Spor yaparken kalbinize dikkat!

Bilimsel Çalışmalar
Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ceyhun Ceyhan, kalp rahatsızlığı bulunan kişilerin sağlık için spor yaparken ciddi sağlık problemleri...
EMOJİLE

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ceyhun Ceyhan, kalp rahatsızlığı bulunan kişilerin sağlık için spor yaparken ciddi sağlık problemleri ile karşılaşabildiklerine dikkati çekerek, bu tür faaliyetler öncesi doktora danışmak gerektiğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Ceyhan, kalp rahatsızlığı bulunanlara spor aktivitelerinin önerildiğini, fakat bu aktivitelerin bilinçli ve doktor yönlendirmesiyle yapılmamasının sıkıntılara yolacabileceğini vurguladı. Kalp hastalarına sporu önerdiklerini bildiren Ceylan, “Ancak kalp hastalarının sportif aktivitelere başlamadan önce mutlaka kardiyologlarıyla görüşüp, kontrolden geçmesi gerekiyor” dedi.

Bu tür rahatsızlıkları bulunanların sağlık için spor yapmak isterken, hatalı aktiviteler nedeniyle sıkıntılı duruma düşebildiklerini belirten Ceylan, “Spor aktiviteleri sırasında aşırı hırsa kapılıp çok fazla efor sarf edip kalp krizi geçiren hastalarla karşılaşabiliyoruz. Kalp rahatsızlığı bulunanlar, kendileri için zararlı olan faaliyetlerin belirlenmesi, ne tür egzersizleri tercih etmeleri konusunu mutlaka doktorlarına danışmalı” dedi.

“Müsabaka tarzlı aktivitelerden kaçınmalılar”

Kalp hastalarının müsabaka tarzındaki sporlardan kaçınması gerektiğini ifade eden Ceyhan, tempolu yürüyüşün ideal ve önerilen sportif aktivite olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:

“Haftada 3-5 kez, ortalama 45-60 dakikalık tempolu yürüyüşler ideal olanı. Bunun yanında bisiklet, yüzme, tenis ve masa tenisi gibi tempolu, uyumlu sporları öneriyoruz. Bu faaliyetler çizgili kaslardaki damarlarda genişleme ortaya çıkarak kalbin iş yükü belirli derecede azalıyor. Ayrıca spor neticesinde sinir, stres, gerginlik atılıyor, psikoloji düzeliyor, vücut daha rahat uyku haline geçiyor. Tüm bunlar da kalp sağlığı için faydalı etkiler sağlıyor. Ancak sportif faaliyetler önerdiğimiz bu kişiler, müsabaka tarzındaki aktivitelerden uzak durmalı. Yani yapacakları aktivitelerin yarışma tarzında olmaması önem taşıyor.”

Vücut geliştirme sporlarına dikkat

Vücudun sabit, hareketsiz kalarak direncinin arttırıldığı sportif faaliyetleri de “riskli” olarak değerlendiren Ceylan, “Vücut geliştirme, ağırlık kaldırma, barfiks gibi vücudun aktiviteler kalp rahatsızlığı bulunanlar için son derece zararlı. Bu tür sporlarda dirence karşı bir efor sarf ediliyor ve bu da kalbin iş yükünü, oksijen ihtiyacını ciddi derecede artırıyor. Böylelikle kalp sağlığı tehlikeye atılıyor. Kalp hastalarının özellikle bu tür sportif aktivitelerden uzak durması gerekiyor” diye konuştu.

AA