Hayatımızın yapıtaşı: Su

Bilimsel Çalışmalar
Sağlıklı bireylerin terle kaybettiği su ve tuz miktarı, yaptığı fiziksel aktivite, bulunduğu ortamın ısısı, tükettiği gıda cinsleri ve miktarları, metabolizma hızı, böbreklerinin çalışma düzeyi, birbi...
EMOJİLE

Sağlıklı bireylerin terle kaybettiği su ve tuz miktarı, yaptığı fiziksel aktivite, bulunduğu ortamın ısısı, tükettiği gıda cinsleri ve miktarları, metabolizma hızı, böbreklerinin çalışma düzeyi, birbirinden farklıdır. Bu nedenle su ihtiyacımız günden güne ve hatta gün içinde bile değişkenlik gösterir. 
Susama duyusu en önemli belirleyicidir. 
Akşam’da yer alan habere göre; Genellikle koyu renk idrar, dilde ve ciltte kuruma su eksikliğini gösterir, idrar uçuk sarı renkte olmalıdır. Yaşlılarda susama duyusuna güvenmek zordur, günlük idrarın yaklaşık 1,5 litre olmasına dikkat edilmelidir. 
Ayrıca kalp, mide ülseri, depresyon gibi  hastalıklar için kullanılan ilaçlar susama hissini yanıltabilir, idrar rengini değiştirebilir. Böbrek taşı, sık idrar iltihabı, fazla çay, kahve, alkol tüketimi gibi özel durumlar dışında gereğinden çok su tüketimi ise su zehirlenmesine neden olabilir. 
Vücudumuzun büyük bir kısmının sudan oluştuğu doğrudur. Hücre dışı diye adlandırılan su miktarımız kanla beraber yaklaşık 15 litre kadardır. Hücre duvarının sağlamlığı, bu suyun yüksek miktarda sodyum tuzu içermesine bağlıdır. İçtiğimiz su gibi değil çorba veya deniz suyu gibi tuzludur. 
Hücre içindeyse potasyum tuzu fazla sodyum tuzu azdır. Bu maddeler suyun hücre duvarını serbestçe geçmesine engel olarak hücre fonksiyonlarının ideal şekilde devamını sağlar. 
Gereğinden fazla su içildiğinde ise hücre dışı bu suyun sulanması tuz dengesini değiştirdiğinden hücrelerin içine aşırı su, sodyum ve kalsiyum tuzları girerek hücreleri şişirir, fonksiyonları bozar. Vücut, ölümcül olabilecek bu durumda alarma geçerek stres hormonu salgılar, el ayak ve burun ucunda soğuma, tuza istek duyma,  baş ağrısı, bulanık görme, kaygı ya da panik hâli, idrara sık ve çok açık renkli çıkma, çarpıntı gibi belirtiler oluşur. 
Tedavi için sıvı tüketimini kesmek ve tuz alımını artırmak temeldir. Bu belirtilere dikkat etmek su zehirlenmesi riskini engelleyecektir. 
Sözün özü: İdrar rengini, miktarını gözleyin ve Vücudunuzun sesini dinleyin, ne kadar su içmeniz gerektiğini O size söyleyecektir.