Hangi hastalığa hangi yiyecekler zararlı?

Bilimsel Çalışmalar
İşte yememeniz gerekenler… Reflü için bunlara dikkat edin! Koyu çay, kahve, çikolata, sarımsak, soğan, nane gibi besinler tüketilmemeli. Kaymak, krema, mayonez, tereyağı, margarin gibi yağlı bes...
EMOJİLE

İşte yememeniz gerekenler…

Reflü için bunlara dikkat edin!

Koyu çay, kahve, çikolata, sarımsak, soğan, nane gibi besinler tüketilmemeli.

Kaymak, krema, mayonez, tereyağı, margarin gibi yağlı besinlerden kaçınılmalı.

Acı baharatlar, karbonatlı içecekler, domates, turunçgiller, kafein ve asit içeren besinlerin tüketimi en aza indirilmeli.

Az az ve sık sık beslenilmeli, fazla yemek yemekten veya uzun süre aç kalmaktan kaçınılmalı.

Gastrit kabusunuz olmasın!

Kakao, hazır meyve suları, limonata, sıcak ve kepekli ekmek, ekşi yoğurt, kabuklu ve kumlu meyveler, kuru baklagiller, turp, salça, sirke, ketçap, hardal, zeytin, kuruyemiş, kurutulmuş meyveler asla tercih edilmemeli.

Tansiyon hastaları bunlardan kaçının!

Sodyum alımı günde 1,5-2,5 gr arasında tutulmalı. Hazır gıdalarda etiketlere bakılmalı. Çok şekerli yiyecekler (pasta, dondurma, şerbetli tatlılar, meşrubatlar, meyve suları) yenilmemeli.

Salam, sosis, sucuk gibi şarküteri ürünleri tüketilmemeli. Bunların tuz içeriği yüksektir ve katkı maddesi fazladır. Tansiyon hastaları bunlardan şiddetle kaçınmalılar.

Şeker hastaları bu gıdalara dikkat!

Posa içeriği zengin yiyecekler tercih edilmeli. Bu gıdalar, kan şekerini yavaş yükseltir, insülin ihtiyacını azaltır, tokluk hissinin oluşmasını sağlayarak ağırlık kontrolüne yardımcı olur. Yemeklerde posa miktarını artırabilmek için pirinç yerine bulgur, meyve suyu içmek yerine meyve yenilmeli. Çavdar ya da tam buğday ekmeği tercih edilmeli.

Migren hastaları bunları yerken bir kez daha düşünün!

Her türlü peynir, sucuk, salam, sosis, pastırma gibi şarküteri ürünleri, hazır et ve tavuk suyu tabletleri, deniz ürünleri (kalamar, karides, midye), konserve besinler, turunçgiller, yağlı ve baharatlı yiyecekler, kafeinli içecekler, bakla ve maya.

Astım hastaları bu gıdalar sizin düşmanınız!

Türkiye’de erişkinlerin yaklaşık yüzde 7’inde, çocukların 15’inde astım görülüyor. Astım, doğru tedavi ve beslenme ile kontrol altına alınabilen ancak dikkat edilmediği takdirde günlük hayatta hastayı ciddi olarak kısıtlayabilen kronik bir hastalık…

Dr. Ayşe Gürel, fast food beslenmenin, astıma yakalanma olasılığını artırdığını belirtiyor.

Astımlılar özellikle de tuz tüketiminde dikkatli olmalı. Tuz ve tuz içeriği yüksek olan; konserve, turşu, salamura besinler, zeytin ve maden suyunu kesinlikle tercih etmemeliler.