Doğu Afrika kökenli çıplak kör fare (Heterocephalus glabe) itici, tüysüz görüntüsünün yanında birçok ilginç özelliğe sahip. Memeliler içinde sadece bu tür, karıncalardaki gibi bir kolektif zekâya sahip. Ayrıca bu tür acıyı hiç hissetmiyor. Ancak belki de insanlık için en önemli özelliği 30 yıl yaşayan çıplak farenin kansere yakalanmaması.
İngiltere’deki Liverpool Üniversitesi bilim adamları solucan benzeri kuyruğa ve normal farelerden çok daha farklı dişlere sahip olan hayvanın gen haritasını çıkarmayı başardı.
HER YIL 8 MİLYON KİŞİ ÖLÜYOR
Araştırmacı ekibin lideri Doktor Joao Pedro Magalhaes, “Farede bulunan p16 geni, kanserli hücrelerin çoğalmasını önlüyor.İnsanda da buna benzer, p27 adlı bir gen bulunuyor. Ancak birçok kanser türü, bu geni atlatabiliyor. Farelerdeki p16 geni ise kansere geçit vermiyor. Çıplak fare üzerinde yapacağımız araştırmalar sayesinde kanseri engelleyebiliriz” dedi.
Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı araştırmaya göre dünyada her yıl 12 milyon kişi kansere yakalanıyor. Yaklaşık 8 milyon kişi hayatını kaybediyor.
HABERTÜRK