Sakinleştirici İlaçlarda Alzheimer Riski

Bilimsel Çalışmalar
Fransız bilim insanları, sakinleştiricilerin ve uyku ilaçlarının alzheimera yakalanma riskini yüzde 20 ile 50 arasında artırdığını ortaya koydu. Bordeaux Üniversitesi farma-epidemiyoloji uzmanı Prof. ...
EMOJİLE

Fransız bilim insanları, sakinleştiricilerin ve uyku ilaçlarının alzheimera yakalanma riskini yüzde 20 ile 50 arasında artırdığını ortaya koydu. Bordeaux Üniversitesi farma-epidemiyoloji uzmanı Prof. Bernard Begaud, bu tip ilaçlardan en az iki yıl kullanan 65 yaş ve üzeri 3 bin 777 kişi üzerinde çalışma yaptı.

Sonuçlar, "Science and Future" isimli tıp dergisinde yayınlandı. Makalede, kasları rahatlatan kimyasal maddelerin beyindeki tahribat riskinin henüz tam olarak bilinmediği ancak sakinleştiriciler (endişe giderici psikiyatrik ilaç grubu olarak bilinen benzodiazepinler başta olmak üzere) ve uyku haplarıyla alzheimer hastalığı arasındaki bağın doğrudan kurulabildiği belirtildi.

Sadece Fransa’da, her yıl 16 ila 31 bin kişinin kullandığı belirtilen sakinleştirici ve uyku haplarının bu etkiyi yaratabileceği yorumları yapıldı. Araştırmadan sonra bu tür ilaçların daha dikkatli kullanılması gerektiği kaydedildi.

‘KOMŞU TAVSİYESİNE DİKKAT’

Araştırmayı yorumlayan Pskiyatr John Marc Benkemoun "Fransa Sağlık Bakanlığı’nın, 2006’da, bu tür ilaçların alzheimerın gelişimini hızlandırabileceği bilgiyi kamuoyuyla paylaştığını hatırlatarak "O tarihte ilaçlarla "bunama ve delilik" ilişkisinin ortaya konulmadığını belirtti.

Dr. Benkemoun, "Sakinleştiricilerin düşünme yetisinin yitirilmesi durumunu beslediği yeni bir bilgi. Bu, tedavi yöntemlerimizi temelden etkileyebilecek bir sonuç" şeklinde konuştu.

Araştırmanın sonuçlarını SABAH’a yorumlayan İstanbul Tıp Fakültesi Farmakoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prf. Dr. Aykan Canberk "Bu ilaçlar maalesef genel olarak bilinçsiz bir şekilde konukomşu tarafından tavsiye edilmekte. Oysa uzun süre yüksek dozda kullanıldığı zaman fiziksel ve ruhsal bağımlılık yapan ilaçlardır.

Bu tür ilaçlarda yüzde 10’a varan sıklıkla koordinasyon bozuklukları, bilişim bozuklukları, depresyon, huzursuzluk görülmektedir. Ayrıca, konuşma bozuklukları, tansiyon düşmesi, hipotansiyon, unutkanlık, şuur kapanması oluşabilir. Türkiye’de yeşil reçete uygulanan bu ilaçlar maalesef tüm kontrollere rağmen bazen bilinçsiz bir şekilde kullanılıyor" dedi.

SABAH