Takıntılardan nasıl kurtulabilirsiniz?

Bilimsel Çalışmalar
“Ben asla başarılı olamam, benim için ne derler, ne kadar aptalım, kilolarıma bakıp ne kadar çirkin olduğumu konuşuyorlardır, hiç güzel değilim, kapıyı kitledim mi” gibi düşüncelere engel olamıyorsanı...
EMOJİLE

“Ben asla başarılı olamam, benim için ne derler, ne kadar aptalım, kilolarıma bakıp ne kadar çirkin olduğumu konuşuyorlardır, hiç güzel değilim, kapıyı kitledim mi” gibi düşüncelere engel olamıyorsanız takıntılı olabilirsiniz… 

Takıntı, kendiliğinden gelen ve kişinin değiştirmek istese de değiştiremediği bir düşünce. Psikiyatrist Doktor Tanju Sürmeli, takıntıların sebeplerini “Aslında bilinçaltımızın kontrolünde çalışan takıntı ile ilgili merkezlerdeki elektrik akımının düzensiz işlemesiyle ortaya çıkar. Bu düzensizliğe de bazı kimyasal maddeler, genetik faktörler, kafaya alınan darbeler, ginko biloba bitkisi, kullanılan vitaminler veya ilaçlar ile tetiklenir. Bazen de çevresindeki takıntılı kişilerin davranışlarını görerek, izleyerek öğrenmeyle ortaya çıkabilir” sözleriyle anlattı. 

Takıntılı kişilerin mükemmeliyetçi özellikleriyle kendilerini yorduğunu, kaygının arttığı durumlarda gerçeklikten kopmaların da yaşanabileceğini ifade eden Sürmeli, “Takıntılar veya tekrarlayıcı davranışlar günlük işlevi bozacak hale gelirse bir psikiyatrik hastalık olan Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) teşhisi konulabilir” dedi.  

DALGALARA DÜZENLEME

Takıntı tedavisinde ‘neurofeedback’ denilen beyin dalgalarının düzenlenmesi yönteminin yardımcı olabileceğini ifade eden Sürmeli, şöyle devam etti: 

“Yöntem beyin dalgalarını düzenlemeye dayanan bilgisayar destekli bir tedavi. Beynin elektrik aktivitesini ölçen özel bir aparat bilgisayara bağlanır. Kafaya elektrotlar takılır ve kişinin beyin dalgaları monitörde sayısal değerleriyle görülür. Takıntıyla ilgili istenmeyen beyin aktiviteleri azaltılıp, istenen aktiviteler artırılabilir. İstenirse durdurulabilir.”

PARA HARCAMAYI VE EĞLENMEYİ SEVMEZLER 

Takıntılı kişilerin istemeyerek de olsa sahip oldukları bazı karakteristik özellikleri şöyle: 

– Başkasına görev vermekte çok zorlanırlar. Çünkü daha sonra mutlaka takip etmeleri, hatta sonunda beğenmezlerse kendileri yapmaları gerektiğine inanırlar ve yaparlar. 

– Diğer çalışanlara nazaran daha uzun saatler çalışsalar da yine de yeterince çalışmadıklarını düşünürler. 

– Diğerleri onlar için hep dikkatsizdir ya da işlerini tam yapmazlar. 

– Eğlenceye zaman ayırmak istemez.

– Para harcamaktan çok hoşlanmazlar. 

– Aile ve sosyal yaşamında sıkıntı çeker.

Akşam