İlaçlar Yaşlılar İçin Tehlikeli mi?

Bilimsel Çalışmalar
Kalp hastalıkları, depresyon ve alerji gibi hastalıklara yönelik ilaçların birlikte kullanılmasının ölüm riskinin arttırdığını belirtirken, bu ilaçların beynin fonksiyonlarını kaybetmesine yol açabile...
EMOJİLE

Kalp hastalıkları, depresyon ve alerji gibi hastalıklara yönelik ilaçların birlikte kullanılmasının ölüm riskinin arttırdığını belirtirken, bu ilaçların beynin fonksiyonlarını kaybetmesine yol açabileceği uyarısını yaptılar. Bilim adamları, kalp hastalıkları, depresyon ve alerji gibi hastalıklara yönelik ilaçların birlikte kullanılmasının ölüm riskinin arttırdığını ve beynin fonksiyonlarını kaybetmesine yol açabileceğini belirtiyor.

BEYİN FONKSİYONLARI KAYBEDİLEBİLİR
İngiltere East Anglia Üniversitesi’nde 65 yaş üzeri 13 bin hastanın incelenmesiyle gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, 65 yaş üzeri kişilerin yarısına verilen kalp hastalıkları, depresyon ve alerji gibi hastalıklarda kullanılan ilaçların birlikte kullanımı, ölüm riskinin artması ve beynin fonksiyonlarının kaybedilmesine neden olabiliyor.

‘PANİĞE KAPILMAYIN, İLAÇLARI BIRAKMAYIN’
Amerika Geriatrics Society Dergisi’nde yayınlanan araştırmada, bir defada birden fazla ilaç almanın hastalar üzerinde etkisi olduğuna dikkat çekilerek, hastalar kesinlikle paniğe kapılmamaları ya da ilaçlarını almayı bırakmamaları konusunda uyarılıyor.

BBC’nin yansıttığı ilaçların beyindeki kimyasal etkilerinin araştırıldığı araştırmada, 80 ilacın antikolinerjik (öğrenmeyi bozucu) etkinliği değerlendirilerek ilaçlara tehlike oranlarına göre 1’den 3’e kadar bir derecelendirme yapılıyor. Araştırmada, çok az etkisi olan ilaçlar , orta düzeyde etkili olan ilaçlar ve yüksek etkiye sahip ilaçlara puanlanarak hastaların aldığı ilaçların etkisinin toplamı ile ölüm oranı arasında bağlantı kuruluyor.

Buna göre, 1991 ve 1993 yılları arasında aldığı ilaçların etki oranı 4 puan ve daha fazla olan kişilerin yüzde 20’si yaşamını yitirirken, hiç antikolinerjik ilaç almayanların sadece yüzde 7’sinin öldüğü belirtiliyor.

(anka)