Sigara İçen Spor Yapmasın Kalbini Zorlamasın

Bilimsel Çalışmalar
Spor sağlığının duayeni Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ömer Taşer uyardı: Sigara içen spor yapmasın. Egzersizle nabız sayısı tavana vuruyor, kalp de vücut da yıpranıyor. Profesyonel sporcul...
EMOJİLE

Spor sağlığının duayeni Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ömer Taşer uyardı: Sigara içen spor yapmasın. Egzersizle nabız sayısı tavana vuruyor, kalp de vücut da yıpranıyor. Profesyonel sporculardan, futbolculardan bile içen var, üzülüyorum

Havalar güzelleşti, biraz fit olmanın biraz da sosyallaşmenin gereği egzersizleri artırdık. Evde, spor salonunda hatta halı sahalarda kıpırdanmalar başladı. Fiziksel aktivitenin getirdiği yararlar saymakla bitmiyor ama belli kuralları da var. Türkiye’de spor hekimliğinin duayeni kabul edilen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ömer Faruk Taşer, bugün amatör ya da profesyonel sahalarda, spor salonlarında yükselen tehlikeye dikkat çekerek, sigara içenlerin spor yapmaması gerektiğini söyledi.

Spor dünyasında yıldız kabul edilen birçok profesyonel futbolcu, basketbolcu ya da voleybolcunun sağlığını emanet ettiği Taşer ile Acıbadem Fulya’da kurduğu Sporcu Sağlığı Merkezi’nde görüştük. Sağlığın en büyük düşmanının sigara olduğunu dile getiren Taşer, şöyle konuştu: Profesyonel sporculuk büyük performans gerektirir. Özellikle futbolcular gladyatör gibidir, vücutlarından bir parçayı sahada bırakırlar. Koruyucu ve performans artırıcı sağlık hizmetlerinden faydalanmaları gerekir. Sadece kasları güçlendirmek değil, sigaradan uzak kalmak, hayatı daha düzenli yaşamak, yeterli ve kaliteli uyku da çok önemli. Maalesef bugün birçok sporcu sigara içiyor ve hayatlarını tehlikeye sokuyor. Bu bir eğitim ve kültür meselesi, sporcuların, antrenörlerin, yöneticilerin eğitimi arttıkça, spor kültürü geliştikçe bu da gelişecektir.

SİGARA NABZINIZI 50 TIK ARTIRIR
Prof. Dr. Taşer, sigaranın yarattığı tahribatı basit bir matematiksel formülle de şöyle izah etti:
‘220-YAŞ sizin yapabileceğiniz en üst seviyedeki sporun nabız sayısıdır. Örneğin ben 50 yaşındaysam, 220’den 50’yi çıkardığımız zaman benim nabız sayım 170’tir. 170 civarında nabız yaparsam kalbimi çok yoruyorum demektir. Ancak sigara içen bir insanın nabzı çabucak 200 olur. Bu yüzden egzersiz öncesi hangi yaşta olunursa olunsun mutlaka bir sağlık kontrolünden geçilmesi ve düzenli takip edilmesi gerekiyor’ dedi.
Prof. Dr. Taşer, düzenli egzersizin insan hayatını tehdit eden rahatsızlıkları nasıl engellediğini ise şöyle açıkladı:

– HİPERTANSİYON: Kan basıncının dengelenmesinde egzersizin yeri çok büyük. Tansiyonun düşmesine ve kullanılan ilaçların etkisinin kolay olmasına yardımcı olur.
– KOLESTEROL: Kolesterol ilaçla düşer. Ancak egzersiz yapan insanlarda daha kolay düşer. Hatta az yüksekse belki de hiç ilaca gerek kalmadan sadece egzersizle kolesterol normal seviyeye iner.
– DİYABET: Tedavinin, ilaçların, insülinin verilen dozlarının iyi etki etmesi için egzersiz yardımcı bir rol oynar.
– OBEZİTE: Aşırı kilo hiçbir zaman sadece rejim yapmakla ortadan kalkmaz. Egzersizin ve diyetin mutlaka bir arada olması gerekir.
– SİGARA: Sigara bırakıldığı zaman yerine bir egzersiz konulmazsa tekrar başlamak kaçınılmazdır. Egzersiz sigaranın bırakılmasına yardımcı olur.

Piknikte mangal üstü egzersiz tehlikeli
Prof. Dr. Ömer F. Taşer spor yapmak isteyenlere şu önerilerde bulundu:
‘En iyi spor, açık havada normal zeminde ve dışarıda yapılan spordur. Kapalı alanlarda, fitness salonlarında yapılan sporlar, açık havada yapılan sporlar kadar insan vücuduna pozitif katkı vermez.  Örneğin koşuyorsunuz, bir koşu bandında spor yapmanız altınızda; aynı zeminin döndüğü ve sizin de aynı yere bakarak koşmanızdan başka bir şey değildir. Vücut ve kalp damar sistemi aynı şekilde çalışır. Oysa dışarıda koştuğunuzda vücut aynı şekilde hareket eder ama ayağınızın ucuna baktığınız zaman; çukurlar, çamurlu bölgeler, çimenler görürsünüz. Zigzag yapmalı, hafif sıçlamalısınız. Bunları beyniniz algılayarak kaç adım atacağınızı ne kadar sıçrayacağınızı size anında tembih eder. Bu koordinasyonu kapalı alanda sağlayamazsınız.

TOK KARNINA YAPMAYIN
Piknik esnasında spor yapmak ülkemizdeki en büyük yanlışlardan biridir. İnsanlar ızgaralarını hazırlayıp yerler, sonra da koşarlar. En kötü şey tok karnına spor yapmaktır. Oysa spor yapmadan 2 saat evvel yemelisiniz ve alkol almamalısınız. Spor başlayana kadar olan sürede bol su içmelisiniz. Çünkü spor vücut sıvınızı yüzde 25 oranında azaltır. Daha hızlı kana geçtiği için de soğuk su içmelisiniz.

Akşam