Türk Eczacıları Birliği (TEB), eczaneden alınan hiçbir ilacın sahte olmadığını bildirdi.
TEB’den yapılan açıklamada, bir kanser ilacının sahtesinin Türkiye’den alınarak yurt dışında satıldığı yönündeki haberlerin son günlerde basında sıkça yer aldığı belirtildi.
Türkiye’de bu ilacın tüm eczanelerden güvenle alınabileceği kaydedilen açıklamada, Türkiye’deki bütün eczanelerin İlaç Takip Sistemi kapsamında olduğuna dikkati çekilerek, “Bilinmelidir ki eczaneden alınan ilaçların sahte olması mümkün değildir” ifadeleri yer aldı.
SAĞLIK BAKANLIĞI’NDAN YAZILI AÇIKLAMA
Konu ile ilgili bir açıklama da Sağlık Bakanlığı’ndan geldi. Yapılan yazılı açıklamada şunlar söylendi; "Dünyadaki en güvenilir sistemlerden birisi olarak kabul gören, İlaç Takip Sistemi (İTS) ile piyasada bulunan tüm ilaçların, kutu bazında takip numarasıyla kayıt altına alınarak (parmak izi gibi) üreticiden/ithalatçıdan tüketiciye kadar her aşamasının takibi sağlanmaktadır. Bakanlığımızdan ruhsatlı ilaçlar, İlaç Takip Sistemi (İTS) ile sadece eczanelerde satılmaktadır. Bu nedenle eczanelerde satışı yapılan ilaçların, haberlere konu olan ilaçlarla hiçbir ilgisi yoktur."
Bakanlık ayrıca habere konu kanser ilaçlarının, internet siteleri üzerinden satışının tespiti üzerine Teftiş Kurulu Başkanlığı ile gerekli incelemeleri başlattığını açıkladı. Vatandaşların hekim önerisi ile eczanelerden ilaçlarını güvenle temin edebileceklerini açıklayan Sağlık Bakanlığı, konunun tüm yönleriyle adli ve idari takibinin de devam ettiğini belirtti.
"İNTERNETTEN İLAÇ ALMAYIN"
İnternetten alınan ya da çeşitli yerlerde değerinin çok altında satılan ilaçların kesinlikle kullanılmaması gerektiği de vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:
“Nerede, nasıl, hangi koşullarda üretildiği bilinmeyen bu ilaçların içeriğinde de ne olduğunu bilmek mümkün değildir. Bu ürünler adeta patlamaya hazır birer mayın gibidir. Sonu ölüme varabilecek kadar risklidir. Bir kez daha belirtmek isteriz ki ülkemizde ilaç takip sistemiyle takip edilen ve eczaneden alınan hiçbir ilaç sahte değildir. Ancak eczane dışından, hekim tavsiyesi ve eczacı danışmanlığı olmadan ilaç almak sağlığımızı bile bile tehlikeye atmak anlamına gelmektedir. Böylesi bir riski göze alamayacak kadar değerli olan hayatlarımız için, ilacınızı eczaneden alın.”
SAHTE İLAÇ İDDİASI NEYDİ?
Geçtiğimiz günlerde ABD’de kanser hastalarının sahte ilaç kullandıkları ortaya çıkmış, ardından da bu ilaçları SAWA isimli Mısır firması için çalışan Milad Kemal Ayad isimli aracı bir işadamının Türkiye’deki Suriyeli bir işadamından alarak ABD’ye ulaştırdığı öğrenilmişti. Ayad, Reuters’a, 167 kutu ilacı Türkiye’deki Suriyeli bir işadamından aldığını söylemişti. Ayad, bunları alırken ilaçların sahte olduğunu bilmediğini de öne sürmüştü.
Sahte ilaçlar California, Teksas ve Illinois’ye kadar ulaştı. Piyasa değeri milyarlarca dolar olan ilacın orijinalini üreten firma, sahte ilaçların içlerinde tuz, nişasta ve bazı kimyasallar bulunduğunu belirtti.
Ortaya çıkarılan bu sahte ilaçlar sadece hapların değil, enjeksiyon yoluyla hastaya verilen ilaçların bile sahtesinin yapılabileceğini gösterdi. Dahası bu ürünler piyasaya gelene kadar o kadar çok tedarikçinin elinden geçiyor ki izlerini sürmek imkansız hale geliyor.
Ayad, Reuters’a yaptığı açıklamalarda, "Ben bu malları SAWA aracılığıyla bir Suriyeliden aldım. Elbette sahte olduklarını bilmiyordum" diye konuştu. Ayad, Suriyeli aracının kendisine gösterdiği paketteki ilaçların hakiki gibi göründüğünü de belirtti.
Söz konusu ilaçla ilgili daha önce de benzer sahtecilik vakaları yaşanmıştı. Üretici şirket yaptığı açıklamada, 2009 yılında Suriye’de sahte ürünler ele geçirildiğini söyledi.
Ayad’ın bu iddiaları haliyle gözlerin, ilaçları temin eden Türkiye’deki Suriyeli işadamına çevrilmesine neden olmuş ve "Acaba Türkiye’de de sahte kanser ilacı satılıyor mu" sorusunun akıllara gelmesine yol açmıştı.
Sağlık Bakanlığı, iddiaları yakın takibe almış fakat İlaç Takip Sistemi’nin yapısı itibariyle eczanelerden alınan hiçbir ilacın sahte olmadığı konusunda garanti vermişti.