır’ diye konuştu.

Bağımlılıkların doğal afetlerden daha fazla ölüme neden olduğunu vurgulayan Karaman, ‘Depremden, doğal afetlerden daha fazla can kaybına yol açan, halen dünyada 1 milyar 300 milyon kişinin düzenli sigara içmesi, her yıl binlerce kişinin alkolden veya sebep olduğu trafik kazalarından ölmesi bağımlılığın ne kadar tehlikeli bir boyutta olduğunu bizlere göstermektedir’ dedi.

SİGARADAN YILDA 100 BİN KİŞİ ÖLÜYOR

‘Sigara, alkol ve uyuşturucu maddelerin vücudumuza verdiği zararların etkisi tartışılmaz’ diyen Karaman, görüşlerini şöyle aktardı: ‘Bu maddelere olan bağımlılığın neticesinde ölümler, hastalık ve sakatlık oranları önemli ölçüde kendini göstermektedir. İrade yoksunluğu ve bir kere kullanmaktan bir şey olmaz mantığı ile başlanılan maddeye daha sonrasında bağımlı olunması tedavi edilemez sorunlara kapı aralıyor. Beyin ve sinir merkezi başta olmak üzere akciğer ve karaciğer rahatsızlıklarına da yol açan, en kolay ulaşılabilir bağımlılık yapıcı maddelerin başında gelen sigara ile ülkemizde her yıl kaybettiğimiz kişi sayısı 100 bin. DSÖ verilerine göre ülkemizde sigara içme oranı yüzde 60, kadınlarda ise bu oran yüzde 15. Bu rakamlarla birlikte pasif içicilikle gelen zararın etkisi de büyük.

Tüm bağımlılıklar önlenebilirdir. Toplumsal hayatımızın ve sağlıklı aile yapımızın yarınlara taşınması için, gündelik tartışmaların ötesinde bir anlayış ve azimle çağımızın bağımlılığı yaygınlaştıran birtakım olumsuz anlayış ve özgürlük tarif ve taleplerine karşı çıkarak, Yeşilay’ı hem milletimizin hem de insanlığın hizmetinde daha etkili ve aktif bir yapıya büründürmeyi hedeflemekteyiz.’

DÜNYA SAĞLIK OTORİTELERİ İSTANBUL’DA BULUŞACAK

‘Sağlıklı insan mutludur, hareketlidir, kendine, ailesine, çevresine, topluma yararlı olmaya çalışır. Yapılan tüm araştırmalar, buluşlar, konferanslar hep sağlıklı olmak’ içindir’ şeklinde konuşan İhsan Karaman, Dünya Sağlık Örgütü ile birlikte Türkiye’de alkol politikaları üzerine düzenlenecek ilk sempozyuma ev sahipliği yapacaklarını ifade etti. 26-27 Nisan’da gerçekleşecek ve Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Dr. Margaret Chan’ın konuk olacağı sempozyumun açılışına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da katılacak.

ntvmsnbc