Dünya Sağlık Örgütü, 2011’de dünya çapında 8 milyon 700 bin kişinin tüberküloz nedeniyle hayatını kaybettiğini, bu ölümlerden 310 binin nedeninin "süper dirençli" bakteriler olduğunu duyurmuştu. Şimdi de ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri, Güney Afrika’daki hiçbir ilaçla tedavi edilemeyen tüberküloz enfeksiyonundaki patlamaya dikkat çekiyor.
Güney Afrika’daki vakalarda birçok hasta önce antibiyotik kürü ile tedavi edilmeye çalışıldı. Ancak birçoğu tedaviyi yarıda bıraktı. Bunun üzerine hastaların vücudunda süper dirençli bir bakteri ortaya çıktı. Bu bakteri ise antibiyotikle tedavi edilemiyor.
Uzmanlar, 1990’lı yıllarda New York’ta ortaya çıkan tüberküloz salgınının tekrarlamasından korkuyor. ABD’de aşırı dirençli tüberküloza karşı ilk kez 40 yıl önce yeni bir ilacın kullanılmasına izin verilmişti. Bu ilaç sadece tüberküloz tedavisinde standart olarak kullanılan diğer ilaçların etkisiz kalması halinde hastaya veriliyor. İlacın Avrupa’da da kullanılması için başvuruldu. Ancak tedavi sırasında bazı hastaların açıklanamayan nedenlerden dolayı ölmesi tartışmalara neden oluyor.
ntv