Hepatit hastalığı tedavisi ve korunma yolları!

Bilimsel Çalışmalar
Hepatit yani sarılık  karaciğer iltihaplanmasıdır. Genellikle bu hastalığa üç virüsten biri neden olur. Yaşam şekli ve aşırı alkol almakta önemli nedenleri arasındadır. Bazı durumlarda yaşamı teh...
EMOJİLE

Hepatit yani sarılık  karaciğer iltihaplanmasıdır. Genellikle bu hastalığa üç virüsten biri neden olur. Yaşam şekli ve aşırı alkol almakta önemli nedenleri arasındadır. Bazı durumlarda yaşamı tehdit edebilir. Hepatite neden olan virüsler A, B ve C olarak bilinir. D ve E de bulunur fakat oldukça seyrektir. Enfeksiyöz olmayan hepatit alkol kullanımı, endüstiriyel kimyasallar bazı otouimün hastalıklar ( bağırsak sisteminizin kendi karaciğer hücrelerine saldırdığı ) ve parasetamol gibi ilaçların aşırı doz nedeniyle oluşabilir.  Glandüler ateş ve sitomegalovirüs gibi diğer virüsler de hepatite yol açabilir.  Hepati, akut ya da kronik olabilir ve tıbbi bir tedavi gerektirebilir. Akut hastalık bir kaç ay sürer uzun dönemde uzun dönemde etkileri yoktur ve giderek kendinizi daha iyi hissedersiniz. kronik hastalık daha ciddidir ve karaciğeri yok edebilir.

Tedavisi

Pek çok sarılık hastası özel bir tedaviye gerek duymadan iyileşir. Doktor yalnızca bir kaç hafta, sarılık yok olana kadar dinlenme önerir. Karaciğerin sindirim işleminde oynadığı rol nedeniyle bazı ilaçlar mesela doğum kontrol hapları ve alkol almamanız önerilebilir. Sarılık enfeksiyon geçse bile sizi yorgun düşürecek şekilde aylarca sürebilir. Doktorunuzun önerdiği süre boyunca alkol almayarak karaciğerinize iyileşmesi için zaman tanıyın.

Bu hastalığı önlemek

Enfeksiyöz olmayan hepatit aşırı alkol alımından kaçınılarak önlenebilir. Viral hepatit virüs bulaşmış kan su ve besinlerle yayılmaktadır. ve gelişmekte olan ülkerlerde çok sık rastlanmaktadır. Hepatit A ve B için aşılar bulunur.  ve sağlık çalışanları ile bu ülkelere gidecek yolcular yüksek risk taşıyan kişilere önerilir. Yolculuk sırasında iyi bir hijyen gereklidir. Yalnızca kaynatılmış ya da şişelenmiş su için; içeceklerin içerisinde buzdan kaçının ve hijyenik olmayan koşullarda depolanmış ya da hazırlanmış besinleri yemeyi. Korunmasız sesk ve iğne paylaşmaktan kaçının.

Hepatit Türleri ve Belirtileri

Birden fazla hepatit bulunur, ve belirtiler virüse bağlıdır. fizik muayene ve kan ile idrar testleriyle konur. Hepatit B li hastaların yaklaşık %10 u ileride kronik hepatit olur ; bu, hepatit A lı hastalar için çok sık görülmez.

Hepatit A ( HAV) Belirtileri

Bağağrısı, ateş, eklem ve kas ağrıları, bulantı, ishal ve kusma, iştah kaybı ve karın ağrısı ile akut, grip benzeri bir hastalığa neden olur. Durum ciddiyse bir kaç gün içerisinde sarılık ( kandaki safra pigmentlerinin artmasıyla deri ve göz aklarının sararması) gelişir. Dışkınızın rengi açılırken, idrar rengi koyulaşır.

Hepatit B ( HBV) Belirtileri

Yukarıdakilere benzer belirtiler verir; ancak kronik hastalığa neden olabileceği için daha ciddidir. şiddetli ve süregelen karaciğer iltihabı siroz ve karaciğer yetmezliği ile sonuçlanabilir. karaciğer kanserine neden olabilir.

Hepatit C ( HCV ) Belirtileri

Genellikle kroniktir. ancak iyi hissetmemek dışında pek bir belirtide vermeyebilir. Siroza neden olabilir. Genellikle kan transfüzyonu sonrasında görülse de artık kanlar tarandığı için bu risk azalmıştır. B ve C hepatitleri cinsel yol ile bulaşabilir.

cyrn.org