Sağlıklı saçlar için yapmanız gerekenler

Bilimsel Çalışmalar
Doğru besin maddelerini tüketerek çok daha sağlıklı ve parlak saçlara sahip olabilirsiniz. Saç tasarımcısı Sait Ersan bu konuya yönelik ilginç detaylar açıkladı. Sağlıklı saçın sırrı nedir? Avrupa&rsq...
EMOJİLE

Doğru besin maddelerini tüketerek çok daha sağlıklı ve parlak saçlara sahip olabilirsiniz. Saç tasarımcısı Sait Ersan bu konuya yönelik ilginç detaylar açıkladı.

Sağlıklı saçın sırrı nedir? Avrupa’dan egzotik bir ürün kullanarak mı yoksa Hollywood salonlarında uygulanan özel bakımlar mı bunun anahtarı? Hiçbiri değil. Sağlıklı saçın sırrı, sağlıklı beslenme. Saç stilisti Sait Ersan şöyle diyor: “Saçın ihtiyacı olan beslenme biçiminde tüm vitamin, mineral ve diğer besleyici maddelerin alımı esastır. Saç, uzamak için öncelikle proteine ihtiyaç duyar. Vücutta yeterince protein depolanmamışsa sorun başlar. İhtiyaç duyulan proteini sebzeler, tahıllar, soya, et ve hayvansal kaynaklı diğer besinlerle alabilirsiniz.” Ve demir. Yeteri kadar demir almamak da saç kaybına yol açabiliyor. Bu ihtiyacı sığır eti, midye, balık, istiridye ve sakatattan gidermelisiniz. Ayrıca zenginleştirilmiş tahıllar, soya, kabak çekirdeği, kuru fasulye, yeşil mercimek ve ıspanağı da unutmamalısınız.

Diğer demir kaynaklarına gelince:

– Erik kurusu: Ciddi bir demir kaynağıdır, saçın kalitesini arttırır. Dökülmeyi, kuruluğu, incelmeyi önler.

– Esmer pirinç: Esmer pirinç ciddi oranda B vitamini ve lif içerir. Sağlıklı saç için esmer pirinç tüketin.

– Bezelye: Saça gereken farklı vitamin ve minerallere sahiptir: Demir, bakır, E vitamini…

– Karides: Zengin bir B 12 vitamini, demir ve bakır kaynağıdır. Saç dökülmesini engelleyecek güce sahiptir.

– Barbunya fasulyesi: Zengin bir demir ve bakır kaynağıdır. Yüksek miktarda protein de içerir.

– Ceviz: Omega-6 yağ asitleri dışında çinko, demir, B Vitaminleri (B1, B6 ve B9) ve protein ihtiva eder.

– Kabak çekirdeği: Saçın en çok ihtiyaç duyduğu protein, Omega 6 yağ asidi, çinko ve demir içerir.

VİTAMİNSİZ OLMAZ

Saçın sağlıklı uzaması için B vitamini, E vitamini ve D vitamini yönünden zengin besinleri tercih etmek şart . B vitaminleri (B6, folik asit, biotin ve inositol) sağlıklı ve güçlü saçtan sorumlu maddeler. Vücuttaki B vitamini azaldığında saç dökülmeye başlar. Yoğun B6 vitamini içeren besinler şunlar: Ton balığı, ıspanak, zeytinyağı, karnıbahar, ciğer, kırmızı ve yeşil biber, somon balığı, hardal yaprağı, tam tahıllar…

Folik asit yoğun olarak kuşkonmaz, lifli yapraklar, tam tahıllar, portakal, çilek, yumurta, fasulye, mısır gevreği ve kavunda bulunur. Biotin içeren yiyecekler ise; soya fasulyesi, yulaf, bezelye, esmer pirinç, ayçekirdeği, ceviz. İnositol de yoğun olarak pancar, karnabahar, patlıcan, böğürtlen, bezelye, greyfurt, mandalinada var. Vitamin E ise antioksidandır. Serbest radikallerle savaşarak saçı yaşlanmanın ve çevresel faktörlerin olumsuz etkilerinden korur. Vitamin E, kafa derisindeki kan dolaşımını hızlandırır ve hızlı uzamaya yardımcı olur.

E vitamininden zengin yiyecekler: Yerfıstığı, ıspanak, buğday tohumu (rüşeym), yumurta, kuşkonmaz, bitkisel yağlar, avokado, çekirdek, süt, tam tahıllar, badem, şalgam. Saç için hayati önem taşıyan D vitamini ise sadece güneşten alınabiliyor. Ancak cilt uzmanları çok fazla güneşe maruz kalmayı önermiyor, bu yüzden dozunu ayarlamak gerek.

BUNLARI MUTLAKA TÜKETİN

– Somon balığı: Yoğun olarak Omega-3 yağ asitleri, yüksek kaliteli protein, B12 vitamini ve demir içerir. Omega-3 yağ asitleri kafa derisini güçlendirir. Yoksa vejetaryen misiniz? O halde öğünlerinizde mutlaka iki yemek kaşığı keten tohumu tüketmelisiniz.

– Beyaz et: Tavuk ve hindi gibi kümes hayvanları yüksek kaliteli protein içerir. Bu da sağlıklı saç için çok önemli. Proteinin hiç yer almadığı ya da düşük kaliteli proteinin tüketildiği beslenme şekillerinde saç güçsüz, mat görünümlü, soluk renkli olur.

– Yumurta: Katı, rafadan, omlet, farketmez, yumurta saç için çok ama çok faydalı. Öncelikle bu gıda, aklınıza gelebilecek en yoğun protein kaynağı. Ayrıca içerdiği biotin ve vitamin B-12 de sağlıklı güzellik için önemli.

– Koyu yeşil renkli sebzeler: Ispanak, brokoli gibi sebzeler zengin demir, kalsiyum içerir, ayrıca A ve C vitamini kaynağıdır. Yağlı besinler saç foliküllerini güçlendiren doğal saç kremleridir.

– Fasulye: Kuru fasulye ve barbunya saç sağlığı için olmazsa olmaz. İçerdikleri yoğun protein nedeniyle saçın sağlıkla ve hızla uzamasını sağlarlar. Bol miktarda da demir, çinko ve biotin içerirler. Biotin saç için büyük önem taşır.

– Ceviz: Parlak, güçlü saçınız olsun istiyorsanız, doğal selenyum kaynağı olan cevizi mutlaka tüketin. Bu mineral hem saç deriniz hem de sağlığınız için gerekli. İçerdiği alpha-linolenic asit ve Omega-3 yağ asidi sayesinde ceviz, saçınıza büyük fayda getirir. Ayrıca ceviz, tıpkı badem ve kaju gibi ciddi bir çinko kaynağıdır.

– Tam tahıllar: Tam tahıllar (ekmek dahil) ve mısır gevrekleri… Saç sağlığı için gereken çinko, demir ve B vitamini içerirler.

– Yarım yağlı süt ürünleri: Yarım yağlı süt ürünleri, süt ve yoğurt gibi, önemli oranda kalsiyum ve mineral kaynağıdır. Ayrıca içerdiği süt proteinleri (casein) ve whey (kesilmiş süt suyu) yüksek kaliteli protein demektir. Yoğurt ve keçi peynirini de ara öğünlerde tüketmeyi ihmal etmeyin.

– Havuç: Müthiş bir A vitamini deposu. Saç derisini güçlendirir. Sağlıklı deri de parlak ve güçlü saç demektir.

ZAYIFLAMA DİYETİNE DİKKAT

Saç stilisti Sait Ersan zayıflamak için yapılan diyetler konusunda dikkatli olmamızı öneriyor. Ersan şöyle diyor: “Özellikle kısıtlayıcı diyetten kaynaklanan hızlı zayıflama ciddi saç kaybına sebep olabilir. Sıkı bir diyetle kısa sürede verilen kilolar, saçın normal ritmine olumsuz etki eder. Kilo kaybının ardından gelen 2-3 ayın sonunda saçda ciddi azalma görülebilir.

Bu durum, sağlıklı bir beslenme döngüsüne geçene dek devam eder. Protein, meyve, sebze, bol tahıllı ürünler ve balıktan oluşan dengeli beslenmeye geçildikten bir süre sonra dökülme durur, saç sağlığına kavuşmaya başlar.”