İncelmek için ‘ince’ ipuçları

Bilimsel Çalışmalar
Saat 16.00’dan önce yenilen yağlı yiyecekler şişmanlatır mı? İlle de yağlı şeyler yiyecekseniz bunları akşam saatlerinden önce yiyip yakmalısınız. Çünkü gece yediğimiz yağlı yiyecekler yakılmadı...
EMOJİLE

Saat 16.00’dan önce yenilen yağlı yiyecekler şişmanlatır mı?

İlle de yağlı şeyler yiyecekseniz bunları akşam saatlerinden önce yiyip yakmalısınız. Çünkü gece yediğimiz yağlı yiyecekler yakılmadığı için vücut tarafından doğrudan depolanıyor. Ancak gündüz nasıl olsa yakıyorum diye yağlı yiyecekleri abartmamalısınız.

Kahvaltıda istediğimiz her şeyi yiyebilir miyiz?

Sabah kahvaltısının sağlam olması gerektiği doğru ama aynı zamanda kalori açısından da sınırlı ve dengeli olması şart. Yani kahvaltıda asla yağ sürülmüş dört dilim ekmek veya yine yağ sürülmüş poğaça yememelisiniz. Doğru bir kahvaltı meyve, süt ürünlerinden birisi, tahıl ürünleri veya sade ekmek, az peynir, biraz maydanoz, zeytin ve domatesten oluşan kahvaltıdır.

Rejim sonra daha kolay mı kilo alınır?

Eğer rejim tablosunda çok fazla yasak varsa daha zengin normal bir beslenmeye geri dönüş kilo almaya sebep olur. Buna karşılık rejim sadece beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmek üzerineyse sonra şişmanlamanız için hiçbir neden yoktur.

Verilen kiloları tekrar almamak için yavaş yavaş kilo vermeli miyiz?

Evet. Çünkü çok hızlı kaybettiğimiz kiloları çok çabuk geriye alırız. Uzmanlar uzun süreli rejimler için haftada bir kilodan fazla zayıflamamamızı tavsiye ediyor.

Bir öğün atlamak zayıflatır mı?

Hayır. Rejim yaptığınızda size kalori kaybettirecek olan hazmetme işlemini de saf dışı bırakacağınızı unutmayın. Öğün atlarsanız sonraki öğünde daha fazla yiyecek ve böylece zayıflamış değil şişmanlamış olacaksınız.

Ekmek şişmanlatır mı?

Ekmek doyurur, şişmanlatmaz. Ekmek de diğer gıdalar gibi fazla yenildiği zaman şişmanlatır. Günde ortalama 4-5 ince dilim ekmek miktarını aşmamalı ve ölçülü yemelisiniz. Ekmeğin gözden çıkarılmaması gereken bir besin olduğunu unutmayın. Hele bünyeniz fazla ekmek yemeye alışmışsa birdenbire onu kesmek metabolizmayı altüst edip dengeyi bozar.

Ananas yağları eritir mi?

Ananas muhteşem bir meyvedir ama zayıflattığı doğru değil. İçerdiği enzim türü sindirimi kolaylaştırır ama sadece proteinlerin sindirimini. Yağ ve şekerin değil. Lifleri bağırsak hareketlerine yardımcı olur. Ama bütün nitelikleri bundan ibarettir. Diğer bütün meyvelerde olduğu gibi yüksek oranda şeker içerir. Aşırıya kaçmamanız gerekir.

Zeytinyağındaki kalori düşük mü?

Öncelikle hafif yağ diye bir şey olmadığını bilin. Bütün yağların 100 gramında ortalama olarak 900 kalori bulunur. Ancak bazı yağlar daha sağlıklıdır ve bu sağlıklı yağlar listesinin başında damıtılmış zeytinyağı bulunur.

Kilo vermek için salata mı yemek gerekir?

Bu soruya hem doğru hem yanlış diye cevap verilebilir. Salatayla aldığınız soslar ve çeşnilere göre cevap değişir. Yoğurtlu sosların kalorisi az, sirkeli sosların kalorisi fazladır. Ayrıca içine yağ katılmış yeşil salatanın zayıflatmayla hiçbir ilgisi yoktur. Üstelik fazla yenildiğinde çiğ sebzelerin bağırsakları yorduğunu ve mideyi şişirdiğini unutmamanız lazım.

Elma yemek iştahı keser mi?

Elma aynı havuç gibi kiminin iştahını keser kiminin ise artırır. Ancak elmadaki C vitaminini hiç yabana atmamalısınız.

Tuzsuz yemek insanı zayıflatır mı?

Biraz tuz organizmaya zarar vermez hatta tam tersine iyi gelir. Eğer aşırı miktarda kullanıyorsanız tüketiminizi azaltmanız gerekir. Çünkü tuz bünyenizde suyun tutulmasına sebep olur. Doktor tavsiyesi olmadan tuz tamamıyla kesilmemelidir. Tuzsuz kalınca vücudumuz kuruyacak ve su kaybedecektir, yağ değil.

Yılda iki kereden fazla rejim yapılmaması gerektiği doğru mu?

En doğru olan hayatımızda bir kez rejime başlamak ve onu hiç terk etmemektir. Düzgün bir rejim doğru alışkanlıklar edinmenizi sağlayacaktır.

Zaman