Geçtiğimiz ay düzenlenen Akademik Geriatri Kongresi’nde çoğu zaman ihmal edilen yaşlı sağlığı hakkında önemli gerçekler masaya yatırıldı. Yaşlı nüfusun hızla arttığı ülkemizde en önemli sorunların başında yaşlıların kontrolsüz ilaç kullanımı dikkat çekti. Mayıs’ın son haftası Antalya’da düzenlenen Akademik Geriatri 2011 Kongresi’nde yaşlılar tarafından sıklıkla alınan ağrı kesici ve romatizmal ilaçların kontrolsüz kullanımının ülser, mide yaraları, böbrek ve kalp yetmezliği gibi ciddi yan etkilere yol açarak hayatı tehdit ettiği vurgulandı.
Kongre Başkanı Prof. Dr. Servet Arıoğul, Türkiye nüfusunun yüzde 7.01’inin 65 yaş ve üzerinde olduğunu söyledi ve Türkiye’de 65 yaş üstü 5 milyon vatandaş olduğunu, bunun çok yakında 10 milyona yükseleceğini belirtti. Yaşam süresinin arttığına da değinen Prof. Dr. Arıoğul, 2003 yılında 70. 9 olan beklenen yaşam süresinin 2008 yılında 73. 8’e yükseldiğini anlatarak "Türkiye’de yapılan bir araştırmaya göre yaşam süresi en uzun yerleşim yeri Aydın-Nazilli" dedi.
EŞ- DOST TAVSİYESİ SAĞLIKTAN ÇALIYOR
Star Gazetesi’nden Özlem Yurtçu’nun haberine göre, İstanbul Tıp Fakültesi Geriatri Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. M. Akif Karan, Türklerin yaşı ilerledikçe hastalıklarını yaşlılığa bağlayıp üzerinde durmadıklarını kaydederek, "Yaşlıların her sağlık sorununda mutlaka doktora başvurulmalı. Eş dost tavsiyesiyle ilaç ve bitkisel ürünler kontrolsüzce kullanılıyor. Ancak yaşlılar bu ilaçların yan etkilerinden ölüme varan sonuçlara ulaşacak kadar olumsuz etkileniyor. Özellikle antibiyotik gibi bazı ilaçların yanlış kullanımı yan etki yaratıyor. Yaşlılarda ilaç kullanımı günde ortalama 3-6 adet. Huzurevlerinde kalanlarda sayı 10’u geçiyor" dedi.
Uzmanlar, polikliniğine başvuran her 3 yaşlı hastadan birinde de beslenme bozukluğu bulunduğuna işaret etti. Her yaşlının D vitamini ve B12 vitamini eksikliği açısından değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden geriatri uzmanları, D vitamini eksikliğinin başta kemik erimesi, kas güçsüzlüğü gibi birçok hastalığa neden olduğunu vurguladı.
Haber Türk