Sıcaklarda Nasıl Beslenmeli ve Giyinmeli

Bilimsel Çalışmalar
Güneş ışınlarının etkisinin en güçlü olduğu 11.00-16.00 saatleri arasında güneşe maruz kalmaktan kaçınmak gerekiyor. Yazın etkili sıcaklarda tercih edilen giysiler ve gıdalar da sağlık açısından büyük...
EMOJİLE

Güneş ışınlarının etkisinin en güçlü olduğu 11.00-16.00 saatleri arasında güneşe maruz kalmaktan kaçınmak gerekiyor.

Yazın etkili sıcaklarda tercih edilen giysiler ve gıdalar da sağlık açısından büyük önem taşıyor.
Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü’nden konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, hava sıcaklıklarında artışın, nemdeki artışla beraber daha fazla etkili olduğu, gerekli önlemler alınmadığı takdirde insan sağlığını olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulunuldu.

Güneş ışınlarının etkisinin güçlü olduğu 11.00-16.00 saatleri arasında uzun süre güneş altında kalınmaması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, "Sıcak havalarda güneş yanıklarının yanı sıra sıcak çarpması için dikkatli olunmalı, bol su ve mineral içeren sıvılar alınmalı, haşlanmış sebze ve meyve tercih edilip, yağlı gıdalar ve alkolden kaçınılmalıdır. Mide kramplarına sebep olabileceğinden çok soğuk ve buzlu içecekler de tercih edilmemelidir." denildi.
Kanser hastaları, kemoterapi hastaları ve değişik deri hastalığı olanların güneş ışığından korunmaya özellikle dikkat etmesi gerektiği belirtilirken, özellikle yaşlılar, kalp ve tansiyon hastalarının da sıcak günlerde fazla efor harcamaktan kaçınmaları gerektiği kaydedildi. Ayrıca, yaz sıcaklarında açık renk ve pamuklu giysilerin tercih edilmesi önerildi.

BESLENMEYE DİKKAT

Bunaltan yaz sıcaklarında sadece güneşten değil, yanlış beslenme tarzından da korumak gerektiğinin altı çiziler açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Yaz aylarında artan sıcaklarla birlikte, bebek, çocuk, yaşlı ve hamilelerle, tansiyon, kalp, şeker gibi kronik hastalıkları bulunan kişiler başta olmak üzere herkes için bir takım sağlık sorunlarının ortaya çıktığı bilinmektedir. Bu sorunların başında güneş çarpmaları, gıda zehirlenmeleri ve sıvı kaybının neden olduğu rahatsızlıklar gelmektedir.
Bu nedenle yaz boyunca bedenimizi yorgun düşürmemek adına, az ve sık beslenmeye özen göstermek ve öğün atlamamak gerekir."

Dikkat edilmesi gereken ilk konunun su tüketimi olduğu belirtilen açıklamada, "Sıcaklarda aşırı terleme sonucu vücuttan suyla beraber, sodyum, potasyum gibi mineraller de atıldığı için bu durum halsizlik, nabız zayıflığı, yorgunluk ve dolaşım bozukluklarına yol açabilmektedir. Sıvı kaybını önlemek için ilk tercih olan suyu günde en az 2-2,5 litre içmeye özen göstermeliyiz. Bunun dışında asitli ve gazlı içecekler yerine ayran, taze sıkılmış meyve suları bitki ve meyve çaylarını da tüketebiliriz." ifadelerine yer verildi.

8Sütun.com