Neden ağlarız?

Bilimsel Çalışmalar
Ömrümde ben hiç ağlamadım diyen birini şu ana kadar görmedim,duymadım veya böyle birinin olduğunu hala okumadım(bir vaka dışında).Ağlama konusunda neler biliyoruz? Hepimiz ağlarız ve bu mekanizma çok ...
EMOJİLE

Ömrümde ben hiç ağlamadım diyen birini şu ana kadar görmedim,duymadım veya böyle birinin olduğunu hala okumadım(bir vaka dışında).Ağlama konusunda neler biliyoruz?

Hepimiz ağlarız ve bu mekanizma çok iyi bilinmese de yeterli düzeyde biliniyor ama ağlama konusunda hala eksik olunan konu neden ağladığımızdır… Üzülünce, sinirlenince ya da sevinince neden gözyaşı dökeriz; hiç düşündünüz mü?

Bunun birçok açıklaması bulunuyor. BBC Focus dergisi, iste bu gözyaşlarıyla ilgili bilinen ve bilinmeyen bazı gerçekleri derledi ve ortaya bazı olgular çıktı: Dergideki bilgilere göre 3 farklı tür gözyaşı üretiyoruz. 

Temel gözyaşı göz küresini yağlıyor ve onu kayganlaştırıyor.

Bu gözyaşları bir günde sürekli olarak yaklaşık 300 ml üretiliyor. 

Refleks gözyaşları ise fiziksel veya kimyasal uyarana karşı tepki olarak üretiliyor ve tahriş eden nesneleri gözyaşlarıyla uzaklaştırıyor.

Üçüncü tür gözyaşı ise duygularımızın yoğunluğuna bağlı olarak oluşuyor. 

Bu beyinde bulunan ve gözyaşı bezlerine nörotransmiter gönderen kraniyal siniri harekete geçiriyor ve  aynı zamanda gözyaşının akışını artırmak için hazır bulunan yüzdeki kan basıncını artırıyor. 

Duygusal gözyaşları yüksek seviyede manganez ve prolaktin (normalde insanlarda süt üretmek için mamal bezleri harekete geçiren) hormonu içeriyor. 

Ağlamak bizi içimizdeki endişelerden uzaklaştırıyor. Ağladıktan sonra ferahlar, içimizdeki kargaşayı akısına bırakır ve dikkatimizi zihinden uzaklaştırıp fiziksel olana odaklarız. Yani bir nevi meydana gelmiş olan motivasyon dağınıklığını ortadan kaldırıp asıl konuya odaklanmamızı sağlıyor…Dikkat ettiyseniz,ağlama evresine girmeye yakın bir kişinin mantıklı davranışlar sergilemediği görülür.

ASAP Bilim’in açıklaması, işte bu soruya cevap niteliği taşıyor. Aşırı mutsuzluk ve sıkıntı durumlarında gözyaşı, biyolojik olarak rahatlama sağlıyor. Yani vücudumuz, dışarıdan gelen etkiye bu şekilde tepki vererek rahatlamaya çalışıyor. Gözyaşının görüntümüzü bulanık hale çevirip karşı tarafa samimi mesajlar gönderdiği de açıklamada yer alıyor.

Biraz daha detaya girdiğimizde ise şu açıklamayla karşılaşıyoruz: Stres, üzüntü ya da sevinç hallerinde dökülen gözyaşları kimyasal olarak farklılıklar taşıyor.