Adalet Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı, ceza mevzuatında değişikler için teknik çalışma yapma kararı aldı. Çalışmanın detaylarını Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Meclis’te açıkladı.
Gaziantep’te Doktor Ersin Arslan’ın 17 yaşındaki hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülmesi, sağlık çalışanlarına yönelik şiddette son nokta oldu. Ancak onca uyarıya ve tedbire rağmen şiddetin önüne bir türlü geçilemiyor.
Şiddet Sağlıkta Diğer Sektörlere Göre 16 Kat Daha Fazla
Sağlık’ta şiddete yönelik verileri bizzat Sağlık Bakanı Recep Akdağ TBMM’de açıkladı.
Akdağ, "Şiddet riskinin sağlık çalışanlarında diğer hizmet sektörlerine göre 16 kat daha fazla olduğu tespit edilmiş. Şiddet olayları genellikle acil servislerde ve polikliniklerde vuku buluyor" dedi.
Rakamlar Ürkütücü Boyutlarda
Son 6 ayda 4 bin 342 şiddet şikayeti bakanlığa ulaştı. Başvuranların yüzde 67’si sözel, yüzde 33’ü fiziksel şiddete uğradığını belirtti. Şiddete en çok uğrayanlar ise kadın sağlık çalışanları.
Sağlık Bakanlığı Harekete Geçti
İşte bu çarpıcı rakamlardan yola çıkan Sağlık Bakanlığı, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet uygulayanlara verilen cezaların artırılması için harekete geçti.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile görüştü.
Bakan Akdağ, "Cezaların artırılması konusunda Adalet Bakanlığıyla çalışmalar devam ettiriyoruz. Acaba ‘sağlık hizmetini engellemek’ anlamına gelebilecek bir tanımlama yapabilir miyiz? Ne kadar yapabiliriz. Bunu konuştuk" dedi.
Meclis Sağlık Komisyonu da Devrede
Meclis Sağlık Komisyonu da yasa çalışmalarına destek verecek. Komisyon, cezaların artırılmasına dönük bir ön çalışma yapıyor, bu hazırlığın ardından hazırlanacak teklif Meclis Başkanlığına sunulacak.
Hedef "Caydırıcı" Olmak
Çalışmaların hayata geçmesiyle kamu ve özel sağlık kuruluşlarında sağlık hizmetlerinin verilmesine engel olanlara ağır cezalar verilecek. Ceza miktarının alt ve üst sınırına ilişkin bir tespit henüz yapılmadı ancak caydırıcı olmasına önem verilecek.
Mevcut mevzuatta sağlık çalışanlarına yönelik şiddete ilişkin cezalar, Türk Ceza Kanununda kamu hizmetinin engellediği gerekçesiyle verilebiliyor.
Ambulanslarda da Kamera Sistemi
Yasa çalışması için düğmeye basılırken Bakanlık’ta önleyici tedbirlerini sürdürüyor.
Bu konuda bilgi veren Bakan Akdağ, "Bir şiddet eylemi vuku bulmuşsa bunu izleyerek Sağlık Bakanlığı’nın hukukçuları tarafından takip ediliyor. Bu arada güvenlik tedbirlerimizi artırıyoruz . Güvenlik personeli sayısı 905 kişiymiş bugün 13 bin 761 güvenlikçimiz var. Kamera sayılarımızı çok ciddi oranda artırdık. Ambulanslarda kamera sistemi için de fizibilite çalışması yapıyoruz. Kapı güvenliklerini gözden geçirerek tedbirler aldık" diye konuştu.
Yayın Tarihi
16 Haziran 2019 Pazar / 12:03
Sağlık çalışanlarına şiddete ağır cezalar geliyor
Bilimsel Çalışmalar
Adalet Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı, ceza mevzuatında değişikler için teknik çalışma yapma kararı aldı. Çalışmanın detaylarını Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Meclis’te açıkladı. Gaziantep...