Kalpteki Ritim Bozuklukları Ölüme Sebep

Bilimsel Çalışmalar
Yaz sıcaklarına dikkat çeken uzmanlar, çarpıntı, baş dönmesi ve bayılma ile kendini gösteren ritm bozukluklarının ani ölümlere nedeni olduğu uyarısında bulundu.Sıcaklar sebebiyle yaşlılarda ortaya çık...
EMOJİLE

Yaz sıcaklarına dikkat çeken uzmanlar, çarpıntı, baş dönmesi ve bayılma ile kendini gösteren ritm bozukluklarının ani ölümlere nedeni olduğu uyarısında bulundu.Sıcaklar sebebiyle yaşlılarda ortaya çıkan kalp rahatsızlıklarına dikkat çeken Kardiyoloji Uzmanı Dr. Kubilay Kaya, Türkiye’de ölüme en çok kalp ve damar hastalıklarının neden olduğunu hatırlattı. Kalp damar hastalığı bulunanların da önemli bir kısmının kalp ritim bozukluğundan dolayı aniden hayatını kaybettiğini dile getirdi.

Dr. Kaya’nın verdiği bilgilere göre kalp ritim bozuklukların 2 ana gruba ayrılıyor: Kalbin dakikada 50’nin altı gibi anormal biçimde yavaş çalışması ya da kalbin dakikada 140’ın üstü gibi aniden aşırı derecede hızlanması. İleri derecede yavaş çalışan kalbin tek tedavi metodu ise kalp pili takılması.

TEDAVİ İÇİN İLK SEÇENEK İLAÇ

Kalbin ataklar şeklinde aniden çok hızlı çalışması durumunda ise farklı tedavi yöntemleri kullanılıyor. Dr. Kaya, ritim bozukluğu ve tedavisi hakkında şunları söylüyor: "Çarpıntı, baş dönmesi ve bazen bayılma ile kendini gösteren ve taşikardi (kalp hızlanması) olarak tanımlanan ritim bozuklukları ani ölüme de yol açabilir. Ani ölüm riski olmadığında ilaçlar ilk seçenek olarak kullanılıyor. Hayati tehlike olduğunda ise ablasyon veya ICD (elektroşok yapan cihaz) takılması gerekiyor. Ablasyon ile başarı oranı yüzde 95’in üzerinde. Hatta bazı ritim bozukluklarında yüzde 100 olabiliyor.

Zaman