Güneş gözlüğü seçerken bunlara dikkat!

Bilimsel Çalışmalar
Gözlük takıldığında gözler için karanlık bir ortam oluşur ve gözbebeği büyür. Bunun sonucunda göz, ışıktan daha fazla etkilenir hale gelir. Eğer gözlük camında UV filtresi bulunmuyorsa, ultraviyole ış...
EMOJİLE

Gözlük takıldığında gözler için karanlık bir ortam oluşur ve gözbebeği büyür. Bunun sonucunda göz, ışıktan daha fazla etkilenir hale gelir. Eğer gözlük camında UV filtresi bulunmuyorsa, ultraviyole ışınları göze daha fazla zarar verebilir. Güneş gözlüklerinin ışığı bloke etme gücü ‘UV200-UV400-UV600’ gibi ibarelerle belirtilir. Ultraviyole ışınlarının şiddetini ölçen çalışmaların ışığında, özellikle deniz kenarında ve kar ışığında minimum UV400 korumalı güneş gözlüklerinin kullanılması önerilir.

Siyah, lacivert, mor camlar gözün adaptasyonunu zorlaştırır. Bu renk bir gözlük takan kişinin renkleri algılamadaki adaptasyon süreci uzar. Örneğin: Bir milisaniyede algılayacağı rengi 3 milisaniyede algılamaya başlar. Bu durum hem gözleri yorar hem de bazı renklerin ve cisimlerin yanlış algılanmasına neden olur. Öte yandan göz bebeği karanlıkta büyüdüğü için ışığa karşı doğal koruması da bozulmuş olur. Oysa açık renkli camlar kullanıldığında göz, hem kendi doğal savunmasını kullanır hem de UV filtresi sayesinde ikinci kat korunma sağlanmış olur.

Güneş gözlüklerinin üzerinde ya da kullanım kılavuzlarında, ışık emilim oranı da yer alır. Işık emilimi, gözlük camının dışarıdan gelen ışığın ne kadarını emdiğini, ne kadarını yansıttığını ve ne kadarını içeri verdiğini ifade eder. Güneşin daha dik geldiği dağlık bölgelerde yüzde 50-70, karlı bölgelerde ve deniz kıyısında yaşayanlara yüzde 80-85, şehir ortamında ise yüzde 40-50 oranında emilim yeterli olur.

Güneş gözlüğünün camında kabarcık, eğrilik ya da takıldığında görüntüde dalgalanmalar olması, içeri giren ışıkta kırılma kusuru yaratarak göze zarar verebilir. Gözlük camını incelerken dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise camın esneme payıdır. Kaliteli olarak nitelendirilecek camın, parmakla bastırıldığında hafifçe esnemesi gerekir. Esnemeyen camların kırılganlığı yüksek olduğu için bunlar önerilmez.

Güneş gözlüğü gözleri iki yandan, alttan ve üstten yeterince kapatmalı, göz ile cam arasındaki mesafe kişinin aynaya bakar gibi kendini görmesine neden olacak kadar açık olmamalı. Gözlüğün çerçevesi ve sapı başı sıkıştırmamalı, kullanan kişiye fazlalık hissi vermemeli.