Tatlı yiyecekler mide asidini artırıyor

Bilimsel Çalışmalar
Ramazan ayı boyunca günde yaklaşık 17 saat boyunca aç kalıp kalan 7 saatte beslenmeye alışan sindirim sistemimizi, bayramla birlikte eski düzene geçişten kaynaklanan sorunlar bekliyor. Oruçtan sonra m...
EMOJİLE

Ramazan ayı boyunca günde yaklaşık 17 saat boyunca aç kalıp kalan 7 saatte beslenmeye alışan sindirim sistemimizi, bayramla birlikte eski düzene geçişten kaynaklanan sorunlar bekliyor. Oruçtan sonra mideyi alıştıra alıştıra rutin beslenme düzenine geçmekte fayda var.

Aşırı yeme eğilimi midede şişkinlik, hazımsızlık, bulantı gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarının yanısıra tansiyon ve kan şekeri yüksekliği gibi diğer rahatsızlıkları da beraberinde getiriyor.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülşah Esensoy, geleneksel yemeklerden uzaklaşmadan sağlıklı sofralar hazırlamayı öneriyor. Bayramda ikram edilen şeker, çikolata, baklava ve mide asidini artıran yağlı besinlerden mümkün olduğunca uzak durulması gerektiğine dikkat çeken Gülşah Esensoy, bayramın ilk günü az yağlı peynir, domates, salatalık, tam tahıllı ekmek, süt ve meyve gibi hafif besinler ile güne başlanmasının uygun olacağını söylüyor. Şekerleme ve tatlı gibi enerji içeriği yoğun besinlerden uzak durulması gerekiyor.

SAĞLIKLI BESLENMEK İÇİN ÖNEMLİ UYARILAR

Esensoy, sağlıklı sofralar için önerilerini de şöyle sıralıyor: “Sofralarımızdan kızartmaları kaldırın. Kızartmalar yerine fırınlanmış sebzeler kullanın. Örneğin karnıyarığın patlıcanını kızartmak yerine fırınlayarak pişirin. Et grubu gibi sindirimi zor besinleri sindirimin daha kolay olduğu öğle saatlerinde tüketmeye çalışın. Kavurma yerine ızgara, haşlama veya fırınlanmış ürünleri tercih edin. Sofranızda mevcut besinlerden azar azar almaya özen gösterin. Porsiyon kontrolü sağlayın. Adı gibi şeker bu bayramı kendimize zehir etmemek adına mümkün olduğunca hafif tatlıları tercih etmeye özen gösterin. Bir misafirlikte tatlı aldıysanız, bir diğerinde alamayacağınızı belirtmekten kaçınmayın. Günü sağlam bir kahvaltı ile başlatın. Gün içerisinde aç kalmamaya, tüm günü tatlı veya hamur ikramlarıyla geçirmemeye çalışın. Ne kadar uğraşsak da rutin beslenmenin dışına çıkabileceğimizden hareketi eksik etmeyin. Yakın yerlerdeki ziyaretlerinize mümkünse yürüyerek gitmeye özen gösterin. Bayramın sıcak yaz günlerine denk gelmesi nedeni ile gittiğiniz yerlerde meşrubat, çay, kahve tüketiminin yanında mutlaka yeterli su tüketimine özen gösterin. Günde en az 10 bardak su içmeyi unutmayın. Gün içinde az miktarda fakat sık sık beslenmeye özen gösterin. Öğünlerinizde salata ve yoğurt gibi hafif besinlere de yer verin.” 

TRT Haber