Klimayı Açmak Kalp Krizine Yol Açıyor

Bilimsel Çalışmalar
Çok sıcak ortamdan soğuk bir ortama ani geçiş, kalp krizi riskini artırıyor. Yaz aylarının kalp hastaları için tehlikeli olduğunu belirten Op. Dr. Tamer Bakalım, "Hava sıcaklığının çok yüksek ora...
EMOJİLE

Çok sıcak ortamdan soğuk bir ortama ani geçiş, kalp krizi riskini artırıyor. Yaz aylarının kalp hastaları için tehlikeli olduğunu belirten Op. Dr. Tamer Bakalım, "Hava sıcaklığının çok yüksek oranda seyrettiği şehirlerde 40-50 derece sıcaktan, klimanın çalıştığı 18-20 derecelik bir ortama ani geçiş ya da dışarıdan eve gelip doğrudan klimayı çalıştırıp karşısına geçmek kalp krizi riskini artırıyor." dedi.

Aşırı sıcak ve soğuklara bağlı olarak damarın yükünün arttığını ifade eden Bakalım, "Dolayısıyla kalbin yükü de artmış olur. Özellikle aşırı sıcaktan aşırı soğuğa geçiş, kalp spazmına yol açıyor ve kalp krizi tehlikesini ciddi şekilde yükseltiyor." şeklinde konuştu.

Öte yandan soğuk suyun soğuk havadan daha tehlikeli olduğunu vurgulayan Bakalım, söz konusu durumda vücutla direkt temas ve vücut ısısının aniden değiştiğini belirtti.

Soğuk havada kaybedilen ısı ile soğuk suyla temas halinde kaybedilen ısı arasında ciddi bir fark olduğunu açıklayan Op. Dr. Bakalım, şunları söyledi: "Soğuk su ile temas, herkes için aynı derecede riskli. Kalp damarları soğuğun etkisi ile ciddi oranda büzülür ve kan akımı bozulur. Kişinin damar sertliği problemi olmasa bile daralmaya meyilli damarlar varsa bunlar bir takım tetikleyici faktörler sonucu kalp krizine kadar gidebilir."

Kalp hastaları için beslenmenin de önemine değinen Bakalım, yemekten sonra tatlı ve meyvenin damar sertliğine sebep olduğunu kaydetti. Söz konusu gıdaların yemekten bir iki saat sonra tüketilmesini öneren Bakalım, "Yemekten hemen sonra yenen meyve, tatlı insülin direncinin yüksek olduğu durumlarda vücutta ciddi yağlanma ile birlikte kan yağlarının da yükselmesine yol açıyor. Bu durum da uzun dönemde damar sertliğine yol açabiliyor." uyarısında bulundu.

Cihan