Sigarasız Günlere Az Kaldı!

Bilimsel Çalışmalar
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, ülke genelinde sigara bırakma polikliniklerine ilginin çığ gibi arttığını belirterek, ”T...
EMOJİLE

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, ülke genelinde sigara bırakma polikliniklerine ilginin çığ gibi arttığını belirterek, ”Tütün kullanma alışkanlıkları her geçen yıl azalıyor ve insanlarımız sigaradan uzaklaşıyor” dedi.

Erdöl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 19 Temmuz 2009 tarihinden itibaren ”tam dumansız Türkiye’ye merhaba” dediklerini ifade ederek, ”Toplumun tüm kesimlerini ve özellikle gelecek nesilleri, başkalarının içtiği sigara ve tütün ürünlerinin zararlı etkilerinden korumak amacıyla düzenlenen yasadan çok olumlu sonuçlar alıyoruz. Ülkemizde sigara kullanımına ilişkin satış oranları yüzde 15 ile 20 arasında azaldı” diye konuştu.

En son yapılan vergi düzenlemeleriyle birlikte sigara satışlarının daha da azalacağını düşündüğünü dile getiren Erdöl, şunları söyledi:

”Özellikle gençleri, kadınları ve çocukları sigaraya alıştırmak için farklı sigara ve tütün türleri vardı. Bunlarda vergi oranı daha düşüktü. Düşük vergili tütün türlerine bir rağbet söz konusuydu. Bunların vergi oranları normal tütünlerle eşit hale getirildi. Vergi artışları ile birlikte sigara içme oranında önemli bir ilave düşüş olacaktır. Vergi düzenlemeleriyle kaçakçılığın arttığı yönünde konuşmalar var. Kaçakçılık malum, bir güvenlik sorunudur, cep telefonunda, arabalarda, içkide ve farklı bir çok dalda kaçakçılık olabilir.”

Sigarayı bırakma konusunda ülke genelinde çok büyük bir hassasiyet oluştuğunu vurgulayan Erdöl, ”Sigara bırakma polikliniklerine müracaatlar çığ gibi artıyor. Sigaranın zararlı olduğunun artık tüm kesimler farkında. Özellikle gençler ve bayanlar sigara polikliniklerine büyük bir kalabalıklar halinde müracaat ediyor. Bunun faydasını önümüzdeki günlerde göreceğiz. Türkiye genelinde çok sayıda sigara bırakma polikliniği bulunuyor. İhtiyaç olması halinde bunların sayıları arttırılabilir” dedi.

Erdöl, insanların sigaradan vazgeçmeye başladığını da belirterek, şunları kaydetti:

”Bundan 5-10 yıl öncesine kadar evlere misafirliğe gittiğimiz zaman, kül tablalarında sigaralar bulunur, insanlar birbirine sigara ikram ederdi. Geldiğimiz noktada sigara ikramı makbul sayılmıyor. Ülkemizde artık sigara konusunda davranış değişikliği, zihniyet değişikliği var. Geldiğimiz en önemli aşama budur. İnsanlarımız mantıksal değişikle tütünün zararlı bir unsur olduğunu algıladı. Bu çok keyif ve mutluluk verici bir olay.”

Sağlık Bakanlığının sigarayı bırakmak için başlattığı ilaç kampanyasının da önemli olduğunun altını çizen Erdöl, şöyle devam etti:

”Profesyonel yardım almak için polikliniklere müracaat edenler değerlendiriliyor, uygun olmayan kişilere ilaç verilmiyor. Aslında bu yaklaşık 250 bin kişiye yapılan bir çalışma. Kişilerden ne kadarı sigarayı bıraktı onu dikkate alarak bundan sonraki adımı atmayı düşünüyoruz. Görünen bu ilaçların faydalı olduğu, önemli oranda bırakmaya faydası olduğudur.”

MAKAM ODALARINDA İÇİLMESİNDEN VATANDAŞ ŞİKÂYETÇİ
Cevdet Erdöl, vatandaşların sigara konusunda kendi haklarına sahip çıkması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

”Tütün ile ilgili alışkanlık değişikliğe uğradı. Halkımızın kibar bir şekilde yanında sigara içeni uyarması lazım. Herhangi bir makam sahibinin makamına gidildiği zaman bazen maalesef küllüklerinde sigara var. Makam sahipleri kendilerine verilen yetkiyi kötüye kullanıyorlar. Bu konuda bizlerin, hepimizin hassas olması lazım. Vatandaşlar bu konuda makamı rütbesi ne olursa olsun nazikçe uyarıda bulunması gerekiyor. Halkımızın da taşın altına elini koyması lazım. ‘Banane’ dememesi gerekiyor.

Vatandaşların en çok şikayet ettiği bir konu da bazı okullarının çevresinde, özellikle büyük illerde tek sigara satışları hala devam ediyor. Duyumlarını alıyoruz. Bu çok kötü, olumsuz örnek oluşturuyor. Tek satılan ya da açıkta satılan tütünlerin içeriği bilinmiyor. Bunlarla çok ciddi mücadele etmek gerekiyor. En önemli gelen ihbar bu. Nargile konusunda çok kötü bir uygulama var. Bu konuda da şikayetler geliyor.”

ahaber.com