Akdeniz Böbrek Hastalıkları ve Organ Nakli Derneği’nin düzenlediği toplantıya katılan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Filiz Gülseren, sebze ve meyvelerin deterjanla yıkanmaması gerektiğini söyledi. Deterjanın içindeki kimyasalların kolaylıkla sebze ve meyvelere geçebileceğini belirten Gülseren, kimyasal maddeler yerine sirkeli suyun tercih edilebileceğini söyledi.
NAKİLLİLER DENİZE GİREBİLİR
Toplantıda organ nakli olan böbrek hastalarına enfeksiyondan korunma yolları hakkında bilgi veren Prof. Gülseren, nakillilere şu önerilerde bulundu:
"Organ nakli olan hastalar eğer enfeksiyon riski taşımıyorlarsa üçüncü aydan sonra denize girebilir. Su yutulmadığı takdirde sorun yoktur. Ancak denize girilen bölgenin temiz olması gerekir. Bu nedenle mavi bayraklı plajları öneriyoruz. Nakillilerin havuzlara girmesini ise enfeksiyon riski nedeniyle önermiyoruz.
MASKEYİ 2 SAATTE BİR DEĞİŞTİRİN
Nakilli hastaların dikkat etmesi gereken konulardan birisi de maske kullanımı. İlk 3 ay toplu taşıma araçları ve sinema salonları gibi kalabalık yerlerde maske kullanılmasını öneriyoruz. Ayrıca kullanılan maskenin temiz olması gerekiyor. Maskenin her 2 saatte bir değiştirilmesini öneriyoruz. Bazı hastalar maskeyi gün boyunca kullanıyor. Bu durum enfeksiyon riskini azaltmaz, artırır.
KLİMALARIN TEMİZLİĞİNE DİKKAT!
Önemli konulardan birisi de grip ve nezle gibi hastalıklar. Biz hastalara grip aşısı olmalarını öneriyoruz. Eylülde piyasaya çıktığı andan itibaren grip aşısı yaptırılabilinir. Aşının hafif ateş gibi bir yan etkisi olabilir. Ateş düşürücü şurupla bu sorun önlenir. Çok dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da klimalar. Klimaların temizliği mutlaka yaptırılmalı. Klimalı ortamlar temizliği yapıldığı sürece hastalar için tehlikeli değildir."
Haber Türk